Uoči početka EP za juniorke (U18) u Hrvatskoj

Uoči početka EP za juniorke (U18) u Hrvatskoj

Od 15. do 25. kolovoza u Vinkovcima i Vukovaru bit će održano Europsko prvenstvo u košarci za žene do 18 godina. Tamo sudjeluje i naša juniorska reprezentacija pod vodstvom trenera Braslava Turića i njegova pomoćnika Gorana Šućurovića. Sama organizacija prvenstva, pisali smo o tome, priznanje je i HKS-u i Hrvatskoj ali i košarci u Vinkovcima koji slave 50. godišnjicu postojanja Košarkaškog kluba Vinkovci.

– Počašćeni smo što smo dobili takvu jednu veliku organizaciju. To je najveća sportska organizacija koja je ikada bila u našem gradu a na tome  zahvaljujemo ljudima iz Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS) koji su nam organizaciju ponudili, zatim županu Vukovarsko-srijemske županije Boži Galiću i gradonačelniku Vinkovaca dr. Mladenu Karliću jer bez njihove potpore organizacija i domaćinstvo ne bi bili ostvarivi -, rekao je Tihomir Primorac, sportski direktor slavljenika – Košarkaškog kluba Vinkovci.

Na europskom prvenstvu juniorki sudjelovat će 16 reprezentacija podijeljenih u 4 skupine. Skupina A i B igrat će u Vinkovcima, a C i D u Vukovaru. Skupinu A čine: Hrvatska, Španjolska, Engleska i Rusija, a u skupini B: Turska, Bjelorusija, Nizozemska i Češka. U Vukovaru će se natjecati reprezentacije C skupine: Srbija, Grčka, Portugal, Švedska, i DItalija, Francuska, Slovenija i Slovačka. Svečano otvaranje je u Vinkovcima u srijedu, 14. kolovoza, u pješačkoj zoni s početkom u 21 sat, a natjecanja počinju u četvrtak, 15. kolovoza.

Kažimo za sve ljubitelje ženske košarke da će se u Vinkovcima sve utakmice igrati u sportskoj dvorani Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca. Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija u Vinkovce dolazi danas, nedjelja 11. kolovoza, a u ponedjeljak  s početkom u 19 sati odigrat će zadnju pripremnu prijateljsku utakmicu protiv Francuske.

Hrvatska reprezentacija je na startu hendikepirana jer se naša maštovita razigravačica Martina Čubrić ozljedila i neće moći nastupati nego će, nažalost, biti podvrgnuta operaciji koljena. Juniorskoj reprezentaciji Hrvatske želimo što uspješniji nastup pred domaćom publikom, a uspjeh je u okolnostima u kojima se nalazi sačuvati status europskog reprezentativnog A ligaša što neće biti ni malo lako jer se Hrvatska nalazi u vrlo jakoj skupini sa Španjolskom, Rusijom i Engleskom koja u posljednje vrijeme bilježi konstantan košarkaški napredak u svim selekcijama. Lani je u Strumici u Makedoniji Engleska vratila A status. Rusija je prošlogodišnji viceprvak Europe, a uvijek opasna Španjolska peta. Podsjetimo se da je naša lanjska juniorska reprezentacija bila sedma u Bukureštu gdje se održavalo europsko prvenstvo za juniorke A Divizije.

Foto: Puno toga ovisit će o Inji Butina (na slici) i njezinim organizatorskim sposobnostima a koja ima iskustva sa europskih prvenstava. Njena uloga bit će još zahtjevnija nakon ozljede Martine Čubrić /Snimio: Fiba Europe