ŽKK Medveščak – dobro posložen i uspješno vođen izvorni hrvatski projekt

Ženski košarkaški klub Medveščak seniorsku titulu prvakinja Hrvatske osvojio je u nedjelju 11. svibnja 2014. godine. Po prvi put pa je titula time i slađa. I to protiv jedinog hrvatskog euroligaša – ekipe Novog Zagreba, čije boje su branila takva imena kao što su hrvatske olimpijske reprezentativke Luca Ivanković, Jelena Ivezić, Lisa Ann Karčić, slovenska standardna reprezentativka Eva Komplet, jedna od najtalentiranijih mlađih hrvatskih reprezentativki juniorka Ivana Dojkić, zatim reprezentativke Ana Semren i Antonija Jurić,… Znači ekipa za svaki respekt i poštovanje. Zato je uspjeh Medveščaka još veći jer se do njega teže došlo. Kroz četiri utakmice. Međutim, cilj ovog teksta jest pokazati kako se i u hrvatskoj ženskoj košarci, ako je projekt dobro osmišljen kao što je to Medveščak, može za izvjestan broj godina stići do pobjedničkog trona. I to sve sa domaćim curama i domaćim snagama. Medveščaku nije trebala nikakva WNBA igračica. Oni su imali dva čovjeka koji su znali što hoće. Predsjednika Medveščaka Milana Perića i športskog direktora Medveščaka ili bolje reći Medveščakovu “katicu za sve” Željka Alatovića. I još neke nazovimo ih “tim managere”, čija imena još nećemo otkrivati, koji su voljeli taj klub, lobirali za njegove boje i borili se da u Medveščak dođu i da Medveščakov dres nose najbolje djevojke. A uz izvorne Medveščakove proizvode u šampionski klub sa Velesajma došle su istrijanska Mostarka Nina Premasunac, Rheino dite iz Imotskog Iva Todorić, Ružica Džankić iz Croatije 2006… I svi su postali jedna velika skladna obitelj. Koja zna u dušu kako tko diše. Zato i jesu prvakinje Hrvatske. A kako je nastao projekt ŽKK Medveščak koji je godinama stvaran i uspješno doveden do seniorske titule?

U prvom redu najvažnija je bila suradnja ova dva spomenuta čovjeka, dva zaljubljenika u žensku košarku, koji su izvrsno surađivali. Alatovićevu viziju stvaranja šampionskog Medveščaka prepoznao je predsjednik Milan Perić, dao mu odriješene ruke i bio mu glavna potpora za realizaciju tog projekta. A on je započinjao kroz sportske škole košarke, znači rad s najmlađima – prepoznavanje potencijala, animiranje djece da zavole košarku, selekcija i potom mukotrpan rad s odabranima. A Medveščak je tu doista odličan. I kad je u pitanju trenerski kadar, ali i uvjeti za rad s djevojčicama. Naraštaji 1997., 1998., i 2000. bili su prvaci Hrvatske, potom su mlađe kadetkinje rođene 1985. i 1994. godine bile prvakinje Hrvatske, a posebno uspješne bile su kadetkinje i juniorke Medveščaka, koje je vodio tad u ulozi trenera Željko Alatović i koji je godinama suvereno vladao hrvatskom ženskom košarkom u mlađim uzrasnim kategorijama. Malo koja ekipa u Hrvatskoj do tada imala je tako uspješnu generaciju kao što ju je imao Medveščak. Najprije cure rođene 1985., onda 1992., a posebno one 1993. i 1994. godište.

Željko Alatović, sportski direktor Medveščaka, započeo je priču o samim počecima: “Za početak djelovanja sadašnjeg Medveščaka važna je bila ta bazna generacija rođena 1980/81/82. Iz nje je u košarci do današnjih dana ostala Silva Šeda (tada Perić), a 1994. godine sve su pokrenuli Zvonko Berkopec i Silva Perić. Nakon toga, godinu dana kasnije (1995.), smo se u priču o ženskoj košarci i Medveščaku uključili Milan Perić i ja. Eto, igrom slučaja upravo te godine, kad smo ozbiljno krenuli s Medveščakom, tek su se rodile cure iz zlatne Medveščakove generacije 1994. Bega (Ana-Marija Begić), Tikva (Ivana Tikvić), Majstorović (Anja Majstorović),… Druga bitna generacija bila je ona rođena 1984/85/86. u kojoj si igrale Petra Perić, Mirna Mazić, Iva Ciglar, Goga Bedalov, Mirna Marić, Irena Čunčić, Iva Mežnarić… mlađe kadetske i juniorske prvakinje Hrvatske. Zlatna generacija Medveščaka, rođena 1993/94, osvojila je apsolutno sve od mlađeg kadetskog do seniorskog prvenstva Hrvatske.”

