Sve hrvatske ženske reprezentacije su u elitnoj europskoj A Diviziji

Ma šta tko pričao o kvaliteti hrvatske ženske košarke, činjenica jest da će i ovog ljeta sve hrvatske ženske reprezentacije igrati u elitnoj europskoj A diviziji. Znači, s najboljima i među najboljima u Europi i ovo će ljeto natjecati se naše reprezentativke – od mlađih kadetkinja, kadetkinja, juniorki i mlade reprezentacije. Da, mnogi će reći da je to tako kad se radi o reprezentativnoj košarci dok nam je ona klupska daleko od europskog prosjeka a kamo li u njenom vrhu. Činjenica jest da nema naših klubova na eurospkoj klupskoj sceni, koja je još uvijek preskupa i nedostižna za hrvatske klubove, ali zato smo prošle sezone  u europskim klubovima imali čak 35 naših košarkašica. Dogodine bi ih moglo biti još više. Rekli bismo, sve što je valjalo – otišlo je vani. No, bez obzira na slabost Prve ženske lige, uvijek “nikne” poneko novo ime, zablista i skrene pozornost na sebe. I ovo ljeto je prilika za mnoge mlade cure da se pokažu na europskoj sceni, odmjere snage i košarkašku vještinu sa drugima. Da se “izmjere” i vide gdje su. Za čitatelje našeg portala donosimo pregled gdje, kada i s kim nastupaju naše kadetkinje, juniorke i mlađe reprezentativke ovog ljeta.

U20 (mlada reprezentacija Hrvatske) igra u Sopronu (Mađarska) od 7. do 15. srpnja u skupini C europske A Divizije protiv domaćina Mađarske, Poljske i Latvije. Reprezentaciju vodi Linda Antić Borak uz asistenciju Ive Borović.

U18 reprezentacija (juniorke) igra u europskoj A Diviziji u Udinama (Italija) u A skupini protiv Belgije, domaćina Italije i Švedske. Okupljanje ove reprezentacije za pripreme je 26. ovog mjeseca u Požegi.

U16 reprezentacija (kadetkinje) borit će se također u europskoj A Diviziji u Kaunasu (Litva) u skupini C protiv Italije, Poljske i Mađarske. Ovo europsko prvenstvo na rasporedu je od 17. do 25. kolovoza.

Kad je u pitanju FIBA rejting naših mlađih reprezentacija u odnosu na druge 23. smo u svijetu a 12. u Europi. Pali smo za dva mjesta. Najveći napredak bilježi Njemačka, a najveći pad Grčka. Seniorska Hrvatska je 19. u svijetu, a u Europi 8. Po tom rejtingu od Hrvatske su bolje sljedeće reprezentacije: Španjolska, Francuska, Češka, Turska, Srbija, Rusija i Bjelorusija.

Tihomir Begić

Foto: Hrvatska mlada reprezentacija (U20) /fiba.com