Trener juniorske Hrvatske Dean Nemec: Vjerujem da možemo dobiti Mađarsku

Ženska juniorska reprezentacija Hrvatske stigla je do osmine finala Europskog prvenstva u Udinama. Sad je na svojevrsnom raskrižju puta prema gore ili prema dolje. Odgovor će dati upravo ta četvrta utakmica koju igra naša reprezentacija. U osmini finala je čeka Mađarska, a trenera Deana Nemeca zamolili smo da ekskluzivno za naš portal ocijeni nastup Hrvatske u skupini te što se može očekivati od nastupa koji slijedi.

– Prije početka prvenstva plan je bio da pokušamo u grupi postići dvije pobjede nad Italijom i Švedskom i na taj način izbjeći dvije najbolje ekipe iz skupine B, koje su po nama trebale biti Njemačka, finalist kadetskog EP za 2000. godište prije dvije godine te Mađarska, finalist prošlogodišnjeg EP kadetkinja i polufinalist ovogodišnjeg U17 Svjetskog prvenstva. Plan smo pobjedom u prvom kolu nad Italijom i u trećem kolu nad Švedskom ostvarili, ali sve ostalo što se događalo na prvenstvu nikako nam nije išlo u prilog – rekao je trener Nemec te se osvrnuo na konačni redoslijed u našoj grupi A i grupi B s kojom se križamo.

– U našoj grupi aktualni juniorski prvaci Europe Belgija, predvođene prošlogodišnjom najboljom igračicom juniorskog EP Billy Masey, izgubili su u zadnjoj utakmici grupne faze od Italije u čudnoj utakmici u kojoj su nakon prve četvrtine vodili 19-5. Imali u jednom trenutku vodstvo od preko 20 razlike i na kraju u zadnjim minutama izgubili sa 2 razlike. Italija je fanatičnom borbenošću okrenula utakmicu na rijetko viđen način. Istovremeno u grupi B Njemačkoj se u utakmici drugog kola protiv Mađarske ozlijedila najbolja igračica Sabally. I tamo se dogodio krug tri reprezentacije, kao i u našoj grupi, između Njemačke, Mađarske i Latvije u kojem su Latvijke na kraj prve, Mađarice druge, a Njemice treće.Teško je kalkulirati tko je od te tri reprezentacije, prema do sada viđenom, bolji ždrijeb za 1/8 finala. Nas je u tom ruletu zapala Mađarska. Pripremamo se i taktički i odlučnošću da djevojke na utakmici daju sve najbolje što u tom trenutku mogu, pa ćemo vidjeti za koliko je to dovoljno. Žao nam je što je drugo mjesto u skupini u četvrtfinalu nosilo ipak lakšu utakmicu protiv Česke, a ovako, ako prođemo Mađarice idemo na Francuskinje. No, tijekom priprema sa obje smo reprezentacije igrali te sa Českom dva puta minimalno izgubili, a Francuze čak i dobili u Đurđevcu. U ovom raspletu ostaje žal za tom mogućom pobjedom nad Belgijom koja bi nam donijela prvo mjesto u grupi i puno lakši put do 1/4 finala preko Slovenije. Možda jednostavno nismo dovoljno čvrsto vjerovali da možemo da bismo  zaista prisilili sami sebe na bolju i odlučniju igru i pobjedu.
– Što možemo očekivati protiv jake Mađarske?
– Pokušat ćemo protiv Mađarica ne ponoviti istu grešku. Vjerujem da možemo dobiti. Tako pripremam ekipu. Europski viceprvaci i četvrti sa Svjetskog prvenstva nisu lak protivnik, a prema viđenom u grupi B i nije bilo lakog protivnika na prve tri pozicije, ali vjerujem da ova generacija ima potencijal da ih nadmaši. U dva i pol desetljeća nastupanja Hrvatske na juniorskim EP samo je jedna generacija igrala četvrtfinale. Nadam se da ove djevojke imaju kvalitetu da ih barem dostignu, ako ne i nadmaše. Prilika nam je tu. Samo je treba iskoristiti.
Eto tako govori naš trener Dean Nemec. Utakmica je sutra u 14.15 sati, a možete je gledati OVDJE.
Foto: Dean Nemec sa svojim suradnicima za sada odlično vodi reprezentaciju / fiba.com