Stjepan Sobočan: Nikada nisam dobio tehničku pogrešku

Prvi zapaženi trenerski uspjeh Stjepan Sobočan postigao je sa juniorskom ženskom selekcijom Trešnjevke koja je 1969. godine postala prvakom Jugoslavije. Ipak ovih dana se obilježava 40 godina od najvećeg uspjeha jedne hrvatske ženske košarkaške ekipe. Naime, 1980. godine s ekipom Montinga stigao je do euro trofeja Kupa Liliane Ronchetti.

  • Kada znate da je to najveći rezultat jedne ženske ekipe s ovih prostora onda to ima posebnu važnost u mojoj karijeri. Jedino je Jedinstvo iz Tuzle stiglo do finala, ali osim tadašnjeg Montinga nije nitko osvojio europski trofej. Bilo je to vrijeme kada je presudila velika količina rada jer smo mi prvi počeli trenirati svaki dan, a kasnije i dva puta dnevno. Ta promjena stila treniranja nam je donijela rezultat, a naravno da je važna činjenica bila da je ekipa kvalitetno selekcionirana, od pozicije 1 do pozicije 5. Pojačanja koja smo dovodili su bila pogođena. Mi smo i godinu dana poslije igrali u finalu tog natjecanja. Tada nije bilo literatura koje bi bile donešene iz SAD-a već smo sami bili svoji učitelji. Pobjeđivati ekipe iz Francuske ili Bugarske koja je tada bila velika košarkaška sila nije bilo nimalo jednostavno. Uzeli smo te godine i Kup Jugoslavije, a prvenstvo nam je izmaklo. Zvezda nam je bila veliki konkurent i malo nam je trebalo do još jednog naslova jer smo gubili neizvjesne utakmice u Banjoj Luci i u Zagrebu nakon produžetka. Sjećam se tada dvorane Kutija Šibica koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta gdje je publika sjedila uz parket, a veliki broj je ostao izvan dvorane.

To je dio intervjua što ga je poznati košarkaški stručnjak Stjepan Sobočan dao kolegi Krešimiru Galiću, a koji je objavljen na portalu Košarkaškog saveza Zagreb gdje ga i možete pročitati u cijelosti.

Foto: Stjepan Sobočan s ekipom Montinga, pobjednicamam Kupa Liliane Ronchetti 1980. godine/ arhiv