Sutra izvlačenje skupina za EuroBasket 2017. u Češkoj

Čak 33 zemlje imat će priliku kvalificirati se za EuroBasket 2017. godine u Češkoj. Fiba je iznimno aktivna, ništa ne prepušta slučaju nego organizaciju vodi na vrijeme i na najvišoj razini. To potvrđuje i činjenica da je tek nedavno završio EuroBasket 2015. u Mađarskoj i Rumunjskoj a da su, bez obzira na to, odmah započeli organizacijske i svake druge pripreme za novo europsko prvenstvo za žene, ovoga puta u Češkoj, koja ga je dobila u izravnoj konkurenciji sa Srbijom. Sutra će u Munchenu Fiba organizirati svečanost izvlačenja skupina za EuroBasket 2017. Trideset i tri ekipe rangirane su na temelju rezultata u četiri jakosne skupine, a ždrijeb će sutra odrediti tko će s kim u skupine. Bit će šest skupina sa po četiri ekipe i tri skupine sa po tri ekipe. Evo jakosnih skupina:

  • Prva jakosna skupina: Srbija, Francuska, Španjolska, Bjelorusija, Turska, Rusija, Crna Gora, Litva, Slovačka
  • Druga jakosna skupina: Grčka, Hrvatska, Latvija, Švedska, Italija, Ukrajina, Mađarska, Poljska, Rumunjska
  • Treća jakosna skupina: Velika Britanija, Belgija, Slovenija, Portugal, Bugarska, Izrael, Njemačka, Estonija, Finska
  • Četvrta jakosna skupina: Nizozemska, Luksemburg, Švicarska, Bosna i Hercegovina, Albanija i Izrael.

Domaćinu EuroBasketa 2017., Češkoj, osiguran je izravan plasman na prvenstvo na koje će se izravno plasirati i devet prvoplasitanih ekipa iz devet skupina, koje će sutra biti izvučene u Munchenu, te šest najbolje drugoplasiranih iz tih skupina. Prvenstvo u Češkoj neće imati 20 ekipa kao ovogodišnji EuroBasket 2015. nego 16 ekipa  koje će biti podijeljene u četiri skupina sa po četiri ekipe.

Kako bi se utvrdio konačni plasman unutar skupine, u obzir će biti uzete sve utakmice a za određivanje šest najboljih drugoplasiranih ekipa neće se uzimati u obzir rezultati protiv četvrtoplasiranih ekipa u skupinama koje se sastoje od četiri ekipe. Kvalifikacijske utakmice po skupinama igrat će se 1. i 2. te 21. i 25. studenog 2015. godine, zatim 3. i 4. i 20. i 24. veljače 2016. godine te 5. i 6. i 19. i 23. studenog 2016. godine.

Foto: Iva Slišković, naša najbolja košarkašica na EuroBasketu 2015 / fibaeurope.com