Tko bi mogao na F4 prvenstva Hrvatske za košarkašice – projekcija ŽK

tablaTrešnjevka 2009 je nakon uspjeha svojih mlađih uzrasnih kategorija na regionalnoj razini (U17 prvakinje WABA lige i U15 viceprvakinje), odigrala zaostalu prvenstvenu utakmicu 19. kola i očekivano visokim rezultatom pobijedila slabašnu Croatiju 2006 121:40. Čak 81 koš viška što je najveća razlika na jednoj utakmici u ovogodišnjem prvenstvu A1 lige Hrvatske. Najuvjerljivija pobjeda.

Trešnjevka 2009 – Croatia 2006 121:40 (36:8, 34:10, 18:10, 33:12)

 • Trešnjevka 2009: Ujević 13, Erjavec 13, Mühl 5, Marta Galić 26, Pavić 4, Zadro 8, Sorić 8, Marija Galić 13, Kostić 4, Savić 10, Katavić 17. Trener: Dean Nemec
 • Croatia 2006: Šuster -, Mikulčić 5, Dumančić 0, Nikšić 5, Mikšić 0, K.Livajušić -, Jakin 12, B.Livajušić 18. Trenerica: Marija Kovač

Rezultat sve govori i stoga o utakmici nećemo ni riječi. Međutim, odvažili smo se napraviti projekciju, tri kola prije kraja prvenstva, tko bi mogao biti sudionik završnice Prvenstva Hrvatske za košarkašice osim neprikosnovenih Medveščaka i Trešnjevke. Nekoliko klubova ima ambicije, želje ali i teoretske mogućnosti da uhvati još te dvije karte za F4. Na gornjoj ljestvici, koju smo preuzeli s HRT-ova teleteksta, vidljivo je da F4 mogu dohvatiti požeški Plamen, dubrovačka Ragusa, Pula i Zadar. Baš tim redoslijedom. Evo rasporeda utakmica tih klubova do kraja prvenstva:

20. kolo

 • Brod na Savi – Zadar
 • Plamen Požega slobodna
 • Ragusa – Podravac Gigant
 • Medveščak – Pula Črnja Tours

21. kolo

 • Pula Črnja Tours – Ragusa
 • Plamen Požega – Zadar

22. kolo

 • Brod na Savi – Plamen Požega
 • Zadar – Trešnjevka 2009
 • Croatia 2006 – Pula Črnja Tours
 • Ragusa – Medveščak

Najbliže trečoj karti za Final Four A1 lige Hrvatske je požeški Plamen jer je s Mandir, Bogoje, sestrama Lovrić, Vojtulek, Soldo i ostalim curama najjaća ekipa. Realno je da na svom terenu dobiju ekipu Zadra, koja ipak ima najmanje izgleda za plasman među četiri najbolje hrvatske ženske košarkaške ekipe. Realno je očekivati da će Plamen Požega u zadnjem kolu dobiti Brod na Savi u Slavonskom Brodu i tim dvjema pobjedama završili bi ligu sa 13 pobjeda i 7 poraza, odnosno 33 boda što bi bilo dovoljno za treće mjesto.

Ključna utakmica za četvrtu kartu za Final Four igrat će se u Đukićevu Pattinaggiju i to u pretposljednjem kolu gdje Pula Črnja Tours dočekuje dubrovačku Ragusu. Od rezultata te utakmice ovisit će tko će se dočepati četvrte pozicije – Pula ili Ragusa. Ako pobjedi Ragusa, širom su joj otvorena vrata za završnicu. Podsjetimo da je utakmicu u Gospinu polju Ragusa protiv Pule u prvom dijelu prvenstva dobila sa 26 koševa razlike (89:63). Znači Đukine trupe morat će dobro oznojiti dresove za +27 što bi im bilo dovoljno za F4. Samo pobjeda, koju mogu ostvariti, neće biti dovoljna. Vrlo vjerojatno bi se moglo dogoditi da obje ekipe ligu završe sa po 12 pobjeda i 8 poraza i sa 32 boda pa bi upravo ta ukupna koš razlika mogla odlučivati. To će se najvjerojatnije i dogoditi. Nije realno očekivati da Ragusa može na svom terenu dobiti Medveščaka u posljednjem kolu kao što nije realno da u sljedećem Pula iznenadi Medveščaka u Zagrebu. U posljednjem kolu Pula gostuje kod Croatije 2006 i bilo bi pravo iznenađenje da tu utakmicu Pula ne riješi u svoju korist.

Zadar će najvjerojatnije na svom terenu dobiti Brod na Savi, ali nije realno očekivati da dobije Plamen Požegu u Požegi niti Trešnjevku na svom Višnjiku. Završit će ligu sa 30 bodova (10 pobjeda i 10 poraza) što neće biti dovoljno za završnicu A1 lige.

Eto, mi smo napravili projekciju, a koliko će ona biti točna, pokazat će skoro vrijeme. Znači, po našem mišljenju i našim analizama na završnicu Prvenstva Hrvatske, osim Medveščaka i Trešnjevke 2009 koji su sigurni, idu Plamen Požega i Ragusa. Veliko je pitanje može li Pula nadoknaditi minus 26 iz Dubrovnika. Ako nadoknadi, onda su oni četvrti putnici.

Foto: Detalj s utakmice Medveščak – Trešnjevka 2009 / Snimio: Marin Sušić