ŽKK Studenac-Omiš, uzorni sportski kolektiv grada Omiša

Ženski košarkaški klub Omiš osnovan je 1979. godine kao sekcija Košarkaškog kluba Omiš. Prva utakmica protiv Jugoplastike odigrana je na otvorenom – na igralištu na Punti.

Početkom rata u Republici Hrvatskoj ženska košarka u Omišu se polako gasi. Entuzijazmom bivših igrača i trenera klub se ponovno oformio 1998. godine i počeo s radom s darovitom generacijom ’84-og godišta i mlađih.

Košarkašice su odmah startale u A2 Hrvatskoj košarkaškoj ligi jug. Nakon nekoliko godina uhodavanja, 2003. godine klub je ušao u A1 Hrvatsku žensku košarkašku ligu.

Daljnje jačanje kluba nije bilo moguće bez jake financijske potpore. Zahvaljujući potpori trgovačkog lanca Studenac, klub dovodi pojačanja i sezonu 2004./2005. završava najvećim uspjehom kluba i omiškog kolektivnog sporta – plasmanom na završni turnir Kupa Hrvatske.

Osim dobrog plasmana u Kupu, košarkašice će istu sezonu pamtiti i po izvrsnoj igri u prvenstvu. Prve su bile u A1 lige i izborile su ulazak u Ligu prvaka te u konačnici osvojile četvrto mjesto na prvenstvenoj ljestvici.

Najveća kočnica daljnjem jačanju kluba je nedostatak dvorane. Treninzi i utakmice se odvijaju u jedinoj dvorani u gradu koju koriste i drugi sportaši, rekreativci te učenici obližnje osnovne škole i srednje škole. Osim nedostatka termina, problem su i dimenzije dvorane koje su nedostatne za igranje košarke.

 Zbog neodgovarajuće dvorane odustale su od igranja WABA lige i FIBA Cupa. Nositeljice su nagrade grada Omiša za najbolju športsku udrugu u 2009. godini.

ŽKK Studenac-Omiš

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime