Stav Trešnjevke 2009 o “slučaju Bura”

Koncem kolovoza objavili smo da je Patricija Bura konačno prešla u Medveščak, međutim samo dan prije otvaranja sezone u Jadranskoj ligi stigla je odluka o poništenju njezine registracije za Medveščak. Imajući u vidu činjenicu da se ovim najveća šteta nanosi Patriciji Buri, zanimao nas je stav Trešnjevke 2009 o ovom slučaju.

Slučaj Bura, kažu iz Trešnjevke 2009, riješen je još prošle godine u prosincu donošenjem konačne odluke Arbitraže HKS-a koja je odaslana svim strankama u postupku i to je rješenje konačno i bez mogućnosti žalbe prema regulativi HKS-a. O tome smo obavijestili HKS pismom koje je u rujnu odaslao naš odvjetnik.

Kako je došlo do registracije Bure za Medveščak ovo ljeto je pitanje za HKS. To ne želimo komentirati niti prejudicirati zaključke. Mi smo Patriciji Buri već u više navrata nudili ugovore na potpis i dogovarali se sa njom i roditeljima oko njenog daljnjeg igranja za klub, pa smo to učinili i ovo ljeto. Pritom nema zamjerke na to što igračica želi napustiti klub. To je legalno i moguće ali uz dogovor igračice i klubova što niti igračica, a niti ŽKK Medveščak ne žele prihvatiti.

Mišljenja smo, a to tvrdi i Registracijski pravilnik HKS-a, da igračica koja je u klubu provela cijeli omladinski staž, od škole košarke do juniorki i seniorki, treba potpisati prvi ugovor sa matičnim klubom. No, ako ona to ne želi, postoji odšteta ili dogovor klubova. Mi smo nudili dogovor Medveščaku u smislu odštete, ali oni o tome ne žele razgovarati. Mislim da je rješenje tog problema lako. Klubovi trebaju sjesti i dogovoriti se uz uključenje HKS-a i igračice. Mi smo spremni na dogovore i kompromise. Imamo svoje prijedloge i čekamo HKS i Medveščak.

U konačnici, međutim, treba nam novi Registracijski pravilnik koji će u predstojećem periodu HKS izraditi u suradnji sa klubovima te jasno regulirati načine prelaska igračica i odštete za to kako nitko od nikoga više ne bi uzimao bez naknade. Naravno, u realnim okvirima amaterskog sporta i hrvatske stvarnosti. Rad klubova sa mladima treba biti pravično nagrađen, a onima koji mogu to platiti treba omogućiti da koncentriraju kvalitetu. Svi će time biti zadovoljni u konačnici. Tako je u većini košarkaskih zemalja. Ne vidimo zašto ne bi bilo i u Hrvatskoj.

Inače, Patricija Bura igra na centarskoj poziciji. Bila je standardna kadetska i juniorska reprezentativka Hrvatske. U tim mlađim reprezentativnim uzrastima igrala je četiri europska prvenstva – dva kadetska u Miskolcu (Mađarska) i Cagliariju (Italija) te dva juniorska u Vukovaru (Hrvatska) i Matosinhosu (Portugal).