U petak i subotu startaju prvenstva Europe za kadetkinje i juniorke

U petak i u subotu startaju europska prvenstva za kadetkinje i juniorke. Europsko prvenstvo za kadetkinje, A Divizija, na rasporedu je od 4. do 12. kolovoza 2017. u francuskom Bourgesu. Hrvatska će tamo igrati u B skupini zajedno s Njemačkom, Češkom i Nizozemskom. Trener ove reprezentacije je Dean Nemec, a pomćna trenerica je Marija Kovač.

Ženska juniorska reprezentacija Hrvatske Europsko prvenstvo 2017, A Divizija, igra u Sopronu, Mađarska, od 5. do 13. kolovoza. U skupini su A sa Srbijom, Švedskom i Španjolskom. Trener juniorki je Željko Ciglar, a njegov pomoćnik Ivica Molnar.

u18lani

Evo nekih podsjećanja na kadetske i juniorske rezultate naših reprezentacija prošlog ljeta na europskim prvenstvima:

JUNIORKE Prošlogodišnje Europsko prvenstvo za juniorke A Divizije igrano je u Sopronu, a hrvatske juniorke su utakmicom za jedanaesto mjesto protiv Srbije poražene 43:85 te su na koncu osvojile dvanaesto mjesto u Europi od ukupno šesnaest reprezentacija koliko ih je sudjelovalo na Europskom prvenstvu U18 u Mađarskoj. Hrvatska je igrala u sastavu: Grizelj 1, V.Šimunić 5, Tadić -, Silov 11, Molnar 4, Pavić 6, Stirjan 3, Uzelac 0, Skorić 8, M.Galić 2, Nimac 0 i Erjavec 3. Trener je bio Đuro Simon, a njegov pomoćnik Dean Nemec.

KADETKINJE Kadetkinje su nam prošle sezone na europskom prvenstvu u A Diviziji u Udinama bile pete također od šesnaest reprezentacija koliko ih je sudjelovalo na Europskom prvenstvu. U utakmici za peto mjesto pobijedile su Litvu 54:51 (21:17, 15:6, 7:13, 11:13). Ako ovog kolovoza ponove taj uspjeh, izborit će svjetsku prvenstvo do 17 godina, koja se održava svake dvije godine. Šime Vidaković i njegova pomoćnica Marija Kovač vodili su kadetsku Hrvatsku lani koja je nastupila u sastavu: Vukšić -, Ujević -, Lazić 16, N. Muhl 4, Miše 3, Haklička -, B.Trehub -, Mandić 7, Kostić 4, L.Mihić 15, Perko 4, Jurić 1.

Naravno da ćemo i ovog kolovoza, uz svesrdnu suradnju s FIBA-om, pratiti sve utakmice naših košarkašica, i kadetkinja i juniorki. Inače, sve naše reprezentacije sada se, nakon ovoljetnog uspjeha Hrvatske U20 u Izraelu, nalaze u prvim europskim ligama (A Divizija). Još uvijek najveći uspjeh hrvatske ženske košarke je srebrena kadetska medalja u A Diviziji i naslov viceprvakinja Europe što su ga 2010. godine postigle u Grčkoj (Kozani – Ptolemaida) pod trenerskom palicom sadašnjeg trenera juniorki Željka Ciglara i njegove pomoćnice Marije Sipina. U finalu su tada izgubile od Rusije 53:71 a igrali su u sastavu: Iva Cigić, Ružica Džankić, Lucija Martinović, Ana-Marija Begić, Inja Butina, Dana Šarić, Antonija Chiabov, Lana Pačkovski, Anja Majstorović, Ivana Tikvić, Andrijana Cvitković i Karmen Čičić.

Tihomir Begić

Foto: Kadetska reprezentacfija Hrvatske 2016. godine u Udinama / fibaeurope.com