Večeras protiv jake Francuske

Naše košarkašice večeras na Eurobasketu 2013. igraju protiv domaćih košarkašica. Francuskinje su izraziti favoriti. Ako napravimo malu retrospektivu na naše prošle susrete, onda dolazimo do podatka da smo zadnji put igrali na europskom prvenstvu u Poljskoj gdje su nas Francuskinje deklasirale rezultatom 86:40. Nitko od realnih košarkaških analitičara večeras ne očekuje nikakvu senzaciju protiv glavnih favoritkinja za osvajanje europskog prvenstva u Francuskoj, ali ova bi utakmica barem morala biti pokazatelj jedne nove igre hrvatskih košarkašica koja će im i te kako trebati u slijedeća dva okršaja drugog kruga protiv Srbije i Velike Britanije.

Centar Francuske, 190 cm visoka Isabelle Yacoubou, prvo je ime domaće reprezentacije u dosadašnjem tijeku Eurobasketa. Osim što je glavna skakačica (7,0 prosječno po utakmici), ona je i njihov najbolji strijelac (12,7). Ipak, glavna kreatorica francuske igre je play Celine Dumerc, koja prosječno tri puta po utakmici asistira i uspješno dirigira igrom. Sandrine Gruda neprikosnovena je vladarica reketa u obrani, a francuski trener Pierre Vincent veliko povjerenje ima i solidnu minutažu joj daje, a ova je odlično koristi, dojučerašnjoj juniorki Valeriane Ayayi (1994), iznimno nadarenoj mladoj košarkašici, koju odlično poznaju naše lanjske juniorke Tikvić, Begić, Pačkovski, Majstorović, Džankić i ostale.

Bez dvojbe sportska dvorana u Mouilleron-le-Cpatifu bit će ispunjena do posljednjeg mjesta. Držimo fige našim curama da odigraju što bolju utakmicu i pokažu da se mogu nositi s najjačima ali, što je najvažnije, da se naoružaju samopouzdanjem, koncentracijom i motivima za slijedeće dvije utakmice koje su nam presudne. Utakmice protiv Velike Britanije, koja u posljednje vrijeme sve više košarkaški izrasta, i uvijek neugodne Srbije. To bi mogle biti naše utakmice odluke.

Utakmica se igra u 20 sati uz izravan televizijski prijenos na HTV2.

Foto: Francuskinje slave nakon pobjede nad Velikom Britanijom – u prvom planu Ndongue (14), Dumerc (9), Lawson (8) / Snimio: FIBA Europe / Herve Bellenger

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime