Ženski košarkaški klub Posušje organizira Božićni turnir u Posušju – dolaze Zadar, Brotnjo i Livno

Još dok su posuški košarkaši osamdesetih godina prošlog stoljeća osvajali naslove prvaka Hercegovine pa kasnije izlazili i na međunarodnu košarkašku scenu, tinjala je želja da se u Posušju osnuje i ženski košarkaški klub. On je funkcionirao od 2002. godine pri muškom klubu, ali zbog sve veće popularnosti ženske košarke i službeno je utemeljen 2014. godine. Danas okuplja više od stotinu curica što je više nego impozantna brojka i za veće sredine od Posušja. Od početnica pa do juniorki. Nekadašnji razigravač posuškog KK Posušje Robert Jurišić prvi je trener i radi sa svim dobnim kategorijama.

Njegova ljubav prema košarci nikada nije bila upitna, a na pitanje s kojim ciljem je počeo raditi u ženskoj košarci rekao nam je:  “Cilj nam je raditi s mlađim dobnim skupinama i pokušati izbaciti pokoju seniorsku igračicu koja bi se u nastavku karijere profesionalno bavila košarkom. U slučaju kada bi iskočila cijela jedna generacija, onda bismo pokušali nastupiti u jačem rangu, tj. u Prvoj ligi BiH.”

Njegov je pomoćnik Mario Karoglan koji vodi i školu košarke (radi s početnicama) i tajnik je ovog kluba. U upravi su Jozo Begić, Ivan Begić, Anita Marić, Hrvoje Erceg i Josip Kovač, a predsjednica kluba je Gabrijela Bešlić. Klub se natječe u prvoj ligi Herceg Bosne, a najveći dosadašnji uspjesi su mu drugo seniorsko mjesto u toj ligi u sezoni 2012./’13., a iste godine su bile kadetske prvakinje Herceg Bosne čemu je najviše pridonijela Andrea Marić koja je ponikla u ovom klubu, a trenutačno uspješno igra za hrvatsku prvoligašku ekipu Trešnjevku 2009. iz Zagreba. Ona je do sada najljepši sportski izdanak ženskog posuškog košarkaškog kluba koja je s Trešnjevkom aktualna juniorska prvakinja regionalne Jadranske lige. Zanimalo nas je ima li još potencijala za više i bolje.

– Istaknuo bih u juniorskoj dobi Sofiju Miličević, Petru Bakulu, Ivu Lončar i Luciju Begić, kaže nam pomoćnik prvog trenera Jurišića Mario Karoglan. Za mlađe ima vremena, treba naporno trenirati i uz rad se puno toga može postići.

Klubu pomažu svi koliko mogu, Općina najviše, sponzori koji su prepoznali u prvom redu vrijednost rada s mladima i njihovu afirmaciju također i sve nekako ipak ide u ovim teškim kokuznim vremenima. Predstojeći Božić bit će prava prilika za pokazivanje što su Posušanke naučile pod koševima. Nedavno su pobijedile Zrinjski u svim dobnim kategorijama, a sada klub organizira Božićni turnir na kojem će sudjelovati hrvatski prvoligaš Zadar, Livno, Brotnjo iz Čitluka i domaćin Posušje. Bilo je planirano da sudjeluje i drugi hrvatski prvoligaš Trešnjevka 2009. ali su česte utakmice u najboljoj hrvatskoj ligi i regionalnoj Jadranskoj ligi bili uzrok i dosta ozljeda pa će Trešnjevka izostati ovaj put. Ambiciozni domaćini uz pomoć svojih košarkaških prijatelja neće stati na ovome nego imaju planove dovesti još jače ženske košarkaške ekipe radi popularizacije ovog sporta u gradu podno Radovnja. Interesa ima, vrijednog rada također i onih koji su svjesni da je ulaganje u mladost najisplativije. Stoga treba vjerovati kako će se iz posuškog košarkaškog gnijezda izleći još koji ptić na ponos svome gradu i ljudima u njemu.

Autor: Tihomir Begić

Foto: Pogon Ženskog košarkaškog kluba Posušje – i entuzijazam i brojnost /zkkposusje