Zadar u infarktnoj utakmici protiv Trešnjevke u posljednjim minutama stigao do finala

Zadar je drugi finalist prvenstva Hrvatske za košarkašice u sezoni 2015/16. U doslovno infarktnoj utakmici, u kojoj je stalno sustizao prednost Trešnjevke, u posljednjim minutama je uspio tricama najprije Glorije Sikirić pa potom Lucije Štrmelj sustići Trešnjevkinu prednost koja je u 36. minuti utakmice iznosila čak 10 koševa (68:58). Koševima Ivane Dujić u posljednju se minutu ušlo rezultatom 71:70 za Zadar. Karla Erjavec je izgubila petu loptu na utakmici, trenerica Zadra Marija Mazija je uzela timeout nakon kojeg je Ana Vrsaljko poentirala za 73:70. Trešnjevkin trener Dean Nemec potom uzima timeout za dogovor posljednjeg napada, zapravo šut za tri poena i eventualni produžetak. No, najbolja i najefikasnija igračica utakmice Lana Pačkovski nije pogodila odlučujuću tricu i slavlje Zadranki moglo je započeti. Postigle su najveći uspjeh zadarske ženske košarke – plasman u finale državnog prvenstva gdje ih očekuje zagrebački Medveščak.

Zadar – Trešnjevka 2009 73:70  (21:25, 16:17, 16:14, 20:14)

  • Zadar: Štrmelj 11, Dujić 8, Marta Erslan 11, Vrsaljko 18, Sikirić 16, Nikpaj 6, Oštrić -, Jelenković -, Mandić -, Dedić 3, Šare -. Trenerica: Marija Mazija
  • Trešnjevka 2009: Erjavec 4,  Sorić -, Stojsavljević 4, Katavić 6, Rezo 8, Štirjan -, Hadžihusejnović -, Marija Galić -, Kelava 11, Dobroslavić 9, Pačkovski 28. Trener: Dean Nemec
Lana Pačkovski bila je nezaustavljiva u Zadru (e-zadar)
Lana Pačkovski bila je nezaustavljiva u Zadru (e-zadar)

Vrlo neizvjesna utakmica u Zadru u kojoj je Trešnjevka gotovo cijelo vrijeme bila u rezultatskoj prednosti ali je nije uspjela sačuvati do kraja. Nezaustavljiva hrvatska reprezentativka Lana Pačkovski bila je nerješiva zagonetka za Zadranke, nemilosrdno je punila njihov koš (6-9 šut za tri poena), ali je tek u Aniti Kelavi, koja je utakmicu završila sa double-double učinkom (11 koševa i 10 skokova), imala raspoloženu suigračicu. Kraća Trešnjevkina  rotacija, bolji zadarski skok i manji broj izgubljenih lopti bio je kapital na kojem se zasnivala teško izborena pobjeda Zadra. Kad se činilo da bi se mogla igrati i treća utakmica,  Zadranke su zaigrale na sve ili ništa, a kako sreća prati hrabre, proradila je i zadarska trica baš u pravo vrijeme (Sikirić i Štrmelj) i u “pet do dvanaest” su uspjele preokrenuti rezultat i izvojevati pobjedu koja im je donijela povijesni uspjeh. Marta Erslan sa 11 koševa i 11 skokova i valorizacijom 23 MVP je susreta, a dvoznamenkastu efikasnost imale su Ana Vrsaljko (18), Glorija Sikirić (16) i Lucija Štrmelj (11) odlučna u najtežim trenucima utakmice. Na redu je finale prvenstva Hrvatske u sezoni 2015/16 Medveščak – Zadar.

Marija Mazija, trenerica Zadra: “Hvala svima koji su došli u dvoranu na Višnjiku podržati moju ekipu. Hvala Tornadu koji je dao onu dodatnu atmosferu koja nas je pogurala u finale. Teška utakmica koju je ekipa Trešnjevke većim dijelom utakmice igrala fantastično i šuterski ekstra raspoloženo. Mi u velikim grču ali kad je bilo najpotrebnije poginuli smo na terenu i izvukli utakmicu.”

Foto: Drugi finalist je ŽKK Zad