Svaki tjedan deset najboljih

U najvećem broju europskih zemalja započela su nacionalna košarkaška prvenstva za žene. Kao i dosadašnjih godina pratit ćemo nastupe naših košarkašica diljem Europe u tim prvenstvima ali i u onim elitnim pod pokroviteljstvom FIBA-e (EuroLiga i EuroCup). Jučer su počela nacionalna prvenstva u Rumunjskoj, u Rusiji se također igralo u srijedu uz napomenu da je nekoliko utakmica prvog kola odigrano u nedjelju (1. listopada), a da će prvenstva u Sloveniji, Srbiji i Turskoj započeti u subotu 7. listopada. U Grčkoj prvenstvo počinje 15. listopada.

Ponovimo još jednom da u talijanskoj prvoj ligi (SerieA1) igraju Ivana Tikvić (Torino), Nina Premasunac (Broni), Lea Miletić (Battipaglia), Dubravka Dačić (Napoli), a da u talijanskoj drugoj ligi (SerieA2) igraju Ivana Blažević (Udine), Ivona Matić (Bolzano), Mia Mašić (Salvatore) i Kristina Benić (Crema). U Rusiji igra Ivana Dojkić (Spartak Moskva), u Rumunjskoj Ružica Džankić (Sepsi-Sic), u Njemačkoj Carmen Miloglav (Keltern) i Jovana Mandić (Chemnitz) dok u Španjolskoj igra Anja Majstorović (Zamarat) i Iva Brkić (IDK Gipuzkoa). Drugu ligu Španjolske igrat će Davorka Balić (Cortegada). U Švedskoj igraju Ana-Marija Begić (Udominate Basket) i Karla Vreš (AIK Basket) dok u Češkoj nastupaju Marija Režan (ZVVZ USK Praha), Tea Buzov (Brno), Lorena Molnar (Slovanka MB) i Josipa Bura (Sokol Hradec Kralove) te u Poljskoj Antonija Sandrić (CCC Polkowice), Lana Pačkovski (JA S-FBG). U Grčkoj će igrati sljedeće sezone Mirna Mazić (Olympijacos), u Slovačkoj Emilija Podrug (Pieštanske Cajky), u Mađarskoj Andrijana Cvitković (MTK Budapest), u Sloveniji Iva Slonjšak (Cinkarna Celje) i Andrea Marić (Cinkarna Celje) te u Srbiji Ivana Šerić (Kraljevo). U prvoj ligi Turske igrat će Luca Ivanković (Ormanspor) i Chawonte Zellous (Bornova Becker). U Velikoj Britaniji igrat će Monika Tomljenović (Durham), a u Francuskoj drugoj ligi (LFB2) igrat će Matea Vrdoljak (COB Calais). Naš trener Vladimir Ivanković vodit će u Rumunjskoj ekipu Alba Iulia.

U našoj stalnoj rubrici “Naše u bijelom svijetu”, a ove ih sezone ima 33, donosit ćemo učinke deset najboljih. Glavni kriterij bit će visina valorizacije jer ona u sebi sastoji sve – i koševe i skokove i asistencije i blokade i izgubljene lopte i osvojene lopte…

Foto: Nina Premasunac u dresu Bronija /facebook.com/Broni93