Važna pobjeda na krilima Zellous, Režan i Lelas

Hrvatska ženska reprezentacija slavila je u kvalifikacijskoj utakmici za EuroBasket 2017 protiv Nizozemske rezultatom 71:57 i time osigurala drugo mjestu u skupini nakon završetka drugog kvalifikacijskog ciklusa. Podsjetimo, Hrvatskoj je trebalo više od devet poena prednosti za potvrdu drugog mjesta u skupini, što su izabranice Braslava Turića u Osijeku i ostvarile.

Ostaje još samo treći ciklus, koji je na rasporedu u studenome ove godine, u kojem gostujemo kod Francuske i domaćini smo Estoniji. Prvoplasirane reprezentacije iz devet skupina idu izravno na EuroBasket 2017. u Češku kao i šest najboljih drugoplasiranih.

Hrvatska – Nizozemska 71:57 (22:12, 24:15, 12:16, 13:14)

  • Hrvatska: Zellous 20, Ivezić 5, Borović 3, Sandrić 6, Režan 16, Ciglar 6, Pačkovski -, Džankić 1, Tikvić 0, Miletić -, Begić 0, Lelas 14. Izbornik: Braslav Turić
  • Nizozemska: L.Bettonvil 14, Bröring 4, J.Bettonvil -, Klein 3, Treffers 3, Ligthart 0, De Roos 0, Halman 13, van den Adel 7, Butter 13, Fokke -, Adams 0. Izbornik: Remy De Wit

Hrvatska je onako kako je i priželjkivala završila svoju slavonsku turneju. Pred punim gledalištem odmah je u prvoj četvrtini, koju je odigrala odlično, dohvatila željenu razliku deset koševa, a s dobrom igrom reprezentativke Hrvatske nastavile su i u drugoj u kojoj su tu prednost samo povećavale da bi ona na poluvremenu iznosila plus 19 koševa. Valjda misleći da je stvar riješena već u prvom poluvremenu naše su cure u treću četvrtinu ušle ležerno što su Nizozemke vješto kažnjavale i počele se  opasno približavati. Odjednom je tih plus 10 počelo “visjeti u zraku”, ali srećom Hrvatska je važnim košem Ive Ciglar stavila točku na i i odagnala svaku neizvjesnost. Hrvatska je uspjela u nakani – trebala im je pobjeda od barem deset koševa razlike  u borbi za drugo mjesto u skupini B budući da su Nizozemke u Amsterdamu slavile 76:67. Pobjedu su i ostvarile pred punim tribinama male dvorane Gradski vrt i nakon drugog kvalifikacijskog ciklusa Hrvatska je druga na ljestvici B skupine. Prva je Francuska s maksimalne četiri pobjede. Hrvatska i Nizozemska imaju omjer 2-2 no Hrvatska je u prednosti upravo zbog koš razlike koju je  izborila u Osijeku.

Braslav Turić, izbornik Hrvatske: “Sjajno smo otvorili utakmicu, pogotovo to prvo poluvrijeme gdje smo imali 19 razlike. Teško je izdržati protiv protivnika koji je dobar, a Nizozemska to sigurno jest. U prvoj utakmici su nas dobili, teško je to izdržati, ali hvala Bogu nisu sustigli tu razliku koju su mogli. Umor, pad koncentracije kod iskusnijih igračica nije za očekivati, ali evo, na kraju je ispalo dobro. Pobijedili smo razlikom koja nam je bila dovoljna i sada se možemo spremati za jedanaesti mjesec, odnosno za taj treći kvalifikacijski ciklus.”

lelas1Ana Lelas: “Mislim da smo dosta dobro počeli i da smo vidjeli da smo psihički u utakmici i da smo spremni za tu borbu za deset razlike, a i više. Drugo poluvrijeme smo pali s ritmom i intenzitetom i mislim da si to ne smijemo dozvoliti, osobito u utakmicama u kojima tražimo rezultat s deset razlike i više. Sad je sve na nama. Taj treći ciklus kvalifikacijskog dijela moramo ići na Francusku tamo. Ja se nadam da ćemo biti kompletne i puno jače nego što smo to pokazale u Slavonskom Brodu. Nešto je u našim rukama, nešto u rukama drugih, ali ja se nadam da će nas sreća poslužiti s obzirom da smo imale nesreće s ozljedama cijeli ovaj ciklus.”

Remy De Wit, izbornik Nizozemske: “Težak poraz. Mislim da smo izgubili u prvoj četvrtini, to jednostavno nismo bili mi. Smatram da smo zaista dobar tim, ali igrati u svojoj zemlji i igrati kao gostujuća ekipa je sasvim neka druga priča, pogotovo kad je riječ o europskim natjecanjima. Danas se vidjelo da Hrvatska reprezentacija ima puno iskustva, ekipa koja je dugo zajedno i to je presudilo. To sam rekao svojim curama i na poluvremenu. Imali smo dvije prilike za vratiti se i to smo propustili. Mislim da smo radili dobro, imali smo dobrih stvari, ali sve je to sport. Moramo podignuti glave i nastaviti raditi dalje za jedanaesti mjesec.”

Foto: Shavonte Zellous, prvo ime utakmice u Osijeku / Snimio: Marin Sušić