U16 u Bugarskoj: Hrvatska poražena od Rusije

Rusija je na krilima svoje dvije najbolje igračice, Marie Vadeeve i Raise Musine, pobijedila Hrvatsku i ostala još uvijek neporaženom ekipom na europskom prvenstvu. Njihova današnja utakmica protiv Španjolske odlučit će koja će ekipa u četvrtinale s prve pozicije.

Hrvatska – Rusija  51:72 (12:14, 10:20, 17:16, 12:22)

  • Hrvatska:  Jordanić 0, Goleš 3, Slonjšak 9, Silov 8, Stojsavljević 6, Belošević 4, Dojkić 16, Mijatović -, Bašić 0, Kelava 0, Dobroslavić 3, Marić 2. Trener: Dean Nemec
  • Rusija: Musina 18, Bespaltseva 9, Abaidullina -, Vadeeva 18, Shataeva 2, Burovaya 2, Kurilchuk 3, Bardeeva -, Zaytseva 0, E. Frolkina 7, Kazakova 9, O. Frolkina 4. Trenerica: Evgeniya Nikonova

Maria Vadeeva u petoj utakmici protiv Hrvatske zaradila je četvrti double-double, a Rusija stopostotan učinak na europskom prvenstvu u Bugarskoj. Visina Marije Vadeeve i Raise Musine problematična je za sve ekipe pa tako je bila i za Hrvatsku jer su uspješno dominirale svojoim visinom (190), pravile napadačke skokove i otvarale mogućnosti postizanja koševa iz drugog napada.  Dok se prva četvrtina manje-više igrala ravnopravno, u drugoj su Ruskinje napravile seriju 10:0  i prednost podigle na 14 koševa razlike. U tom su razdoblju izgubljene lopte Anite Kevave i Ivane Dojkić Ruskinje lagano pretvarale u prednost.

Hrvatska ekipa željela je dostići rezultat ali su svi ti pokušaju bili frustrirajući jer su se Ruskinje iz minute u minutu odvajale na sve veću razliku. Ivana Dojkić postigla je 16 poena i četiri ukradene lopte ali već drugu utakmicu zaredom ima najviše izgubljenih lopti u našoj ekipi – 5 protiv Latvije i 4 protiv Rusije – što će se morati smanjiti u utakmici protiv Turske. Anita Kelava bila je neraspoložena za igru a i visoke ruske igračice bile su joj poseban problem. Vjerojatno je i na ukupan dojam igre hrvatske reprezentacije i te kakav utjecaj imao umor iz prethodne teške utakmice protiv Latvije i sestara Strautmane.

Kad je vidio da ne može dobiti utakmicu, trener Nemec napravio je dobar potez i odlučio odmarati naše ključne igračice za današnju utakmicu protiv Turske u kojoj trebamo zabilježiti pobjedu i vratiti pobjednički duh i samopouzdanje. U tom dijelu solidno su odigrale Belošević, Goleš i Silov.

Poraz protiv Rusije u ovoj fazi natjecanja ne treba shvatiti ni tragično ni obeshrabrujuće jer malo koja ekipa na ovom prvenstvu moći će parirati visokoj ruskoj postavi. Ovo je poraz iz kategorije onih “očekivanih”. Turska je nova prilika kadetske Hrvatske za novu pobjedu i što lakšeg protivnika u četvrtfinalima. Ono što ćemo morati podići jest broj asistencija jer samo 4 asistencije na cijeloj utakmici protiv Rusije, u odnosu na njihovih 18, ne govori puno u prilog kolektivne igre Hrvatske.

Stanje u skupini E, u kojoj se trebaju odigrati još samo današnje utakmice koje će odrediti redoslijed za četvrtfinalne borbe, je: Rusija i Španjolska po 4 pobjede, Hrvatska 2 pobjede i 2 poraza, Latvija i Turska s po 1 pobjedom i 3 poraza i Grčka s 4 poraza. Danas igraju:

  • Rusija – Španjolska (16.00), utakmica izravno odlučuje koja će ekipa biti prva a koja druga
  • Hrvatska – Turska (18.15), Turska, misli li u četvrtfinale, mora pobijediti Hrvatsku i nadati se da će Grčka Latviju
  • Latvija Grčka (20.30), pobjeda Latviji donosi četvrto mjesto i najteže protivnice u četvrtfinalu

Foto: Poraz protv Rusije ne treba obeshrabriti, Tursku treba dobiti / Snimio: Fiba Europe

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime