Turić: Utakmica protiv Estonije nam je vrlo bitna iz psiholoških razloga

Hrvatsku žensku košarkašku reprezentaciju očekuje nastavak kvalifikacijskog ciklusa za EuroBasket 2017 koji će se održati u Češkoj. U subotu će od 18 sati u zagrebačkoj dvorani Trnsko naše najbolje košarkašice ugostiti reprezentaciju Estonije. Bit će to susret pretposljednjeg kola skupine B u kojoj Hrvatska nakon četiri odigrane utakmice ima dvije pobjede i dva poraza. Izbornik Braslav Turić osvrnuo se na sutrašnju utakmicu.

– Utakmica vrlo bitna, posebno iz psihološkog dijela, dakle da vidimo što smo napravili u ovih pet dana treninga. Sinoć nam se napokon priključila i Shavonte. Jučer je dobila odobrenje od doktora da može trenirati (u posljednjoj utakmici turskog prvenstva dobila udarac u koljeno), a to je sinoć i pokazala na prvom treningu – odradila je to u maksimalnom ritmu. Sutra ćemo u utakmici protiv Estonije vidjeti jesmo li na pravom putu, odnosno jesmo li pogodili s ovim treninzima koje smo odradili. Sigurno da će nam to biti test za srijedu i utakmicu s Francuskom.

– Hrvatska je već u kvalifikacijskom dijelu slavila protiv Estonije, tako da je dobro upoznata s igrom njihove reprezentacije.

– Jučer smo prije svega prošli kroz sve njihove akcije, prvo na videu, a zatim i na parketu. Znamo otkud nam prijeti opasnost. Još ćemo proći individualne kvalitete tih igračica. Postoje neke informacije kako neke igračice neće doći, međutim mi ćemo se pripremiti kao da će one doći u najboljem sastavu i tako ćemo pristupiti sutrašnjoj utakmici – rekao je izbornik Turić.

– Atmosfera?

– Čini mi se dobra, pogotovo u ovom radnom dijelu kojeg smo imali na parketu. Stavili smo jedan naglasak na obranu, promijenili smo ideju za ove dvije utakmice. U startu smo dogovorili što ćemo raditi. Tu bi trebalo biti dosta agresivne obrane i kad su to prihvatile, očito je vidljivo da je atmosfera dobra i da će igračice dati sve od sebe da napravimo onaj rezultat koji se od nas očekuje – objasnio je izbornik Turić.

Iako jedna od najiskusnijih u reprezentaciji Ana Lelas nije igrala prvu utakmicu protiv Estonije, dobro je upoznata s ekipom koja ih sutra očekuje u Trnskom.

– Prije svega se moramo fokusirati na sutrašnju utakmicu, konkretno ih nisam osjetila na terenu, ali gledali smo video… Igraju dosta brzo i trebamo ih zaustaviti. Pripremali se jesmo, ali mislim da će utakmica biti najbolji primjer da vidimo jesmo li spremne za Francusku. Isto tako, ne treba žuriti, treba ići korak po korak. Sutrašnja utakmica će nam pokazati naše realno stanje i koliko smo uopće spremne za Francusku. Idemo na sve ili ništa. Ja se iskreno nadam da će rezultat biti pozitivan, – otkrila je Ana Lelas dan uoči utakmice.

– Atmosfera u samoj ekipi prije važne utakmice je dobra, što je jedan od važnih segmenata svake reprezentacije.

– Cure se znaju od prije, tu je nas par starijih. Imamo par mlađih igračica koje su se pridružile i mislim da su dosta dobro odgovorile na naš ritam i taktičke zadatke. U nedostatku igračica koje nisu s nama, što nam je veliki hendikep, moramo se skupiti mi koje smo tu, koje smo se odazvale i napraviti što je moguće bolji rezultat, dodala je Ana za kraj.

Hrvatski košarkaški savez i Creative Media s ponosom najavljuju prijenos utakmice na službenom YouTube-kanalu HKS-a. Uz visoku tehnologiju slike i zvuka, gledatelji će moći uživati u TV-kvaliteti prijenosa. Ovime se nastupi ženske košarkaške reprezentacije nastoje dodatno približiti javnosti u svrhu popularizacije košarke na svim razinama. Nakon završenog prijenosa uživo, utakmica ženskih reprezentacija Hrvatske i Estonije bit će u cijelosti dostupna za ponovno gledanje na službenim stranicama Hrvatskog košarkaškog saveza i pripadajućem YouTube kanalu.

Prijenos će u ime Creative Medie realizirati redatelj Fabijan Černeka, snimatelji Krešimir Černeka i Siniša Barčić te Patrik Mršnik, novinar portala Sportarena.hr u ulozi komentatora.

Foto: Izbornik Turić i kapetanica Jelena Ivezić / Snimio: Marin Sušić