Za veću vidljivost ženskih sportova u elektroničkim medijima

Predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora, Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske i Agencije za elektroničke medije, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za šport, potpisali su Sporazum o suradnji na projektu “Za veću vidljivost ženskih sportova u elektroničkim medijima”. Potpisivanjem   ovog  Sporazuma  pokreće  se  niz  aktivnosti,  kampanja  i promocije ženskih sportova, posebno kolektivnih, u elektroničkim medijima i u društvu uopće.
–  Sport je dio društva i u njemu se reflektiraju mnoge dobre i loše stvari tog  društva,  kao i društveni odnosi moći u njemu. Ako smo izloženi čestom ponavljanju  pojedinih obrazaca izvještavanja u medijima, oni će rezultirati njihovom  prihvaćanju  – rekla je Danira Bilić, ambasadorica ovog projekta, dodavši:
–  U košarci ima četiri puta manje ženskih košarkaških klubova nego muških. Zato  je  izuzetno  važno  da  mediji  predstavljaju  ženski  i muški sport podjednako.  Veća  vidljivost  u medijima zasigurno bi predstavljala snažan zamašnjak  razvoju  ženskog  sporta i uključivanju većeg broja djevojčica u sportske aktivnosti – zaključila je Danira.
Uz  Daniru ambasadori ovog projekta još su Anđa Jelavić, izbornica hrvatske ženske  košarkaške  reprezentacije,  atletičarka Andrea Ivančević, veslači, braća  Martin  i  Valent  Sinković,  veslači,  tekvandoašice,  sestre Ana i Lucija Zaninović, te boksač Filip Hrgović.
–  Nadam  da će se potpisivanjem ovoga Sporazuma znatno poboljšati praćenje ženskoga  sporta  u  cijelosti,  te  da  će  to omogućiti i manje popularnim sportovima  da  dođu  do  toliko željenog medijskog prostora – istaknula je Anđa  Jelavić,  dok su Sinkovići istaknuli kako im je izuzetno drago što će svojim  angažmanom  dati doprinos promoviranju ženskog sporta, ali i pomoći smanjenju  predrasuda  s  kojima  se  nažalost  suočavaju  njihove sportske
kolegice.
–  Vlada  Republike Hrvatske je na tragu onoga za što se zalaže Međunarodni olimpijski  odbor,  a  to  je  veća  zastupljenost žena u natjecateljskom i dužnosničkom  segmentu  sporta.  Naša  Komisija  za ravnopravnost spolova u sportu  predložila je da se takva odrednica ugradi i u novi Zakon o sportu. Provedbu ćemo koordinirati sa svim sportskim savezima u našem članstvu, a u njezinoj  promociji  će  nam pomoći i Sportska televizija uvođenjem tjednih emisija  koje  će  biti  posvećene isključivo ženskim ekipama, trenericama, ženama  u  sportu i njihovim funkcijama u sportskim savezima – zaključio je Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a.

Detaljnije ovdje.

Foto: Danira Bilić, Joke Vranković i Anđa Jelavić / hks