Sva europska prvenstva ženske košarkaške reprezentacije Hrvatske

Od neovisnosti i samostalnosti države Hrvatske njezina seniorska reprezentacija nastupila je na sljedećim prvenstvima Europe – 1995. u Češkoj, 1999. u Poljskoj, 2007. u Italiji, 2011. u Poljskoj, 2015. u Mađarskoj i Rumunjskoj te 2021. u Francuskoj i Španjolskoj.

1995. ČEŠKA, Brno – Hrvatska je osvojila 8. mjesto, a igrala je u sljedećem sastavu: Linda Antić, Nikolina Grabovac, Sonja Kireta, Monika Kovač, Slavica Pretreger, Koraljka Hlede, Vedrana Grgin Fonseca, Danira Nakić, Žana Lelas, Mirjana Tabak, Vanda Baranović-Urukalo i Korana Zanze.

1999. POLJSKA, Poznan, Pruszkow, Katowice – Hrvatska je opet osvojila 8. mjesto od dvanaest sudionika. Činile su je: Sandra Mandir, Slavica Pretreger, Mirjana Tabak, Amra Đapo, Vedrana Grgin Fonseca, Tihana Jurić, Katarina Maloča, Lidija Gnjidić, Mirna Deak, Emilija Podrug, Korana Zanze i Sonja Kireta. Inače, u kvalifikacijskom ciklusu izbornik Damir Meštrović pozvao je ove igračiceTihana Abrlić, Ivona Bogoje, Mirna Deak, Amra Đapo, Vedrana Grgin, Koraljka Hlede, Sonja Kireta, Gordana Komadina, Monika Kovač, Kristina Lelas, Žana Lelas, Korana Longin, Milijana Maganjić, Katarina Maloča, Marina Mazić, Emilija Podrug, Sandra Popović, Slavica Pretreger, Ivana Puzar, Anđa Radoš, Slobodanka Radović, Simona Šoda, Mirjana Tabak, Branka Vukičević.

2007. ITALIJA, Chieti – Hrvatska je u Italiji u svom trećem nastupu na Europskom prvenstvu za košarkašice bila trinaesta. Za europsko prvenstvo 2007. i treće sudjelovanje, Hrvatska je pobijedila u kvalifikacijskoj skupini za EP, ispred Njemačke, Poljske i Švedske. Izbornica Linda Antić-Mrdalj (suradnici: Sandra Pešić, Marko Blaće, stručni tajnik Boris Jakimenko) je na pripreme za EP pozvala 17 igračica, a to su: Sonja KiretaDea Klein-ŠumanovacMirna MazićLea FabbriAna LelasTina PerišaMarta ČakićJosipa BuraBožena ErcegLuca IvankovićAnđa JelavićJelena IvezićEmilija PodrugMilijana MaganjićPetra ŠtampalijaNikolina Ilijanić i Sandra Mandir.

2011. POLJSKA, Bydgoszcz, Katowice, Lodz – Hrvatska je bila 5. i ovo je najveći uspjeh seniorske hrvatske ženske košarke na europskim prvenstvima. Petim mjestom cure su izborile kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre 2012, uspješno ga apsolvirale i otišle na Olimpijadu u London (fotografija ispod). Krunu sportskih uspjeha doživjele su: Sandra Mandir, Lisa Karčić, Antonija Sandrić, Marta Perlić, Neda Lokas, Mirna Mazić, Iva Brkić, Ana Lelas, Iva Slišković, Sena Pavetić, Luca Ivanković i Jelena Ivezić.

2013. FRANCUSKA, Lille, Mouilleron-le-Captif, Orchies, Trelaze, Vannes  – Hrvatska je osvojila jedanaesto mjesto. Na pripreme za EP 2013. izbornik Stipe Bralić pozvao je ove igračice: Ivu Ciglar (Perpignan), Anđu Jelavić (Samsun Basket), Antoniju Mišuru (Jolly), Emanuelu Salopek (Gospić Croatia), Moniku Bosilj(Gospić Croatia), Kristinu Benić (Jolly), Jelenu Ivezić (Ceyhan), Anu Lelas (Lattes Montpellier), Davorku Balić(ZKK Zadar), Mirnu Mazić (Novi Zagreb), Ivu Slišković (Spišska Nova Ves ), Josipu Buru(Gospić Croatia), Mariju Režan(Perfumerias Avenida), Lucu Ivanković (Jolly) i Mateu Vrdoljak (Novi Zagreb). Pozvao je i Sandru Mandir, no ovog puta potvrdila je da se oprostila od reprezentativnog dresa.

2017. MAĐARSKA (Sopron, Szombathely, Debrecen, Gyor, Budapest) i RUMUNJSKA (Timisoara, Oradea) – Na pripreme za ovo prvnstvo izbornik Braslav Turić pozvao je: Lucu IvankovićIvu SliškovićMariju RežanMirnu MazićIvanu TikvićAna-Mariju BegićNinu PremasunacJelenu IvezićAnu LelasAntoniju MišuruIvu BorovićKristinu BenićIvu TodorićRužicu DžankićIvu CiglarLanu PačkovskuCarmen Miloglav i Shavonte Zellous. Zbog ozljeda otpale su Marija Režan, Ana Lelas, Antonija Mišura, a zbog nepravovremenog sređivanja hrvatskih dokumenata, otpala je Shavonte Zellous. U izlučnom dijelu natjecanja za EP, Hrvatska nije igrala 1. krug, nego je u 2. krugu bila najbolja u skupini F pored Bugarske i Izraela. Početak europskog prvenstva slutio je na katastrofu s ozljedama. Na prvoj su se utakmici ozlijedila tri igračice, od čega dvije teško. Prijetila je opasnost da će turnir igrati samo s osam igračica. Kapetanica i glavna igračica Jelena Ivezić ozlijedila je već u 1. minuti prve utakmice ligamente gležnja. Ružica Džankić ozlijedila je koljeno, no liječnici su ju uspjeli osposobiti za sljedeću utakmicu. Iva Todorić u 25. minuti slomila je stopalo i turnir je za nju bio završen.

Sudjelovalo je dvadeset reprezentacija a Hrvatska je na koncu bila 12. Reprezentaciju na ovom prvenstvu su činile: Jelena Ivezić, Iva Borović, Carmen Miloglav, Iva Brkić, Ana-Marija Begić, Iva Slišković, Mirna Mazić, Luca Ivanković, Ivana Tikvić, Ružica Džankić i Iva Todorić. 

2021. FRANCUSKA (Strasbourg) i ŠPANJOLSKA (Valencija) – sudjelovalo je 16 reprezentacija. Hrvatska je na kraju bila 11. Hrvatska je bila u skupini D sa Francuskom, Rusijom i Češkom. Boje naše reprezentacije na ovom Europskom prvenstvu branile su: Karla Erjavec, Mia Mašić, Ana-Marija Begić, Iva Slonjšak, Ivana Tikvić, Andrijana Cvitković, Ana Petrak, Nina Premasunac, Ivana Dojkić, Matea Tadić, Lea Miletić i Klaudija Periša.

Hrvatska reprezentacija koja je 2021. godine nastupila na Europskom prvenstvu u Francuskoj/ fiba

Drugom prilikom napravit ćemo pregled koliko je puta Hrvatska sudjelovala u kvalifikacijama, ali se nije uspjela plasirati na završnicu EuroBasketa.

Tihomir Begić