ŽKK Mursa – klub koji nikada na terenu nije ispao u Drugu ligu

Rijetko smo kad pisali o ženskim košarkaškim klubovima sa istoka Hrvatske. Ovog puta to radimo s velikim zadovoljstvom i povodom jer je osječka Mursa izborila prvoligaški status. Nakon punih devet godina vraća se u Prvu žensku ligu odakle sa njezinih parketa nikada nije ni ispala na temelju rezultata.  Češće od loših rezultata na putu su se nalazile finacijske konstrukcije, besparica…Ali Mursa i njeni čelni ljudi uvijek su znali to prepoznati i nikada nisu išli “grlom u jagode”. Realno sagledavanje stvari danas ih je dovelo u poziciju da će Osijek, nakon gotovo decenije, opet u svojim lijepim dvoranama moći gledati hrvatsku prvoligašku košarku. Trener ŽKK Murse Dražen Nikšić bio je naš je sugovornik od kojeg smo zatražili da nam predstavi Mursu i osječku žensku košarku.

– Košarkaški klub Mursa  Osijek osnovan je  1976. godine i ove godine broji 42 godine neprekinutog i vrlo uspješnog djelovanja. U bivšoj državi  na samom početku djelovanja natjecao se u prvenstvu Slavonske regionalne lige. Od 1979. godine klub se natječe u Drugoj saveznoj ligi Zapad sve  do 1983. godine kad postaje član Prve savezne lige Jugoslavije, sezona 1983/84. Nakon  te sezone natjecanja, vraća se u Drugu saveznu  ligu Zapad, u kojoj se natječe do 1987. godine. Od 1987. godine  do stvaranja samostalne Republike Hrvatske klub se natječe u Hrvatskoj ligi Istok. Od 1992. godine  KK Mursa Osijek je uključena administrativnim putem u prvo prvenstvo Hrvatske košarkaške  lige, kao posljednji prvak Slavonije i Baranje. Od osnivanja Prve hrvatske ženske košarkaške lige (1992.) do sezone 2009/10 jedini smo prvoligaški klub koji je u tom razdoblju bio neprekidno član prvoligaškog društava. Istupili smo dragovoljno iz Prve lige  pred sezonu 2009/10 iz razloga što su nam glavni izvori financiranja  Grad i Županija umanjili sredstva, a od gospodarskih subjekata nije se moglo očekivati ništa.

– Koje rezultate Murse želite izdvojiti, koje uspjehe ste postizali od osnutka do danas?

– U  sezoni 1994/95. četvrto  mjesto, što je donijelo i nastup u europskom natjecanju Kup Liliane Ronchetti, u kojem su ostvarene dvije pobjede nad KK  “Jedinstvo Rudhem “ iz Tuzle, a od KK “Sporitelna““  iz Bratislave eliminirani smo poradi lošije koš razlike. U sezoni 1995/96 ostvaren je plasman u završnicu Kupa Hrvatske, koji je organiziran u Osijeku, a sudionici su uz KK Mursa bili još KK Centar banka, KK Montmontaža i KK Lokomotiva. U sezoni 1996/97 osvojeno je peto mjesto u A-1 ligi i sudjelovanje na finalnom turniru Kupa Hrvatske u Šibeniku, što je značilo i pravo sudjelovanja u europskom natjecanju Kup Liliane Ronchetti, od kojeg se odustalo poradi nedostatka financijskih sredstava. U sezoni 2002/03 naša ekipa je u osnovnom dijelu lige osvojila treće mjesto, a u Ligi za  prvaka osvojili smo šesto mjesto. Iste sezone u Kupu Ružica Meglaj Rimac u polufinalu smo poraženi od ekipe KK Gospić. U sezoni 2008/09 sudionici smo završnog turnira Kup Ružice Meglaj Rimac u Gospiću, gdje smo u polufinalu poraženi od ekipe ŽKK Medvešćak Zagreb. Od sezone 2009/10 natjecali smo se u Drugoj ženskoj ligi Sjevero-Istok, redovito u samom vrhu, sa nekoliko natjecanja u Ligi za prvaka (Kvalifikacije za ulazak u Prvu ligu), ali bez mogućnosti za povratak u Prvu ligu, prije svega iz razloga nedostatka financijskih sredstava.

