Tatjana Škudar Jacović: Bit će nam čast predstavljati Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu

 Lako je pričati priču i filozofirati iz udobnosti kućnih i inih fotelja kako bi to moglo biti ovako, kako onako…Šta bi bilo kad bi bilo, da smo ovo, da smo ono…Teško je na europskoj i svjetskoj razini postići rezultat. I na domaćoj sceni nije lako, a kamo li tamo gdje se natječu reprezentacije u koje se mnogo više ulaže nego li u Hrvatsku. E, ova dama, ne filozofira nego igrama svoje kadetske reprezentaije Hrvatske piše vrlo lijepu žensku košarkašku priču. Povijest. Tatjana Škudar Jacović. U posljednje tri godine u samom je vrhu europske reprezentativne ženske košarke, a nakon netom završenog Europskog prvenstva za kadetkinje u turskom Izmiru, i u svjetskom. Nisu osvojili medalju mada su je zaslužili svojom angažiranom i lijepom košarkom, ali su se osvajanjem petog mjesta plasirali na Svjetsko prvenstvo što do sada nije uspjelo niti jednoj hrvatskoj ženskoj košarkaškoj reprezentaciji. Dogodine s Hrvatskom pravac u Mexico na Svjetsko U17 prvenstvo. Sve to bio je povod za ovaj intervju.
 • Sad kad je pao zastor na Europskoi prvenstvo i kad se može puno mirnije analizirati i ocjenjivati, recite nam kako ocjenjujete nastup kadetkinja Hrvatske?
 • U svim utakmicama Europskog prvenstva za kadetkinje 2023. godine igrali smo dobru, gledljivu košarku, zabijali puno poena. Nitko nas nije nadigrao. Od sedam odigranih utakmica dvije smo tijesno izgubili, jednu dva poena razlike protiv Poljske u prvoj utakmici u grupi i taj poraz smo anulirali pobjedom plus 17 poena u utakmici za peto mjesto. Druga uzgubljena utakmica bila je protiv Finske, minus jedan poen, gdje nam je polufinale iskliznulo iz ruke. Teško je kad tako izgubiš utakmicu, ali to su djeca i ne možemo očekivati da će uvijek zrelo reagirati.
 • Pisali smo da nam je “za dlaku” izmaknula borba za medalje u toj “nesretnoj” utakmici protiv Finske?
 • Finkinje su igrale jako dobru utakmicu protiv nas, šutirale su 14/30 za tri poena. To je za kadetsku ekipu jako dobar postotak. Nismo ušli dovoljno agresivno u utakmicu i dozvolili smo im da se razigraju. U drugo poluvrijeme ušli smo bolje obrambeno, izmjenjivali se s njima u vodstvu. U završnicu utakmice smo ušli sa minimalnim vodstvom od pola koša i dva napada za redom odlazimo u korner i gubimo loptu, a cijelu utakmicu napadamo i zabijamo iz centralnog picka. Neshvatljivo, ali jaki pritisak i važnost utakmice učinili su svoje, a to su ipak 15 i 16-ogodišnje djevojke i na kraju se dogodio taj nesretni namjeran faul. Teško je tako mladim igračicama percipirati naše upute sa klupe u tako velikoj napetosti, ali to je sve škola i odrastanje.
 • Italija je brončana, mi smo je pobijedili…imali bismo što pokazati i da smo ušli u borbu za medalje?
 • Italija brončana zasluženo mada smo i Finska i mi mogli biti na tom mjestu jer su to sve bile utakmice na koš-dva razlike. Italiju smo pobijedili dva koša razlike, od Finske izgubili jedan razlike, a Italija je pobijedila Finsku u borbio za medalju s košem razlike. Italija ima igračicu u petorci Prvenstva, dobra su ekipa iako po meni mi igramo ljepšu košarku, zabijamo više poena i sigurno bismo mogli igrati sa Italijom još jednu dobru utakmicu.
 • Neosporno ste postigli jedan od najsjajnijih rezultata u posljednje vrijeme u ženskoj košarci.
 • Plasman na Svjetsko prvenstvo nije ostvarila do sada ni jedna ženska reprezentacija, jednom smo dobili mjesto na Svjetskom prvenstvu kao domaćin, u Šibeniku. Time naše peto mjesto na Europskom prvenstvu u Turskoj dobiva još više na težini. Odlazili smo i prošle i ove godine na europsko prvenstvo sa željom samo da ostanemo u A diviziji. Važno je bilo biti što bolje plasiran u grupi da izbjegneš jakog protivnika u četvrtoj utakmici koja ti je najvažnija za ostanak u A diviziji. Onda ti je važna peta utakmica da uđeš u polufinale. Mi je ove godine nismo pobijedili, ali smo zato pobijedili šestu i sedmu utakmicu, jaku Mađarsku i Poljsku. Oni koji prate žensku košarku, znaju koliko ta Mađarska, Poljska, Belgija ulažu u žensku košarku. Mi imamo mali bazen, mali izbor igračica za selekciju. Dolaze nam igračice na okupljanje reprezentacije sa oskudnim tehničko-taktičkim znanjem, na svim okupljanjima bavimo se osnovnim fundamentima jer ne možemo ići u nadogradnju ako nema dobrih temelja. Da ne pričam o radnim navikama jer kad netko dođe na reprezentativne pripreme ne bi ga trebalo dodatno motivirati za rad. Pripreme reprezentacija, odlazak na Europsko ili Svjetsko prvenstvo svakoj igračici treba biti čast igrala 40 minuta ili dvije…Svaka od njih 16 koje su počele pripreme su pridonijele ovom rezultatu.
Tatjana Škudar Jacović izvrsno vodi kadetsku reprezentaciju Hrvatske na Europskom prvenstvu u Izmiru /FIBA
 • Dvije godine ste kao trenerica u samom vrhu Europe, a evo sada i svijeta?
 • Prije tri godine vodila sam U18 na Challengeru u Rigi i tu smo bile druge. Izgubile smo u finalu od Portugala. Prošle godine vodila sam U16 u Portugalu i osvojili smo brončanu medalju. Ove godine vodila sam U16 u Turskoj (Izmir) i osvojile smo peto mjesto i plasman na Svjetsko prvenstvo. Veliki su to uspjesi za hrvatsku žensku košarku i drago mi je da sam ja dio te priče, ali nisam samo ja. Prije svega tu su najvažnije igračice, a uz mene moje suradnice i moji suradnici. Neki su sa mnom već treću godinu. Ženski dio staffa se nije mijenjao od prošle godine; fizioterapeutkinja Kristina, doktorica Vanja, kondicijska trenerica Lucia – sve tri važne, sposobne i odgovorne za svoj posao. Rekla bih – zlatne! Muški dio stožera se mijenjao od prošle godine, zlata vrijedni  Dražen i Krešo nisu mogli zbog privatnih obveza – ovogodišnji pomoćni treneri Miljan i Ivan vrijedni i odani, puno su znoja i truda unijeli u ovaj uspjeh. Seniorski izbornik Stipe Bralić, koji već treću godinu daje ruku, pomaže svojim savjetima, a mi mu vraćamo rezultatima i velikom količinom stresa! Svima im puno hvala na predanom radu i suradnji. Savez je taj koji nam sve to omogućuje – okupljanja, pripreme, a osobno mislim da nam je pet okupljanja tijekom godine prije ljetnih priprema veliki dobitak.

