Švedski mediji: “Pet čarobnih završnih minuta”

Dan nakon utakmice švedski mediji pišu da bi sinoćna pobjeda protiv Hrvatske u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo mogla biti ključna za Švedsku. Agresivna obrana i “pet čarobnih završnih minuta” bio je švedski recept za uspjeh. Švedska nije samo kontrolirala igru, loptu i utakmicu nego i osobnu sudbinu u kvalifikacijama. Ističe se kako se osjećalo da je Švedska protiv Hrvatske bila potpuno nova ekipa u odnosu na vrlo blijedo izdanje četiri dana prije u utakmici protiv Italije.

Pedantni Šveđani iznijeli su podatak da je u sportskom hramu Švedske, dvorani Hovet u Stockholmu, bilo točno 5027 gledatelja, a među njima i švedski premijer Stefan Lofven. Više o navijačkoj atmosferi rekla je za švedsku televiziju poslije utakmice Amanda Zahui, jedna od ključnih švedskih reprezentativki: “Ovo je nevjerojatno. Ovo je jedna od najboljih atmosfera u kojoj sam igrala!” Najefikasnija Šveđanka bila je Kalis Loyd sa 14 koševa, a o tome što misli uoči trećeg kruga kvalifikacija u studenome Elin Eldebrink je izjavila: “Mislim da smo u dobroj poziciji prije posljednjeg kruga kvalifikacija. Još uvijek možemo osvojiti grupu!” A ljestvica grupa uoči tog trećeg kruga izgleda ovako:

tabhlaEvo i rasporeda utakmica trećeg kruga kvalifikacija:

  • Subota, 17. studenog 2018. godine: 
  • Hrvatska – ItalijaMakedonija – Švedska
  • Srijeda, 21. studenog 2018. godine:
  • Hrvatska – Makedonija i Italija – Švedska

Jedno je nedvojbeno jasno – ako Švedska misli osvojiti grupu, mora pobijediti Italiju u gostima. Ako Italija želi na EuroBasket 2019, mora pobijediti Švedsku na svom parketu, a ako Hrvatska misli na Eurobasket 2019, mora pobijediti Italiju kod kuće. Hrvatska igra obje posljednje utakmice na domaćem terenu, Švedska obje ide u goste, a Italija i Makedonija po jednom su domaćini i gosti. O konačnom redoslijedu odlučivat će ipak samo dvije utakmice Hrvatska – Italija i Italija – Švedska. Tko misli dalje, igra mu samo pobjeda. Normalno, trebat će malo i sreće, ali sreća uvijek prati hrabre.

Foto: Glavu gore – Hrvatska je odigrala dobru utakmicu u Švedskoj i unatoč porazu ipak svoju sudbinu drži u svojim rukama / fiba.com