Uz europsko prvenstvo U20

Europsko prvenstvo U20 za žene, Divizija A, započelo je u turskom Samsunu 4. srpnja i trajat će do 14. Europsko prvenstvo U20 za žene, Divizija B, također je započelo istog dana u bugarskoj Albeni i trajat će deset dana.  Bez Hrvatica. Mada smo uredno pitali najodgovornije zašto HKS nije prijavio jednu iznimno nadarenu generaciju hrvatskih košarkašica (1993/94) za ovo prvenstvo i omogućio im kontinuitet nastupa na europskoj sceni, nismo dobili odgovor do dana današnjega. Htjeli smo radi objektivnosti imati i tu “drugu stranu” ali ona nije odgovarala. No, i to je nekakav odgovor. Zato smo se i bez tog odgovora odlučili napraviti retrospektivu na U20 uzrast reprezentacije Hrvatske otkada se održava europsko prvenstvo u toj kategoriji.

Gotovo desetljeće, ili točnije osam godina, nas nije bilo na europskim prvenstvima U20. Godina 2005. je godina kada se na europskom prvenstvu U20 posljednji put pojavila ženska reprezentacija Hrvatske. No, ipak krenimo od 2000. godine kada se U20 europsko prvenstvo održavalo u Slovačkoj u gradovima Bardejov, Lucenec i Ruzomberok. Hrvatska je te godine osvojila 6. mjesto od 12 ekipa. Najbolje su bile Jelavić (100 koševa), Erceg (75), Vukičević (72), Jurčević (59) i Štampalija (56). Hrvatska je nastupila u sastavu:

  • U20 Hrvatska 2000.: Ivana Jurčević, Anđa Jelavić, Maja Mažar,  Branka Vukičević, Ana Ivanišević, Božena Erceg, Ana Roca, Matea Pender,  Milijana Maganjić, Nikolina Pender, Ivana Stojković, Petra Štampalija

Sljedeće U20 prvenstvo Europe igrano je 2002. godine i to u Zagrebu. Od 12 ekipa Hrvatska je bila opet šesta. Najefikasnije su bile Lelas (148), Slišković (107), Perlić (71), Periša (66) i Vukičević (39). Hrvatska je igrala u sastavu:

  • U20 Hrvatska 2002.: Ivana Kardum, Marta Perlić, Martina Gambiraža, Branka Vukičević, Tina Periša, Neda Lokas, Ivana Vrvilo, Ana Lelas, Ljubica Šapina, Sena Pavetić, Iva Slišković, Martina Zubak.

Godine 2004. prvenstvo je igrano u Francuskoj. Od 12 ekipa tamo smo bili osmi, a najzapaženije uloge igrale su Mazić (93), Slišković (88), Ivezić (86), Fabbri (70) i Grgin (56). Boje Hrvatske U20 reprezentacije u Francuskoj branile su:

U202004

  • U20 Hrvatska 2004.: Tina Periša, Neda Lokas, Ivona Matić,  Anja Grgin, Gordana Bedalov, Lea Fabbri, Jelena Ivezić, Ana Vrsaljko, Mirna Mazić, Marija Roca, Iva Slišković, Sena Pavetić.

Godina 2005. je godina kada se U20 Hrvatska najviše plasirala u Europi u ovoj kategoriji. Bile su pete u Brnu u Češkoj. Mirna Mazić je bila najbolja (95), Ciglar (89), Tošić (77), Bosilj (77) i Bura (68). Te godine Hrvatska je nastupala u sljedećem sastavu:

U202005

  • U20 Hrvatska 2005.: Antonela Anić, Iva Ciglar, Jana Hrs, Neda Lokas, Ivona Matić, Sanda Tošić, Josipa Bura, Petra Perić, Iva Mežnarić, Monika Bosilj, Ana Semren, Mirna Mazić

Od godine 2006. U20 europsko prvenstvo počelo se odvijati u dvije Divizije – A (Sopron, Mađarska) i B (Litva). Međutim, kako je jedna izvrsna generacija hrvatskih djevojaka (1984/85) dobno prerasla u seniorke, a novih koje bi nastavile natjecanje nije bilo, Hrvatska “nestaje” s U20 europskih prvenstava i do dana današnjega nije se pojavila u ovom uzrastu. Te godine prvakinje su bile Ruskinje, Mađarice su bile druge, a treće Francuskinje.

Godine 2007. U20 europsko prvenstvo (A Divizija) igrano je u glavnom bugarskom gradu Sofiji. B Divizija opet u Litvi. Španjolska (zlato), Srbija (srebro) i Francuska (bronca) podijelile su medalje. Iz A Divizije ispali su Izrael i Mađarska, a iz B divizije kao najbolje ušle reprezentacije Crne Gore i Litve.

Chieti, Sulmona i Pescara bili su talijanska mjesta u kojima se igrala A Divizija U20 europskog prvenstva za žene 2008. godine. Rusija je bila najbolja, potom Francuska pa Srbija. Belgija i Grčka te su se godine preselile u B Diviziju, a iz B u A došle su Švedska i Poljska. Divizija B igrana je u Poljskoj.

Godine 2009. poljski grad Gdynia bio je domaćin ekipama A Divizije U20 europskog prvenstva. Tu su se zlatom okitile Francuskinje, srebrom Španjolke, a broncom Latvijke. Od elitne europske skupine oprostile su se ekipe Crne Gore i Češke, a iz B Divizije, koja se igrala u Ohridu (Makedonija), u A Diviziju ušle su Nizozemska i Rumunjska.