6. Što vam je draže – peto mjesto na EP i izboreno Svjetsko prvenstvo u Mexicu ili neka od medalja?

 • Medalja na Europskom prvenstvu je veliko priznanje. Prošle godine osvojena je bronca nakon dvanaest sušnih godina za hrvatsku žensku košarku. Mislim da taj podatak govori o količini naše sreće i ponosa prošle godine. Ovogodišnje peto mjesto, kojim smo prvi put u povijesti osigurali odlazak na Svjetsko prvenstvo naše ženske reprezentacije, čini nas posebno ponosnim. Opet velika sreća i ponos što smo dio priče koja piše povijest. Sve to ima težinu, svaka nagrada na svoj način nagrada je za naš rad, ali nosi i veliku odgovornost.
 • Otkud sad odjednom ova fenomenalna Vukosa?
 • Olivia Vukosa rođena je u Americi kao i njeni roditelji. Bake i djedovi rođeni su u Hrvatskoj, svi žive u New Yorku. To je djevojka koja u trenutku igranja Europskog prvenstva u Izmiru nije imala ni 15 godina. Velikog je igračkog potencijala, a krasi je veliko i hrabro natjecateljsko srce. Na nju me u siječnju uputio tata naših košarkašica Nike i Hane Mühl, Darko. Pregovori i dogovori s tatom Vukosom o Oliviinom dolasku bili su neizvjesni do kraja lipnja. Njenim dolaskom ova ekipa dobila je sasvim drugu komponentu.

 • Bilić i Arnautović također su bile izvrsne?
 • Vukosa, Bilić, Arnautović – te tri igračice su bile nositeljice igre naše reprezentacija i nositeljice prva tri statistička mjesta na Europskom prvenstvu u Izmiru. Vukosa je bila u petorci prvenstva. Sve tri su potentne igračice sa puno prostora za razvoj. Htjela bih tu i spomenuti i Vukić koja je svoju  iznimnu energiju i hrabrost prenosila na ekipu i bila podrška. Sada je na njihovim klubovima da ih dalje razvijaju u pravom smjeru, kako bismo imali dobre igračice za juniorsku i na kraju najvažniju seniorsku reprezentaciju.
 • Reklo bi se da je ovo jedna nadarena generacija hrvatske ženske košarke. Kako ih sačuvati i razvijati do seniorskog uzrasta?
 • Moramo razvijati igračice za reprezentaciju a ne samo podrediti ih potrebama klubova. Znam da će sad svi reći “lako je njoj govoriti”, ali svi vidimo da se na europskim prvenstvima igra čvrsta, agresivna, brza košarka i za takvu košarku moramo trenirati i odgajati igračice.
 • Kad kreću pripreme za U17 svjetskol prvenstvo u Mexicu?
 • Pripreme za Svjetsko prvenstvo U17 u Mexicu!? Daleko to sada i još uvijek nestvarno zvuči, ali će doći brzo. Pripreme bi trebale početi početkom lipnja 2024. godine, bit će problema zbog završetka školske godine, konfuzija zbog priprema U16 i U18 reprezentacija, ali moramo ubrzo sjesti i dobro sve posložiti. Bit će to jedno novo iskustvo za sve nas i naravno čast da predstavljamo našu Domovinu na Svjetsklom prvenstvu.

Tihomir Begić

Foto: Tatjana Škudar Jacović, trenerica kadetske reprezentacije Hrvatske/ FIBA