A ta zlatna Medveščakova generacija (Majstorović, Begić, Tikvić, Radoš, Pačkovski, Šarić, Kalebić, Jurjević…) osvojila je sve što se moglo osvojiti. Nitko im u Hrvatskoj nije mogao parirati nekoliko godina, zapravo za svo vrijeme dok su uzrastom bile kadetkinje i juniorke. A evo titula koje su osvojile:

  • 2007/2008 – mlađe kadetkinje (Šibenik)
  • 2007/2008 – kadetkinje (Šibenik)
  • 2008/2009 – kadetkinje (Šibenik)
  • 2008/2009 – juniorke viceprvakinje (Zadar) (ŽKK Zadar prvakinje)
  • 2009/2010 – juniorke (Imotski)
  • 2010/2011 – juniorke (Dubrovnik)
  • 2011/2012 – juniorke (Zagreb)

“Nakon 19 godina rada – nastavlja dalje priču Željko Alatović –  ostvario se san koji smo sanjali Zvonko Berkopec, Milan Perić i ja. Sav rad i trud i sve uloženo vratilo se ove godine sa ekipom u kojoj su većina igraćice ponikle u ovom klubu na što sam posebno ponosan. Također činjenica da igramo sa svojim igraćicama je poruka mlađim kategorijama kluba da imaju mogućnost napredovanja do seniorki, a ne prestati se baviti košarkom nakon kadetskog uzrasta. S obzirom da nisam profesionalac u košarci, želio bih ovom prilikom istaknuti razumjevanje mog direktora Željka Krnjaka i moje firme Keram-Ital za moj angažman u sportu te odsustvovanje po pitanju sporta. Moja firma je dala potporu omladnskim kategorijama kluba na što sam ponosan i na čemu sam zahvalan.”

Vizija koju je imao i Perić i Alatović te kvaliteta Medveščakovih košarkašica bile su poseban motiv. Milan Perić je imao veliko povjerenje u svoje cure pa im je još kao kadetkinjama i juniorkama dao mogućnost da brane seniorske boje kluba. “Kad će ako neće sada!” – znao bi reći predsjednik Perić, a Alatović, sretan i zadovoljan što se stiglo do seniorske titule prvakinja Hrvatske kaže: “U sve ove cure sam imao neograničeno povjerenje i njihovi sportski rezulatati i uspjesi kako u klupskom tako i reprezentativnom sportu čine me sretnim i daju snagu i volju za daljni rad i stvaranje novih Tikvi, Bega, Anja, Bambija… Veliku pomoć u radu s mladim pružio mi je moj suradnik prof. Čedo Majstorović, vodidelj sportshih škola u klubu. Želio bih u ovim trenucima slavlja našeg kluba istaknuti da su svi treneri, koji su do sada radili u našem klubu, dali djelić u mozaiku našeg uspjeha: Slobodan Jurković, Zlatko Kokotović, Damir Mazić, Željko Ciglar, Viktor Kovač, Predrag Stanić, Neno Amanović, pok. Nenad Marinić, Marijan Pasarić, Nikola Plećaš i naravno Braslav Turić. Moj veliki “naklon” i poštovanje ide Zvonku Berkopecu koji je idejni začetnik i dobri duh ovog kluba, jer bez njega svega ovog ne bi bilo. I na kraju želio bih spomenuti i osobe iz sjene koje su sa mnom sve ovo organizirale Andrea Fulanović i dobra moja “baka” Jagoda Perić. Želim se zahvaliti i kolektivu ŠSD Peščenica na kvalitetnom suportu u organizaciji tekmi: Kuli, Joži, Dugom i nezamjenjivom profesoru Vladi Leskovecu, te svim prijateljima koji su vjerovali u ovoj projekat.”

A projekt je uspješno priveden kraju. Danas je Medveščak, nakon svih osvojenih titula prvakinja Hrvatske u mlađim dobnim uzrastima s generacijom 1993/94,  i seniorski prvak Hrvatske. Tim curama poseban štih daju starije i iskusnije – mama Silva Šeda, Petra Perić, koja je odigrala košarkašku sezonu svog života i nemilosrdna zadarska tricašica u redovima Medveščaka Iva Borović. Spoj mladosti i iskustva urodio je plodom, a mlađe Tičac, Livajušić, Šegota, Tepeš, Ujević i druge trebaju samo nastaviti prelijepu Medveščakovu košarkašku priču koju su ovih dana hepiendom završile Ana-Marija Begić, Petra Perić, Ružica Džankić, Ivana Tikvić, Iva Borović, Silva Šeda, Iva Todorić, Nikolina Tičac, Anja Majstorović, Natalija Šegota, Nina Premasunac i Kiara Livajušić.

Autor: Tihomir Begić

 Foto: Sportski direktor Medveščaka u društvu Ivice Lovrića, člana Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza na četvrtoj utakmici na Pešćenici kojom je Medveščak riješio pitanje prvakinja Hrvatske u sezoni 2013/2014 / zenska-kosarka.com