U finalu Kupa Trešnjevka 2009 i Medveščak

Dvije zagrebačke ekipe, Trešnjevka 2009 i Medveščak, danas su u Požegi u polufinalnim susretima pobijedili svoje protivnike i sasvim zasluženo sutra će, pred kamerama Drugog programa HTV-a i širokog auditorija koji voli hrvatsku žensku košarku, odlučiti tko će ponijeti pobjednički pehar Kupa Hrvatske za košarkašice “Ružica Meglaj-Rimac”.

Dosadašnji nositelj Kupa, dubrovačka Ragusa, odigrala je vrlo lošu utakmicu protiv Trešnjevke 2009. Jasno je da je Ragusa sa i bez Vrsaljko sasvim druga ekipa, ali današnje blijedo izdanje nije moglo drukčije završiti nego porazom pred mladom i poletnom ekipom Trešnjevke 2009. Konačni rezultat je 68:47 za Zagrepčanke.

Jedina košarkaška romantičarka, vihor i virtuoz u hrvatskoj ženskoj košarci, kapetanica Medveščaka Ana Petrak, vrhunski je predvodila svoju ekipu do pobjede nad domaćinom Plamenom Požegom, koja je imala neskrivene ambicije osvojiti Kup “Ružica Meglaj-Rimac”. Pokal ipak neće ostati u Zlatnoj dolini jer je upravo Petrak, bez ikakve sumnje najbolja hrvatska razigravačica, fantastičnim potezima razigravala svoje suigračice, izvrsno dirigirala igrom u kojoj su se opet istaknule izvrsne Ana Mandić i Anđela Strize. Medveščakova mladost bila je jača od iskustva Plamenovih veteranki. Konačni rezultat 84:63 za Medveščak.

Zanimljivo – obje utakmice su završile sa 21 košem razlike.

Trešnjevka – Ragusa 68:47 (20:6, 12:19, 23:6, 13:16)

  • Trešnjevka 2009: Brtan -, Bačevina -, Majstorović 5, Rodek 5, Žaja 8, Obratov 11, H.Mühl 13, Nejašmić 9, J.Jurič 6, Valčić -, Banović 11, Deidda 0. Trener: Dean Nemec
  • Ragusa: Mojaš -, Stojanović 15, Čagalj -, Miloglav 13, Putica 0, Kujundžić 3, Todorić 6, E.Majstorović 1, N.pavić 5, Ivanišević 4. Trenerica: Cvetana Matić

Nije bilo visokih pojedinačnih valorizacija što najbolje govori o kakvoj se utakmici radi. Najviša je bila ona Romane Stojanović (17). Ne pamti se kad je Ragusa odigrala ovako lošu utakmicu i da je čak prvu i treću četvrtinu završila sa smo šest postignutih poena. Isto tako se ne pamti kad je Ragusa bila u četvrtini bez ubačaja iz igre, a to je bilo u ovoj važnoj utakmici u trećoj četvrtini kada je postigla samo šest poena i to svih šest iz slobodnih bacanja i to četiri u nizu na kraju četvrtine. Trešnjevka je iskoristila sve slabosti Raguse, a kojih je danas u Požegi bilo na pretek, i izborila finale. Dubrovčanke su se oprostile od Kupa, ali s ovakvim izdanjem bilo bi pravo čudo da ne izgubi i naslov prvakinja.

ŽKK Trešnjevka 2009 finale je zaradila pobjedom nad Ragusom /Snimio:sportalo.hr

Plamen Požega – Medveščak 63:84 (17:29, 19:17, 17:18, 10:20)

  • Plamen Požega: Ivezić 9, Bunčić -, Bošković -, Bašić 9, Marićević 0, L.Benić -, Le.Hrmić 6, La.Hrmić 5, M.Berger 0, La Mama 22, Miškulin -, Podrug 12. Trener: Vladimir Englman
  • Medveščak: Petrak 15, D.Perić 0, Skorić 9, Hajdin 9, Jakovljević -, Strize 18, Mandić 20, Mrdalj 0, B.Vunić 9, Nimac 4, Kolovrat 0, Uzelac 0. Trenerica: Iva Borović Gregov

Puno kvalitetnija utakmica od prve polufinalne bila je ova između Plamena i Medveščaka. Ivezić nije bila na visini svojih uobičajenih izvedbi, La Mama i Podrug sa double-double učincima nisu bile dovoljne za razigranu i večeras šuterski preciznu Medveščakovu mladost. Čak 14 asistencija kapetanice Petrak i 15 poena, Ana Mandić sa 20 poena za 22 minute igre i 70 posto šuta kakav je postotak imala i Anđela Strize koja je postigla 18 poena. Igra Medveščaka koja je plijenila pozornost domaće publike i koja mu daje za pravo nadati se najboljem.

Sutra (nedjelja, 10. travnja) u 17 sati je finale Kupa “Ružica Meglaj-Rimac” pred TV kamerama HRT2. Dvije zagrebačke ekipe imaju isti cilj – uzeti od Raguse pokal i odnijeti ga u svoje vitrine. Na Velesajam ili Trešnjevku. Vidjet ćemo sutra.

ŽENSKA KOŠARKA/Tihomir Begić

Foto. samo jedna od finti Ane Petrak na utakmici u Požegi protiv Plamena/Snimio: Mijo Jozić