Tikvić objavila kraj košarkaške karijere

Naša reprezentativka Ivana Tikvić objavila je na svom FB profilu da prestaje igrati košarku i da se okreće novim životnim izazovima. “Odlučila sam prestati igrati košarku kako bih svoje vrijeme posvetila partneru, obitelji i prijateljima i jednostavno uživati u svom životu” tekst je objavljene poruke. Odluka koju treba poštivati bez obzira koliko u nama ima spoznaje da je Ivana još puno toga mogla dati hrvatskoj i europskoj košarci.

Ivana Tikvić košarku je započela igrati u Dubravi odakle je prešla u Medveščak s kojim je osvojila sve što se u Hrvatskoj moglo osvojiti na klupskoj razini, od mlađekadetskog, kadetskog, juniorskog pa sve do seniorskog uzrasta. Osim za Medveščak igrala je i za ŽKK Pulu, dok joj je veći dio inozemnog dijela karijere bio vezan za Italiju, gdje je pored Passalacqua Raguse i La Molisane Campobasso igrala za još nekoliko klubova (PF Umbertide, Fixi Piramis Torino, Della Fiore Broni), jednu sezonu provela je i u Grčkoj igrajući za Olympiacos s kojim je osvojila naslov prvaka i kup Grčke, te igrala i EuroLigu u sezoni 18/19.

Na reprezentativnom planu najveći dosadašnji uspjeh joj je onaj kadetski iz Grčke 2010. kada su hrvatske kadetkinje bile viceprvakinje Europe. Branila je boje Hrvatske na EuroBasketu 2021. godine prosječno dajući 8.5 poena po utakmici, 7.5 skokova i 0.8 asistencija. Prethodno je sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske sudjelovala na EuroBasketu 2015. godine u Mađarskoj i Rumunjskoj, te u kvalifikacijama za EuroBasket 2017. i 2019. godine. Uoči kvalifikacija za EuroBasket 2023. odlučila je više ne igrati za seniorsku reprezentaciju i već tada se dalo naslutiti da su na redu novi životni planovi ove naše uspješne košarkašice. I to je na svom FB profilu pojasnila ovako: “Nije bila laka odluka završiti svoj put s reprezentacijom. Igranje za hrvatski dres bio je lijep i važan dio moje košarkaške karijere i uživala sam u svakoj utakmici koju sam odigrala. Sada, želim se fokusirati na neke druge stvari u životu. Zahvaljujem se svim ljudima koji su me podržali i želim svojim suigračima puno sreće u sljedećim kvalifikacijama. Uvijek ću biti tvoj najveći obožavatelj.”

Našoj Ivani želimo svaku sreću u njenom budućem životu i jedno veliko HVALA za sve što je dala hrvatskoj ženskoj košarci!

Ivana Tikvić košarkašku karijeru završila je u španjolskoj ekipi Clarinos Tenerife

ŽENSKA KOŠARKA/Tihomir Begić

Foto: Ivana Tikvić na EuroBasketu 2021. godine u Francuskoj/ fiba.basketball