Zašto HKS nije prijavio U20 žensku reprezentaciju Hrvatske za Europsko prvenstvo

Nejasno je zašto Hrvatski košarkaški savez, u kontekstu sustavnog razvoja hrvatske ženske košarke, nije ove godine prijavio U20 žensku reprezentaciju za europsko prvenstvo. Osim što je jedna odlična generacija hrvatskih košarkašica propustila da se sportskim rezultatom kvalificira na svjetsko U19 prvenstvu u Litvi, ne plasiravši se na europskom juniorskom prvenstvu U18 u Bukureštu prošle godine do petog mjesta, izgleda da je i Savez propustio priliku da ih ovog ljeta prijavi za B Diviziju U20 europsko prvenstva, koje se održava u bugarskoj Albeni od 4. do 14. srpnja. To upravo stoga jer su europska prvenstva najotmjeniji izlozi europske košarke i svega što u njoj vrijedi, te što ta prvenstva sve košarkašice, mlade osobito, igrački izgrađuje u kvalitetnije i bolje nego što su bile.

Hrvatska ima i te kakvog potencijala u tom uzrastu i ima što pokazati Europi. Bio bi to produžetak nastupanja jedne vrlo uspješne generacije hrvatskih djevojaka, rođenih 1993. i 1994. godine, na europskim prvenstvima jer su za sobom u Europi i na europskim prvenstvima ostavile traga i kao kadetkinje i kao juniorke.

Prisjetimo se, u Grčkoj su 2010. godine bile viceprvakinje Europe kao kadetkinje, prvakinje u B Diviziji 2011. u Mađarskoj kao juniorke, a Hrvatsku su i u jednom i u drugom uzrastu iz B Divizije uvodile u A Diviziju. Znači, bile su u samom europskom vrhu četiri-pet godina. Radi se o: Ivi Todorić, Mariji Radoš, Ružici Džankić, Ivi Cigić, Lani Pačkovski, Ivani Tikvić, Ana-Mariji Begić, Anji Majstorović, Andrijani Cvitković, Ivani Blažević, Gloriji Sikirić, Maji Puljić, Marijani Mamić, Inji Butina, Karmen Čičić i još nekim curama koje će ove sezone braniti juniorske boje Hrvatske u Vinkovcima i Vukovaru, a koje upravo zbog tih obveza neću spominjati.

Velika je šteta što one same nisu izborile kontinuitet nastupa na europskoj pozornici i ovog ljeta, ali ako već nisu, mogao ih je HKS “spasiti” prijavljivanjem nastupa u B Diviziji U20 europskih reprezentacija. Samo radi potpune informiranosti,  B Divizija U20 reprezentacija, kao najniži Fibin rang ovog uzrasta, ima devet reprezentacija koje će međusobno igrati u jednoj skupini – A skupini – i prve tri reprezentacije izravno će ući u A Diviziju U20. Aktualnu ovosezonsku B Diviziju ovog uzrasta čine: Rumunjska, Portugal, Makedonija, Bugarska, Češka, Letonija, Belgija, Velika Britanija i Izrael. Vjerujem da je Hrvatska imala mjesto u ovom društvu i da bi, vjerojatno, izborila neko od prva tri mjesta i dogodine igrala A Diviziju s drugim europskim U20 reprezentacijama.

A ovosezonska U20 A Divizija, razvrstana u četiri skupine, igra se u Samsunu u Turskoj. A skupinu čine: Srbija, Nizozemska, Ukrajina i Bjelorusija. B skupina su: Poljska, Španjolska, Slovačka i Grčka. C skupinu tvore reprezentacije Italije, Francuske, Rusije i Mađarske i na koncu D skupinu čine: Litva, Njemačka, Turska i Švedska.

Volio bih vjerovati da je jedini razlog neodlaska i neprijavljivanja Hrvatske U20 za europsko prvenstvo u B Diviziji recesijske prirode, ali ako sutra mislimo imati dobru seniorsku reprezentaciju, onda su europska prvenstva idealna prilika i put da do takvih i dođemo.

U-16EPGrcka

Naslovna fotografija: Hrvatska U18 u Bukureštu i kadetska Hrvatska U16 viceprvakinje Europe / Snimio: FIBA Europe

1 KOMENTAR

  1. Ako ni zbog čega onda je većina ovih cura trebala dobiti priliku okušati se i u ovoj konkurenciji na račun “minulog rada”(rezultata)…..ali na žalost to vjerovatno nešto košta….a naš savez ipak više voli uzimati nego davati:-))…..
    Iako kad smo već kod gore imenovanih i bez da se netko naljuti….dosta njih se ne razvija kako se prije godinu-dvije očekivalo…..ne želim sada konkretno o imenima….niti o tome tko je kriv za to….ako uopće ima krivaca…jer netko moguće najviši igrački nivo dosegne sa 16 godina……a netko se nastavlja razvijati i napredovati i kasnije…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime