Sottana i Zandalasini najopasnije Talijanke

Nema nikakve dvojbe da će dvije utakmice u skupini H odlučiti o prvoplasiranoj i drugoplasiranoj reprezentaciji, a u ovom trenutku na njih “polažu pravo” i Italija i Hrvatska i Švedska. Te utakmice su Hrvatska – Italija u Slavonskom Brodu i Italija – Švedska u La Speziji. Hrvatskoj odgovara samo pobjeda protiv Italije i tada bi obje reprezentacije – i Italija i Hrvatska – imale po tri pobjede i dva poraza. Švedska je apsolutni favorit protiv Makedonije i ona će imati prije okršaja sa Italijom 4 pobjede i 1 poraz. Hrvatska će u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici u Zaboku pobijediti Makedoniju i uz pobjedu protiv Italije će imati 4 pobjede i dva poraza. Ako Italija pobijedi Švedsku 21. studenoga u Italiji, onda će sve tri reprezentacije – i Hrvatska i Švedska i Italija – imati po 4 pobjede i 2 poraza. Zatvorio bi se krug od te tri reprezentacije u kojem je Švedska dva puta pobijedila Hrvatsku, Italija dva puta Švedsku a Hrvatska dva puta Italiju. Bit će vrlo važna i koš razlika, ali prije bilo kakvih kalkulacija treba u Slavonskom Brodu u subotu preskočiti prvu zapreku zvanu Italija.

Cecilia Zandalasini

Italija je iznimno jaka reprezentacija čije su dvije perjanice košarkašice turskog Fenerbahcea Giorgia Sottana i Cecilia Zandalasini koje daju ton igri Italije. Sottana je u ovim kvalifikacijama davala prosječno 19.5 koševa, a Zandalasini 16.3 koša. Ostale tri najefikasnije Talijanke su Sabrina Cinili (Virtus Eirene), Francesca Dotto (Famila Schio) i s najviše valorizacijskih poena (najkorisnija) Olbis Futo Andre (Famila Schio) kojima izbornik Italije i povjerava najveću minutažu a što one za sada opravdavaju.

Međutim, Hrvatska je pred prepunim gledalištem u San Martinu di Lupari na krilima tada izvrsnih u prvom redu Marije Režan, kapetanice Antonije Sandrić i Ivane Dojkić pobijedila Italiju. Ako su to naše košarkašice uspjele u Italiji, zašto ne bi i u Hrvatskoj pred svojom publikom! Režan je naša najkorisnija košarkašica i najbolji strijelac (23.8 koševa) te skakačica (9.5 skokova po utakmici), a kapetanica Sandrić drugi je najbolji košgeter sa 17.8 koševa prosječno i naša najbolja asistentica (5 po utakmici). Bez obzira što neke naše reprezentativke nisu ostvarile angažman i nisu prošle klupske pripreme, uvjereni smo kako su svo to vrijeme intenzivno trenirale i radile na sebi te da nisu “zaboravile košarku”. Naprotiv, možda su je se zaželjele još i više i da će upravo ta želja nadmašiti “preskočeni” trenažni proces u nekom od naših ili europskih klubova. Svi su svjesni uloga što ga nosi ova utakmica, uostalom kao i Talijanke, pa je tim više zajamčena odlična košarkaška predstava pred vjerujemo punim Vijušem i odličnom atmosferom kakvu je naša reprezentacija već iskusila u toj dvorani.

Međusobni susreti Hrvatske, Švedske i Italije:

  • Zagreb: Hrvatska – Švedska 54:57 
  • San Martino di Lupari: Italija – Hrvatska 71:83
  • Boras: Švedska – Italija 47:69
  • Stockholm: Švedska – Hrvatska 63:55
  • Slavonski Brod: Hrvatska – Italija (?)
  • La Spezia: Italija – Švedska (?)

Foto: Akciju Sottane u San Martino di Lupariju prate Marija Režan i Ivana Dojkić / fiba.com