Vladimir Ivanković, trener Novog Zagreba, uoči finalne serije s Medveščakom: Bit će jako zanimljivo

Uoči večerašnjeg početka finalne serije utakmica za prvakinje Hrvatske u sezoni 2013/2014 dvije zagrebačke ekipe, Medveščaka i Novog Zagreba, trener Novog Zagreba Vladimir Ivanković dao je izjavu za naš portal. Kako gleda na sezonu iza, što očekuje od finalnih utakmica, koje kao izbornik seniorske reprezentacije Hrvatske vodi protiv svog pomoćnika na toj poziciji Braslava Turića.

“Jedna teška sezona za Novi Zagreb bliži se kraju. Teška u svakom pogledu – od broja utakmica, odigranih natjecanja, promjena u rosteru do financija. Ali, opet, s druge strane, uspješna sezona za naš klub, koji je ove sezone postigao sve, osim jednog, zacrtane ciljeve. No, kad stanje promatramo kroz prizmu financija, i brige za klub, bolje da se nismo kvalificirali u drugi dio EuroLige, jer apsolutno ne znam odakle bismo to platili. Neovisno o rezultatu finala doigravanja, nevjerojatno je da klub, dvostruki osvajač Kupa, prvak države, euroligaš, klub koji daje čak 16 hrvatskih reprezentativki i jednu slovensku u raznim kategorijama, i izbornika seniorske reprezentacije, dakle klub koji dokazano dobro radi, osim u gradskim strukturama, nema partnera niti u jednom drugom sponzoru. To je samo pokazatelj silazne putanje profesionalnosti hrvatske ženske košarke, koja će slijedeće sezone biti još stepenicu niža.

No, sad kad je finale pred vratima, zaboravili smo i te brige, koje nas prate cijelu sezonu, i sve ono što će biti poslije zadnje utakmice finala i maksimalno smo se pripremili za Medveščak. Zagreb je, nakon niza godina, stjecajem okolnosti “odumiranja” ostalih centara ženske košarke, prvo Splita, pa kasnije Gospića i Šibenika, ponovno postao centar ženske košarke u Hrvatskoj. Ekipa Medveščaka je ekipa koju osobno respektiram još od našeg prvog službenog susreta 2010. godine u IWBL ligi, a sada kroz svaku sezonu napreduju i postižu zapaženije rezultate. Igraju odličnu košarku, potpuno su predane agresivnoj obrani, koja im kao mladoj ekipi odlično pristaje. Imaju odličnu suradnju između vanjske i unutarnje linije, jednu odličnu Ninu Premasunac, za koju nema izgubljene lopte i koja je baš zbog toga igračica koja će biti u sastavu reprezentacije za ove kvalifikacije. Svim time odlično koordinira Petra Perić, koja ove sezone igra vjerojatno najbolju košarku u karijeri. Kolega Turić je od turbulentnog početka vjerovao u što radi i utakmica Medveščak – Rockwool Pula bila je najbolje što sam vidio od Medveščaka u zadnjih pet godina.

Naše se ekipe odlično poznaju.Tteško da će ovdje biti nekih taktičkih zamki i mislim da će u finalnoj seriji presuditi fizička sprema, individualna kvaliteta igračica i srce. Medveščak će većim rotacijama, jer to može, svakako pokušati nadoknaditi određeni manjak u kvaliteti kod mečiranja Ivanković, Komplet i Ivezić, dok ćemo mi, naravno, pokušati manju rotaciju nadoknaditi iskustvom i našim ritmom igre. Treba napomenuti da će ovo biti prvo finale za Ivanu Dojkić, koja je ove sezone, posebno u drugom dijelu, iako tek sa 16 godina, preuzela playmakersku poziciju, nametnula se svojom kvalitetom i sjajno podnosi pritiske. Dovoljno smo imali vremena za odmor i sada smo fizički u puno boljoj situaciji nego smo bili u prethodnoj utakmici koju je Medveščak dobio. Iz te smo utakmice izvukli velike pouke. Uglavnom, mi smo cijele sezone igrali srijeda-subota i apsolutno smo spremni za još jednu maratonsku završnicu. Želja nam je, naravno, osvojiti naslov, ali uvijek je teže braniti nego osvajati, pogotovo kad s druge strane stoji ekipa gladna uspjeha, kao što je to Medveščak. Međutim, ne treba smetnuti s uma da, osim Komplet, Jurić i Dojkić, koje su to učinile lani, u našoj ekipi niti Ivanković, niti Semren, niti Karčić, pa niti Ivezić, nisu već neko vrijeme, a neke nikad, osvajale naslove, tako da će motiv upisivanja titule prvaka u vlastiti sportski CV biti visoko izražen i u mojih igračica.”

Foto: Trener Novog Zagreba Vladimir Ivanković  i te kako respektira Medveščak (na slici) /zkk-medvescak.com