Tužna vijest iz Splita

Jedna od najboljih hrvatskih košarkašica, Žana Lelas, tragično je završila svoj život u Splitu u 52. godini. Sa svojim suprugom Vjekoslavom Lokicom bila je alfa i omega Košarkaške akademije “Žana Lelas” koju su u Splitu utemeljili 16. srpnja 2016. godine i koja je prošle sezone izborila elitni razred hrvatske ženske košarke. Bila je članom sjajne generacije koja je na Olimpijskim igrama u Seulu osvojila srebrenu medalju koju je uvijek posebno naglašavala kao najuspješniji dio svoje igračke karijere kao i naslov prvakinja Jugoslavije u utakmici protiv Crvene zvezde u Šibeniku. Imala je doista impresivnu karijeru, bogatu priznanjima i trofejima kako na klupskoj tako i na reprezentativnoj razini.

Tijekom igračke karijere Žana Lelas najveći uspjeh ostvarila je s reprezentacijom bivše Jugoslavije kada je bila osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine. U karijeri je igrala s Danirom Nakić  te su zajedno donijele Šibeniku titulu prvaka Jugoslavije 1991. godine.

Igrala je tri godine uz Daniru Nakić na Tenerifima, a osim u zagrebačkoj Croatiji igrala je u Sloveniji (Ježice), Italiji (Messina), Bosni i Hercegovini (Željezničar), Francuskoj (Strasbourg) i Španjolskoj (Zaragoza). Nastupajući za ŽKK Croatiu, 1995. bila je treći strijelac sezone u Kupu Lilliane Ronchetti, s prosjekom od 20,9 poena po utakmici.

ŽENSKA KOŠARKA

Foto: Žana Lelas ove je sezone sa KAŽL trebala igrati Premijer ligu Hrvatske/kažl