– Koje su košarkašice nositeljice igre Murse?

– Košarkašice nositeljice igre KK Mursa u sezoni 2017/18. su bile: Petra Šola (kapetanica), Alma Pfeifer, Valentina Šimunić (dvojna licenca KK Virje), Ksenija Šarlija, Marina Grbeša te Ivana Batorek koja je svojim iskustvom pomogla ulasku u Prvu ligu. Za ekipu su još nastupale Veronika Štrk, Ana Blaževac, Magdalena Mihaljević, Helena Horjan, Ema Meštrović, Srđana Obradović, Ilona Matijević i Lara Vuksanić.

– Tko čini stručni stožer ekipe i upravu?

– Stručni stožer sačinjavaju: Damir Škrlec – koordinator i šef stručnog stožera, Dražen Nikšić – trener, Vedran Sokol – pomoćni trener i Želimir Kiš – pomoćni trener.
Uprava: Zrinko Zvocak – predsjednik Kluba, Stevan Radovančević – dopredsjednik,  Zvonko Milas – dopredsjednik, Željko Bugarić, Darko Krajina, Krunoslav Vidaković, Stjepan Marković i tajnica Tanja Lovrić Bonaventura

– Zanimljivo da Mursa nije nikada ispala iz Prve ženske lige. Kako to?

– Kako je već navedeno KK Mursa je jedini klub u ženskoj Hrvatskoj košarkaškoj ligi koji na sportskom terenu nije ispao iz prve lige. Od 1992. godine status prvoligaškog kluba čuvan je do sezone 2009/2010. kada Klub administrativnim putem, na vlastiti zahtjev, istupa iz prve lige zbog pomanjkanja financijskih sredstava  za normalno natjecanje.

– Povratak u Prvu žensku ligu vjerojatno vam je donio i slatke brige i kad su košarkašice u pitanju ali i financije? Hoćete li se pojačati i uspjeti zaokružiti financijsku konstrukciju za sezonu u Prvoj ligi?

– Što se tiče financijske konstrukcije za sezonu 2018/2019. čelništvo kluba je uspjelo osigurati financijska sredstva za natjecanje u Prvoj ženskoj ligi tako da tu ne bi trebalo biti problema. Čitav projekt ulaska u prvu ligu se bazirao na toj osnovi i kada su se stekli svi potrebni uvjeti za daljnji nesmetani rad i  normalno funkcioniranje Kluba u prvoj ligi – projekt je i realiziran. U igračkom kadru koji je nastupio u Drugoj ligi vjerojatno će doći do nekih promjena. Planiramo dolazak tri do četiri igračice koje su pojačanje za naš Klub, a također računamo i na odlazak pojedinih igračica iz dosadašnje ekipe zbog privatnih obveza.

– Kako ocjenjujete konkurenciju u Prvoj ženskoj ligi i gdje vidite Mursu u tom društvu? Kakve su vam ambicije sljedeće sezone?

– Prateći rezultate Prve lige moglo se uočiti da su klubovi po kvaliteti uglavnom izjednačeni i da je rezultatska neizvjesnost trajala do zadnjeg kola. Ako uspijemo realizirati planirana igračka pojačanja mislim da bi KK Mursa mogao biti stabilan prvoligaš bez pritiska od ispadanja u drugu ligu.

Želimo im sretan povratak u prvoligaško društvo uvjereni kako Slavonija i Baranja imaju i ženski košarkaški potencijal kojeg će u sljedećoj sezoni pokazati diljem prvoligaških terena Hrvatske i da više nikada neće morati dragovoljno napuštati društvo najboljih nego da će nesmetano moći funkcionirati i na parketima dokazati da im je doista i mjesto među najboljima.

Tihomir Begić

Foto: ŽKK Mursa, novi hrvatski prvoligaš /zkkmursa