Službeno: Hrvatska bez EuroBasketa 2023.

Definitivno je, nakon završetka posljednjih kvalifikacijskih utakmica igranih večeras (nedjelja, 12. veljače), potvrđeno kako Hrvatska nije izborila sudjelovanje na Europskom prvenstvu 2023. Od svih drugoplasiranih reprezentacija Hrvatska je imala najmanje izgleda. Smotru najboljih reprezentacija Europe, koja se ovog ljeta događa u Sloveniji (Ljubljana) i Izraelu (Tel Aviv) naše će košarkašice, stručni ljudi koji vode hrvatsku žensku košarku i ljubitelji ženske košarke moći gledati na TV ekranima. Rekli bismo, tako je i bolje jer doista sadašnja reprezentacija Hrvatske nema što raditi na EuroBasketu 2023. Puno toga nedostaje da igrom, kvalitetom odnosa, financiranjem kolektivnog sporta u Hrvatskoj, ali i brigom države za njezine reprezentativne igrače, zaslužimo odlazak na europsku smotru najboljih. Ali o tome detaljnije nekom drugom prilikom.

Poredak drugoplasiranih reprezentacija u kvalifikacijskim skupinama za EuroBasket 2023 /fiba.com

Uglavnom, u ovim kvalifikacijama igrana su tri kruga/prozora/balona – kako hoćete –  u studenom 2021., studenom 2022. i veljači 2023. Europske su se reprezentacije natjecale za šesnaest mjesta na 39. izdanju Europskog prvenstva, koje će se održati od 15. do 25. lipnja 2023.  Domaćini EuroBasketa 2023., Izrael i Slovenija, automatski su se kvalificirali na ovu najelitniju smotru europskih nacionalnih timova. Belgija, Češka, Francuska, Grčka, Italija, Latvija, Crna Gora, Srbija, Španjolska i Turska kao pobjednice svojih skupina izravno su izborile plasman na EuroBasket 2023., dok su Njemačka, Velika Britanija, Mađarska i Slovačka kao četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije također izborile EuroBasket u Sloveniji i Izraelu. Sve drugoplasirane ekipe poredane su prema Službenim košarkaškim pravilima, pri čemu se rezultati protiv četvrtoplasiranih reprezentacija zanemaruju u svim skupinama od četiri tima u svrhu poretka. Kao što je odlučio Upravni odbor FIBA-e Europe, drugoplasirani iz skupine F i skupine I nisu bili u konkurenciji za kvalifikacije kao najbolje drugoplasirane reprezentacija kao posljedica odluke da se Bjelorusija i Rusija povuku iz kvalifikacija za FIBA-in ženski EuroBasket 2023.

Sudionice EuroBasketa 2023. saznat će svoje protivnike 8. ožujka na ždrijebu FIBA ​​Women’s EuroBasket 2023. u Sloveniji. Šesnaest reprezentacija bit će svrstano u četiri grupe sa po četiri reprezentacije.

Tihomir Begić

Foto: Reprezentacija Hrvatske u Beogradu je izgubila s prevelikom razlikom i smanjila si priliku da bude sudionica EuroBasketa 2023./fiba.com