Udominate Basket Ana-Marije Begić u polufinalu EEWBL,Tiffany Brown zabila 40 koševa

Kao što smo i obećali, krećemo s praćenjem regionalnih liga u kojima sudjeluju naše košarkašice, ali kad te lige stignu u samu završnicu. Prva na redu je EEWBL (Istočnoeuropska ženska košarkaška liga) u kojoj se polufinala, i sretno i spretno, dočepao u vrlo teškoj i neizvjesnoj utakmici protiv Lulee švedski klub Ana-Marije Begić Udominate Basket. U polufinalu će igrati protiv Dynama iz Moskve kojeg je već dobio u grupnoj fazi i, sudeći po tome, ima dobre izglede za plasman u finale.

Samo 23 sekunde prije kraja uzvratne utakmice na domaćem parketu u Umei Udominate Basket je bio “miljama udaljen” od polufinala EEWBL (Istočnoeuropske lige). Udominate Basketu je trebala pobjeda od najmanje pet koševa razlike da stigne prednost aktualnih prvakinja Švedske iz prve utakmice, ekipe Lulea iz istoimenog grada, a na semaforu, kad je vrijeme pokazivalo 39:37, bilo je 90:89 za Luleu. Mante Kvederaviciute 18 sekundi prije kraja utakmice donosi prednost 91:90 za Udominate, a potom te večeri fenomenalna Amerikanka Tiffany Brown “krade” loptu i na njoj najbolja košarkašica Lulee Jessica Thomas pravi osobnu pogrešku, a Brown 16 sekundi prije kraja utakmice pogađa oba slobodna za 93:90. Lulea je krenula u napad, a Brianna Kiesel pravi faul nad Adrienne Motley koja promašuje oba slobodna, a Tiffany Brown u sljedećem napadu, samo pet sekundi prije kraja, pogađa za 95:90. To je bilo dovoljno za prolazak u polufinale, drama je u dvorani dosegnula maksimum sve do sekundu prije kraja kada je košarkašica Lulee Chioma Nnamaka promašila šut za tri poena. Brojna publika i košarkašice Udominatea su započeli slaviti, a Lulea tugovati. Tiffani Brown najzaslužnija je za pobjedu Udominatea. Naprosto nezaustavljiva i odlučna kad je to najteže biti – kad se prelamala utakmica – preuzela je odgovornost na sebe i postigla 40 koševa, imala 3 skoka, 5 asistencija i 5 ukradenih loptu. Valorizacija 44. Doista vrhunsko izdanje Tiffany Brown. Ana-Marija Begić nije imala šutersku večer – postigla je 4 koša uz šut 2-6 za 2 poena i 0-2 za tri, ali je u obrani odradila veliki dio posla te zabilježila 7 skokova. Dvije minute prije kraja morala je napustiti parket zbog pet osobnih pogrešaka. A sada nešto više o ovoj ligi.

EEWBL (Istočnoeuropska ženska košarkaška liga) je liga koja se po turnirskom sustavu igrala u Rigi u dvije skupine. Skupinu A čine ekipe: Good Angeles Kosice (Slovačka), Bornova Becker  (Turska), AL-Riyadi (Libanon), Horizont (Bjelorusija), Kibirkstis Vilnius (Litva), Liepajas Papirs (Latvija), Lulea Basket (Švedska) i FSG Royal Eagles (Nizozemska). Skupinu B čine: Astana Tigers (Kazakhstan), Dynamo Moskva (Rusija), Hoptrans Sirenos, Piestanske Cajky (Slovačka), Samsun Canik (Turska), Tsmoki-Minsk (Bjelorusija), TTT Riga (Latvija) i Udominate Basket (Švedska). Nakon igre po skupinama poredak u A skupini bio je: 1.Good Angels Kosice, 2. AL-Riyadi, 3. Lulea Basket i 4. Liepajas Papirs. U B skupini prvo mjesto osvojila je ekipa TTT Riga (7-0), drugo Udominate Basket (6-1), treće Dynamo Moskva (5-2) i četvrto Piestanske Cajky (4-3). Po sustavu 1-4, 2-3, 3-2 i 4-1 u četvrtfinalu su igrali:

  • 1. utakmica: Piestanske Cajky – Good Angels Kosice 61:82
  • 2. utakmica: Good Angels Kosica – Piestanske Cajky (28.veljače)
  • 1. utakmica: Dynamo Moscow – AL-Riyadi 75:59
  • 2. utakmica: AL-Riyadi – Dynamo Moscow 64:69  DYNAMO MOSCOW se plasirao u polufinale
  • 1. utakmica: Lulea Basket – Udominate Basket 78:74
  • 2. utakmica: Udominate Basket – Lulea Basket 95:90 UDOMINATE BASKET se plasirao u polufinale
  • 1. utakmica: Liepajas Papirs – TTT Riga 55:87
  • 2. utakmica: TTT Riga – Liepajuas Papirs (28. veljače)

Prvi polufinalni par je Udominate Basket – Dynamo Moskva, a drugi će, mada uzvratne utakmice nisu još odigrane, najvjerojatnije biti Good Angels Kosice – TTT Riga. Te utakmice su igraju 28. veljače. Treba još kazati da za latvijsku ekipu Liepajas Papirs u ovom natjecanju nastupa nekadašnja košarkašica riječkog Kvarnera Laura Purina.

Foto: Fenomenalna Tiffany Brown zabila je 40 koševa protiv prvakinja Švedske iz Lulea / fiba.com