Španjolska – europska ženska košarkaška velesila

U16 - najbolje u Bugarskoj 2013.

Nema nikakve dvojbe da je Španjolska europska košarkaška ženska velesila i da po svom odnosu prema reprezentaciji može svima služiti za primjer. Na fotografijama koje ćemo objaviti možete vidjeti koliko se samo stručnih osoba “vrti” oko svih njihovih uzrasnih kategorija, oko svih reprezentacija, a rezultati takvog odnosa i rada prva su mjesta na europskim prvenstvima. I U20, i U18 i U16. I seniorke. Sve su im se ove reprezentacije penjale na pobjednička postolja na kojima se, one koji su na njima, kiti zlatnim kolajnama i velikim prijelaznim peharima. Krenimo redom.

  • Seniorke Španjolska – na Eurobasketu 2013. na domaćem su terenu u neizvjesnoj utakmici pobijedile domaćina Francusku, ekipu na koju su mnogi košarkaški stručnjaci tipovali kao sigurne prvakinje. U neizvjesnoj utakmici šokirali su tribine krcate francuskim ljubiteljima ženske košarke. Slavile su na kraju Španjolke 70:69, osvojile zlato i titulu prvakinja odnijele u Španjolsku.
  • U20 Španjolska – ove je godine u turskom Samsunu u finalu pobijedila Italiju 59:53 i osvojila zlanu medalju. Čak tri godine zaredom prvakinje su Europe. Godine 2011. u Novom Sadu su bile zlatne, 2012. u mađarskom Debrecinu također zlatne i ove godine u Turskoj. Nije mala stvar što su 2010. bile viceprvakinje Europe u latvijskoj Liepaji, a srebrene su bile i 2009. godine u poljskom gradu Gdynia.
  • U18 Španjolska ove je godine u Vukovaru “razmontirala” u finalu vrlo dobru reprezentaciju Francuske 60:48 koja se u finale “provukla” u polufinalnom ogledu protiv vrlo dobre i na kraju prvenstva brončane Srbije. Ova španjolska reprezentacija od 2004. godine samo na dva prvenstva (Bukurešt 2012. i slovačka Nitra 2008.) nije se okitila medaljom. Znači, gotovo deset godina je u samom vrhu europske ženske košarke.
  • U16 Španjolska – ovog je ljeta u bugarskoj Varni u finalu pobijedila Češku 54:49 i opet se popela na pobjednički pijedestal. I ovaj španjolski reprezentativni uzrast tri puta zaredom bio je prvakinjama Europe i to 2013. u bugarskoj Varni, 2012. u mađarskom Miskolcu i 2011. u talijanskom Cagliariju. Od 2004. godine osam su puta bili prvakinjama Europe (2013., 2012., 2011., 2009., 2008., 2006., 2005. i 2004.) i jednom viceprvakinje (2007.). Samo godine 2010. nisu ništa osvojili. One godine kada je Hrvatska pod trenerskom palicom Željka Ciglara i nadarenom generacijom (Begić, Pačkovski, Butina, Tikvić, Džankić, Chiabov, Cigić, Cvitković, Majstorović, Šarić, Martinović i Čičić) u Kozanima osvojila srebro i postala viceprvakinjama Europe.
  • I U14 Španjolska reprezentacija, pokazao je to tradicionalni međunarodni turnir Slovenia Ball 2013., ima odličnu generaciju koju je također u Slovenj Gradecu pratila čitava svita pomoćnog stručnog osoblja. Naše cure su je pobijedile, bile su bolje, a Katavić je bila članom najbolje petorke turnira.

Španjolska – zemlja koja vodi brigu o svojim ženskim (i drugim) talentima, prati ih i usavršava svjesna da je ulaganje u mlade ljude, svugdje  pa tako i u sportu – konkretno u ženskoj košarci, najkorisnije i najbolje ulaganje za afirmaciju svoje zemlje u europskim i svjetskim okvirima. Zato i jesu prvaci u svim reprezentativnim dobnim uzrastima i zato im treba skinuti kapu – od organizacije, reda, rada i discipline pa sve do logističke potpore reprezentacijama.

Foto: Španjolska U16 – kadetske prvakinje u Bugarskoj 2013. (naslovna fotografija)  / Snimio: fibaeurope.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime