U srijedu u 19 sati u Rijeci četvrta utakmica finalne serije Kvarner – Medveščak za prvakinje Hrvatske

finale PH - Snimio: arin Sušić /hks-cbf.hr

U srijedu, 29. travnja, u Rijeci će se na Kozali igrati četvrta utakmica finalne serije za prvakinje Hrvatske. Kvarner je prošlog vikenda u Zagrebu napravio senzaciju i minimalnom pobjedom 59:58 smanjio u međusobnom omjeru na 1:2. Prerano opuštanje, veliki broj nerealiziranih slobodnih bacanja (12-26 ili samo 46.2 posto) i loš vanjski šut (4-14 ili 28.6 posto) bili su najveći razlozi Medveščakova poraza u trećoj utakmici. Izvrsna partija samo Ana-Marije Begić nije bila dovoljna za pobjedu nad dobrim Kvarnerom, koji nije imao što izgubiti i tako se i postavio na utakmici. Za pobijediti Kvarnera treba odlična kolektivna igra u kojoj će biti više raspoloženih i odvažnih kakve je u trećoj utakmici u Zagrebu imao Kvarner u liku Ane Vrsaljko, Milane Živadinović, Monike Tomljenović i Snežane Čolić. Ili pak kakve je Medveščak imao u drugoj utakmici u Rijeci u liku Ana-Marije Begić i Ivane Tikvić ili pak u prvoj u Zagrebu u liku Ana-Marije Begić, Ružice Džankić, Ive Borović i Nine Premasunac, koje su imale dvoznamenkaste realizatorske učinke.

U četvrtoj utakmici ništa više neće biti kao prije. Sad obje ekipe imaju psihološki teret na leđima. Kvarner jednostavno MORA pobijediti u četvrtoj utakmici i sama ta spoznaja – teret je. Medveščak ne mora pobijediti u Rijeci, može i izgubiti a da opet ništa ne izgubi već samo konačno rješenje o pobjedniku preseli u Zagreb. Ali s tim preseljenjem seli se i velika odgovornost i psihološki teret “na leđima” da se ta peta utakmica MORA dobiti ako se misli obraniti naslov prvakinja Hrvatske. Zato je i ova završna serija doigravanja za prvakinje Hrvatske interesantna. Tko bude psihološki spremniji i stabilniji, bit će mu lakše. Velike i odlučujuće utakmice dobro mogu odigrati samo kvalitetne igračice, iznimno i psihološki spremne i stabilne.

– Moje košarkašice su uvjerene da ovo nije kraj i da ćemo se vratiti u Zagreb na petu utakmicu, rekao nam je po završetku utakmice u Zagrebu trener Damir Rajković. Medveščak sada mora ozbiljno razmišljati o nama jer vjerujem da su mislile da će i treću utakmicu lako riješiti. Mi smo tom pobjedom u trećoj utakmici u Zagrebu vratili vjeru u sebe i svjesni smo da nam neće biti lako ni u četvrtoj utakmici u Rijeci. Ali da ćemo igrati puno sigurnije nego prije, to je sigurno.

Akteri ovogodišnje završnice Prvenstva Hrvatske mišljenja su kako je žalosno da nacionalna televizija nema interesa za izravni prijenos finala a time ni volje pridonijeti popularizaciji hrvatske ženske košarke koja to zaslužuje svojim rezultatima, a mnogima su puna usta borbe za ravnopravnost spolova, naravno lažne i deklarativne i u određenom trenutku politički profitabilne. Sve pohvale za medisjko praćenje i Kupa Hrvatske i završnice prvenstva zaslužuje tiskano izdanje riječkog Novog lista i portal sportcom.hr, Sportske novosti nisu dale niti najavu utakmice u subotu… Naš je portal u suradnji s ŽKK Medveščakom i tvrtkom Furkisport osigurao u posljednji trenutak  live stream i posudio cod HKS portalu da i tamo bude prenošena utakmica. Vjerujemo da će se netko potruditi da i iz Rijeke bude barem live stream prijenos kad već neće HRT zbog čijeg je prijenosa navodno štiman i početak doigravanja u što se sada s pravom može sve više sumnjati. Ili će opet biti važnije konjičke utrke i sive eminencije…

Tihomir Begić

Foto: Barbara Perić, Nina Premasunac i Ružica Džankić u trećoj utakmici finalne serije na Pešćenici /hks-cbf.hr