Tko je nova naturalizirana hrvatska reprezentativka Shavonte Zellous?

Nakon što je izbornik seniorske ženske košarkaške reprezentacije Hrvatske Braslav Turić objavio širi popis košarkašica za europsko prvenstvo – EuroBasket 2015 – što se od 11. do 28. lipnja ove godine igra u Mađarskoj i Rumunjskoj, najutjecajniji dio europskih sportskih portala, specijaliziranih za košarku, prenio je tu vijest s posebnim osvrtom na činjenicu da će boje seniorske Hrvatske braniti i trenutno Fenerbahceova “osmica” Shavonte Zellous. Pisali smo da su u prošlosti propali pokušaji njezina angažmana u reprezentaciji Hrvatske, bilo je problema sa papirima, ali – više tih problema nema. Shavonte je, sada kao hrvatska državljanka, davno izrazila želju zaigrati za Hrvatsku i učiniti sve da Hrvatska izbori plasman na Olimpijske igre 2016. u Riju.

– Ona ima pobjednički mentalitet i nismo je zvali tek tako, kaže izbornik Turić. Pomoći će nam više nego Draper muškoj reprezentaciji, bez ikakva omalovažavanja njegova učinka.

A tko je Shavonte Zellous, nova naturalizirana Hrvatica? Rođena je 28. kolovoza 1986 na Floridi (USA). Visoka je 176 cm i igra na poziciji beka šutera. Radi se o vrhunskoj košarkašici koja je u dresu Indiane 2012. osvojila najjaču žensku ligu na svijetu – WNBA, a 2014. godine je sa Galatasarayem pokorila i Europu kada su bili najbolji u EuroLigi. Ove sezone nosi dres najljućeg protivnika Galate, ekipe Fenerbahcea, s kojim je također ove sezone ušla u polufinale EuroLige, najelitnijeg ženskog klupskog natjecanja u Europi. Prvu polufinalnu utakmicu igraju 10. travnja protiv Praga. Zellous će doći u Hrvatsku na pripreme reprezentacije, koje počinju u svibnju, a većina naših internacionalki, koje će također igrati za reprezentaciju, poznaju je i imaju samo riječi hvale za nju i njezinu igru. Pa, dobro došla, Zellous!

Foto: Shavonte Zellous u dresu Fenerbahcea / fibaeurope.com