Večeras u 19.30 sati Hrvatska igra utakmicu za polufinale EP B Divizije protiv Velika Britanija

Hoće li se Hrvatska domoći polufinala prvenstva Europe za košarkašice do 20 godina B Divizije i hoće li se boriti za neku od medalja te hoće li uspjeti Hrvatsku iz B Divizije uvesti u A Diviziju, pokazat će večerašnja utakmica Hrvatska – Velika Britanija. Ulog je zaista ogroman, ali kako je god s pesimizmom na prvenstvo ispraćena ova reprezentacija, tako joj se puno dobrih stvari poklapa uz dobru igru, naravno. Kako je izjavila i sama trenerica Linda Antić Borak, reprezentacioja je sa šest poraza u pripremnom razdoblju otišla u Izraeal na europsko prvenstvo i malo tko je očekivao ovako dobar rezultat. Međutim, Hrvatska predvođena sjajnom Andreom Marić, koja je trenutno prvo ime prvenstva (ima najviše skokova,, najviše blokada, najbliža je naslovu MVP i ima najviše double-doubles postignuća), potom trećim strijelcem prvenstva Josipom Silov (postigla 73 koša ili 18,3 po utakmici), izvrsnim Anom Petrak (treća najbolja asistentica prvenstva sa ukupno 23 asistencije ili 5.8 prosječno) i Valentinom Šimunić (peta najbolja asistentica prvenstva sa 19 asistencija ili 4.8 po utakmici) i sve boljom Anitom Kelava može daleko dogurati. Ta petorka uz Tihanu Stojsavljević i Katarinu Trehub i jest nositelj igre naše mlade reprezentacije.

Večeras s početkom u 19.30 sati igramo utakmicu za polufinale protiv Velike Britanije. Dobro je to što ćemo znati rezultat utakmice Izrael- Bjelorusija, koja se igra u 17.15 sati jer se može stvoriti krug od tri reprezentacije sa po 9 bodova, odnosno sa po 4 pobjede i jednim porazom. Taj slučaj podrazumijeva pobjedu Izraela nad Bjelorusijom i Hrvatske nad Engleskom. (Tek sad se vidi koliko je bila važna startna pobjeda Hrvatske nad Izraelom.) Bjelorusija može izgubiti čak 10 poena razlike i još uvijek biti sigurni polufinalist u skupini B. Hrvatska svoju sudbinu drži u svojim rukama i ako pobijedi – siguran je polufinalist, dok Izrael, ako misli u polufinale, mora pobijediti Bjelorusiju sa najmanje 11 koševa razlike. Ako pak Hrvatska izgubi, svaka pobjeda Izraela bit će mu dovoljna za polufinale. Plasman Velike Britanije u polufinale spada u sferu sportskih čuda. Oni moraju dobiti Hrvatsku najmanje s 63 koša razlike i da Izrael izgubi protiv Bjelorusije.

Dvije Britanke su perjanice njihove reprezentacije –  Gabriele Nikitinaite, koja ima najvišu minutažu i najveće povjerenje trenera i najbolji je njihov asistent i  strijelac (54 koša ili 13.5 prosječno), te njihova najkorisnija košarkašica Abigail Johnson. Uz njih su još Amelia Stevens i Georgia Gayle. Međutim, Hrvatska ima Andreu Marić, koja je među najboljim košarkašicama prvenstva u Izraelu, ima Josipu Silov, trećeg strijelca prvenstva, ima Anu Petrak, Valentinu Šimunić, Anitu Kelava, Tihanu Stojsavljević i sve ostale da ih ne nabrajamo, koje su već sada postigle iznenađujuće dobar rezultat. Vjerujemo kako i one vjeruju da mogu postići i još bolji, a to je pobjeda protiv Velike Britanije i plasman među četiri najbolje reprezentacije B Divizije u Izraelu. A onda je sve moguće. Jer Hrvatska je trenutno od 12 reprezentacija u Izraelu najefikasnija (293 koša ili 73.3 prosječno), prva je po skokovima, prva po blokadama i prva po double-doubles učinku. Ekskluzivno za portal zenska-kosarka.com trenerica mlade Hrvatske je izjavila:

– Zadnja utakmica u skupini. Definitivno ne smijemo ništa prepustiti slučaju. Vrlo ozbiljna ekipa koja je do sad pokazala dva lica – jedno loše izdanje protiv Izraela i odlično protiv Bjelorusije. Sami odlučujemo o svojoj sudbini jer ova pobjeda nas vodi u polufinale.

Tihomir Begić

Foto: Slavlje i večeras – mlada reprezentacija Hrvatsle / fiba.com