Latvijska Liepaja bilo je poprište borbi A Divizije U20 europskog prvenstva 2010. godine. Bila je to i svojevrsna nagrada Latvijkama koje su godinu dana prije osvojile broncu. To će ponoviti i na domaćem terenu ove godine. U finalu su igrale Rusija i Španjolska. Zlatne su bile Ruskinje pobjedom 75:74. Švedska i Bugarska su izgubile A status, a stekle su ga te godine u Kavadarcima gdje se igrala B Divizija, Velika Britanija i Slovačka.

Godine 2011. najbolje U20 europske ekipe igrale su prvenstvo u Novom Sadu i Zrenjaninu. Najbolje su bile Španjolke, koje su se u finalu revanširale Ruskinjama za tijesan poraz u finalu prethodne godine i pobijedile ih rezultatom 62:53, a broncu su osvojile Poljakinje. Njemačka i Rumunjska su ispale iz A Divizije, a u nju su se vratile Šveđanke  i Portugal. B Divizija se i te godine igrala u Makedoniji u Ohridu.

Prošle 2012. godine, A Divizija U20 europskog prvenstva igrana je u mađarskom Debrecenu. Tamo su opet u finalu Španjolke bile bolje od Ruskinja, a Turska je osvojila treće mjesto. Najbolju europsku diviziju napustile su Latvija i Velika Britanija, a u nju su ušle Grčka i Njemačka kao najbolje ekipe B Divizije koja je igrana u češkom gradu Klatovy.

Dok pišem ovaj tekst U20 A Divizija 2013. godine igra se po skupinama u turskom Samsunu, a B Divizija u bugarskoj Albeni. Hrvatske U20 nema ni ove godine. Nekoliko smo puta postavljali pitanje – zašto? Zašto kad znamo da imamo odličnu generaciju 1993/94 koja se Europom gotovo prošetala i u kadetskom i u juniorskom uzrastu i Hrvatsku svaki put svojim igrama inaugurirale iz statusa B Divizije u status A Divizije. Pogotovo u kadetskom (U16) uzrastu kada su u Grčkoj postale viceprvakinje Europe. Uvjeren sam da bi naše djevojke tog uzrasta imale što pokazati Europi, ali prije svega važno je bilo da im je omogućeno da ostanu na europskoj pozornici, da imaju kontinuitet nastupa s najboljim europskim reprezentacijama jer samo tako mogu izrasti u sutra dobre seniorke pa makar i ne postigle značajniji plasman. A uvjeren sam da bi. Ni juniorski uspjeh u B Diviziji 2012. godine (7. mjeto u Rumunjskoj, Bukurešt) nije za zanemariti. To je još uvijek najbolji plasman hrvatskih juniorki otkada je neovisne i samostalne Hrvatske. To što su propustile biti pete i plasirati se na svjetsko prvenstvo, pa čak i više, splet je okolnosti – neozbiljan nastup i poraz protiv objektivno slabije Nizozemske na startu, ali i ozljede koje nas nisu zaobišle. Da ne govorimo o njima kao kadetkinjama koje su se doslovno prošetale Europom i u finalu izgubile od Rusije koju su dan-dva prije finala nadigrale i pobijedile. To što su viceprvakinje Europe još uvijek je najveći uspjeh neke ženske košarkaške selekcije Hrvatske otkada je Hrvatska samostalna i suverena država. Bože daj da tu visoko postavljenu letvicu, koju je postavio naraštaja 93-94-95, netko što prije preskoči.

Šteta je što ove djevojke nisu na U20 europskom prvenstvu! HKS ih je svakako trebao prijaviti za B Diviziju ove godine u bugarskoj Albeni. Želim vjerovati kako je nacionalnom košarkaškom savezu u interesu da sutra imaju/imamo odličnu seniorsku reprezentaciju koju će one činiti za izvjesno vrijeme i koja će biti ponos ovom narodu i ovoj zemlji. Najveći problem u razvoju košarkašica  jest što upravo u razdoblju prelaska iz juniorskog u seniorski uzrast mnoge jednostavno nestanu. Kao da nikada nisu igrale košarku pa ma koliko bile uspješne kao mlađe kadetkinje, kadetkinje ili juniorke. Stoga je prevažan njihov prelazak iz juniorskog u seniorski uzrast, a U20 prvenstvo ko stvoreno je za to. Znači, sustavan prelazak kao što bi bilo normalno plansko podmlađivanje seniorske ekipe kao što je to npr. napravila Francuska (Valeriane Ayayi) na Eurobasketu 2013. Ili kao što ga prave Slovačka, Nizozemska, Italija, Srbija,…

U202013

Maja Puljić, Iva Todorić, Ivana Blažević, Marija Radoš, Glorija Sikirić, Ana-Marija BegićLana Pačkovski, Ivana TikvićRužica Džankić, Iva CigićAndrijana CvitkovićAnja Majstorović, Marijana Mamić, Romana Stojanović i još nekoliko mlađih cura (1995.) svojim su dosadašnjim igrama za Hrvatsku zaslužile odlazak na U20 europsko prvenstvo. Uvjeren sam da bi ove godine Hrvatsku U20 uvele iz B u A Diviziju i dogodine u njoj igrale zapaženu ulogu. Ili još optimističnije – borile se za medalju. Ovako ostaje samo žal i nada da se to neće ponoviti dogodine ili barem neće našim sadašnjim kadetkinjama u kojima osobno vidim novi kvalitetan naraštaj hrvatskih košarkašica.

Foto: FIBA Europe

1 KOMENTAR

  1. Već sam o ovoj važnoj temi naravno vrlo kratko pisao i mogu samo ponoviti i složiti se kako je to sa repkom U-20 nužno učiniti ukoliko želimo dobro ženskoj košarci, isto tako mislim kako je natjecanje u juniorskoj nacionalnoj konkurenciji potrebno pomaknuti do 19 godina, tim prije što to Savez ne košta ništa, a cure bi imale jedan cilj više, kako bi ostale dulje u košarci.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime