ŽKK Vindi Varaždin spoj je mladosti i iskustva

Jedan od klubova koji je izborio natjecanje u Ligi za popunu Premijer ženske lige Hrvatske varaždinski je Ženski košarkaški klub Vindi. On će uz Vodice, Brod na Savi i Orku pokušati izboriti da se sljedeće sezone natječe u Premijer ligi Hrvatske. Nikola Vujec i Goran Dukić članovi su Izvršnog odbora ŽKK Vindi pa smo s njima porazgovarali o aktualnom trenutku Kluba nakon što su u posljednjoj utakmici Prve ženske lige Hrvatske – skupina A pobijedili Brod 59:50.

 • Kako je i kada nastao ŽKK Vindi i tko je najzaslužniji za njegov nastanak?
 • ŽKK Vindi je spoj mladosti i iskustva i jedini je košarkaški klub u Varaždinskoj županiji. Klub je osnovan 1994. godine na inicijativu profesora Zlatka Knolmajera, današnjeg tajnika kluba. Profesor Knolmajer i prije toga radio je sa košarkašicama, u sklopu školskih natjecanja kao profesor tjelesne kulture, te 1994. godine, sa gospodinom Devčićem, osniva košarkaški klub, koji je tada okupljao i dječake i djevojčice i počinje sa treninzima u maloj dvorani VI. osnovne škole u Varaždinu. Klub počinje sa prijateljskim utakmicama protiv klubova iz Zagreba, te uskoro ulazi u sustav natjecanja. Profesor Knolmajer uči neiskusne košarkašice sportskom ponašanju i motivira ih čak i kod utakmica izgubljenih velikom koš razlikom.
 • U kojim ligama ste do sada nastupali?
 • S vremenom u klubu se stvara dobra ekipa i 2004. godine klub ulazi u tadašnju prvu Hrvatsku košarkašku ligu. Klub je i tada težio stvaranju vlastitog igračkog kadra te je imao samo jednu igračicu koja nije prošla školu košarke unutar kluba. Klub od tada igra 2. žensku ligu (danas Prva ženska liga Hrvatske), a dvije sezone igrali smo i slovensku Ekstra ligu, zajedno sa košarkašicama iz Slovenije i Austrije. Mlađi uzrasti u nekoliko su sezona postizali značajne rezultate u okviru lige nekoliko županija koju organizira Košarkaški savez Koprivničko-križevačke županije te turnira u organizaciji raznih klubova. Prije tri godine uveli smo i svoj tradicionalni turnir svetog Nikole, međunarodnog karaktera, na kojem svake godine sudjeluju djevojčice kadetskog uzrasta iz Hrvatske i Slovenije.
 • Kako ste danas kadrovski razvijeni i igrački i trenerski?
 • Danas u klubu sa košarkašicama rade tri trenera: Z-11 uzrast – škola košarke okuplja 15-tak djevojčica do 11 godina starosti koje rade sa trenericom Idom Šnidarić. Z-13 uzrast okuplja 20-tak djevojčica i podijeljen je u dvije natjecateljske skupine, od kojih B selekciju vodi trenerica Ida Šnidarić, a A selekciju trener Tibor Vuković. Z-15 uzrast vodi trener Tibor Vuković, Z-17/Z-19 i seniorsku selekciju trenira trener Marko Škerbić. Prvu ekipu (seniorke) kluba čini nekoliko iskusnih igračica te su ostale djevojke iz kadetskog i juniorskog pogona. Taj spoj iskustva i mladosti u klubu pomaže nam da se relativno brzo prilagodimo svakom protivniku. Od prošle godine seniorski sastav pod vodstvom je trenera Marka Škerbića. Klubom upravlja uprava kluba, sastavljena većinom od roditelja koji svojim volonterskim radom pokušavaju osigurati što bolje uvjete za rad trenerima i košarkašicama.
 • Koji su vam najveći problemi s kojima se susrećete u radu?
 • Osim očitih problema, uzrokovanih Covid-19 pandemijom, s kojima se susrećemo već drugu sezonu zaredom (nemogućnost treniranja sa mlađim uzrastima i nedostatak termina zbog nemogućnosti treniranja u školskim dvoranama), jedan od problema u radu kluba je financiranje. Klub nekako, uz skromnu financijsku pomoć grada i nadležnih institucija, pojedinačnih sponzora i naravno, roditelja, uspijeva organizirati termine, putovanja i osnovnu opremu, ali pred nama je vrlo zahtjevna sezona uspijemo li se plasirati u Premijer žensku ligu, pa računamo na veću pomoć grada i nadležnih institucija, kao i na angažman novih sponzora.
 • Ušli ste u Ligu za popunu Premijer lige. Što mislite tko uz vas ima najveće šanse da postane premijerligaš?
 • Smatramo da su svi klubovi koji su ušli u ligu za popunu Premijer lige dobri kandidati i respektabilne ekipe, pa bi bilo teško izdvojiti jedan od njih.
Monika Bosilj
 • Koja su poznata imena hrvatske ženske košarke “niknula” u Vindiju?
 • ŽKK Vindi kroz čitavo vrijeme djelovanja oslanjao se isključivo na vlastiti igrački kadar i košarkašice koje su prošle našu školu košarke, pa kroz sam klub nije prošao ogroman broj djevojaka, ali bi svakako izdvojili bivšu hrvatsku reprezentativku Moniku Bosilj, igračicu njemačkog prvoligaša Flippo Baskets BG 74, sa vrlo uspješnim klupskim iskustvima u Europi i Americi. Monika se počela košarkom baviti još u osnovnoj školi, uz poticaj profesora Knolmajera, te postala jedna od vodećih igračica u ŽKK Vindi, odakle odlazi u dubrovačku Ragusu, pa kasnije na Floridu, gdje je četiri godine studirala i igrala na Florida International University. Također, izdvoji bi i Paulu Žanić, vrlo perspektivnu mladi igračicu koja je kao U-16 reprezentativka branila boje Hrvatske na Europskom prvenstvu 2019. u Sofiji i osvojila brončanu medalju. I Paula je počela trenirati košarku u školi košarke Vindi, a trenutno igra Prvu žensku ligu za Vindi, te Premijer Ligu za ŽKK Zagreb.

 • Koji su vaši budući sportski ciljevi?
 • Kratkoročni ciljevi ŽKK Vindi su usmjereni prema nastavku lige, odnosno borbi za plasman u Premijer ligu, te što skorijem povratku radu sa mlađim uzrastima. Dugoročno, ŽKK Vindi nastoji što više raditi na razvoju ženske košarke u našoj regiji te, povezivanjem kroz sportske projekte na razini Europske unije, stvarati kontakte i iskustva vrijedna mladim košarkašicama za njihov daljnji razvoj. Klub radi i na stvaranju trenerskog kadra, te generalno na poticanju mladih na bavljenje sportom.

Tihomir Begić

Foto: ŽKK Vindi Varaždin – slijedi Liga za popunu Premijer ženske lige Hrvatske /fbvindi