U pravoj drami u završnici sjajna Dora Goleš sačuvala pobjedu Hrvatske nad Češkom za četvrtfinale

Današnja utakmica pokazala je zašto je Iva Slonjšak najbolja hrvatska juniorka. Mnogo je lakše igrati utakmice koje nisu odlučujuće kao ova i stoga u njima velike igračice pokazuju snagu i vještinu i prkose i tremi i neodlučnosti i kolebljivosti i neizvjesnosti…. Iva Slonjšak je danas sve to pokazala. Kapetanski je hrabro i odlučno vodila svoju ekipu do prolaska u četvrtfinale. Ako i jeste do sada bilo nekih manje zapaženih rola, a bilo ih je, ovom izvedbom oduševila je poklonike košarke u Hrvatskoj i potvrdila da je doista najbolja. A kad joj je ponestalo daha u četvrtoj četvetini, pojavila se sjajna Dora Goleš!

Češka – Hrvatska  29:35   (16:17 13:18, 13:11, 16:18)

  • Češka:  Andelová 10, Kopecká 2, Mainclová 2, Milaniaková 5, Kraciková 6, Sípová 13, Moucková 0, Krejcová -, Krivánková 8, Veselá -, Mircová 8, Beránková 4. Trener: Jiri Barta
  • Hrvatska: Rački 7, Goleš 11, Slonjšak 25, Božić 0, Ilić -, Miličević -, Periša 5, Stojsavljević 8, Marić 4, Kelava 2, Šolić -, Bura 2. Trener: Goran Šućurović

Cijelu je utakmicu Slonjšak realizatorski bila raspoložena, gotovo pa pola koševa dala je sama, Tihana Stojsavljević je bila kraljica skoka, sve cure su srcem – borbeno i hrabro – odigrale ovu utakmicu koja je bila biti ili ne biti za Hrvatsku. Stisnula je zube i ozlijeđena Klaudija Periša i cure su zasluženo dobile dobre Čehinje. Hrvatice su bile u prednosti gotovo cijelu utakmicu ali kad su Čehinje izjednačile u četvrtoj četvrtini, 6:51 do kraja, na 51:51, neizvjesnost je dosegnula vrhunac. Tada je stvar u svoje ruke preuzela fenomenalna Dora Goleš sa svojim splitskim dišpetom. Kad je Ivi Slonjšak ponestalo snage, kad su je počele Čehinje čvršće držati, Goleš je u odsudnim trenucima svaki put nemilice tricama punila koš Čehinja i ostavljala ih u očaju. Baš svaki put kad bi izjednačile i kad bi se ponadale da bi utakmicu mogle okrenuti na svoju stranu, Goleš nije dopuštala preokret. Čas tricom, čas dvicom (rekli bismo po potrebi) držala je Hrvatsku u prednosti. Na koncu je završilo 64:58 za Hrvatsku, a Goleš je u finišu utakmice, u najodlučnijim trenucima, za četiri minute postigla 9 koševa (od čega dvije trice). Hrvatska je uspjela i požrtvovnošću svih i vjerom u sebe izborila četvrtfinale. Zasluženo!

Iva Slonjšak, prvo ime utakmice: “Utakmicu smo vrlo dobro otvorile. Igrale smo jako dobar napad i završile smo vodeći šest razlike na poluvremenu. U trećoj četvrtini, malo nas je njihova zona zbunila, ali smo to nadoknadile uz dobru obranu. Isto tako smo u drugom poluvremenu poboljšale skok što je isto tako bilo bitno jer su nas u prvom poluvremenu nadskakale sa 12 napadačkih skokova što ih je zapravo i držalo u igri. Cijela ekipa je dala sve od sebe, a i klupa zajedno sa trenerima nam je bila praktički šesti igrač utakmice.”

Dora Goleš: “Utakmica je bila jako napeta i neizvjesna. Pratila sam trenerove upute i igrala s velikim srcem i s hladnom glavom. Cure i ja davale smo sve od sebe, potrošile smo zadnji atom snage da ovo ostvarimo. U napadu smo bile smirene i trošile vrijeme, a u obrani se bacale i borile za svaku loptu. U zadnjim minutama problem nam je stvarala zona, ali uz podršku klupe i trenera odlučujući sutevi su morali uć.”

[youtube id=”h41KuO7BcWk” width=”600″ height=”350″]

Foto: Dora Goleš, presudna uloga u finišu utakmice / fibaeurope.com