Slijedi novo kolo EuroLige i EuroCupa – tko će u play-offs EuroCupa?

Naših pet košarkašica danas i sutra, 1. i 2. prosinca, nastupaju u najjačim klupskim europskim natjecanjima – EuroLigi i EuroCupu. Dok su natjecanja u EuroLigi stigla tek do polovine, u EuroCupu se igraju posljednje i odlučujuće utakmice po skupinama i nakon ovog kola slijedi eliminacijski dio. Još jednom podsjećamo da će prve dvije ekipe iz svake skupine EuroCupa izboriti plasman u sljedeću rundu natjecanja, a njima će se priključiti četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

EuroLiga

Ana-Marija Begić (Arka Gdynia) – fiba.basketball

Ana-Marija Begić, nakon što je propustila utakmicu prošlog kola poljskog prvenstva zbog lakše ozljede gležnja, ponovo se vraća u ekipu koja će imati tešku utakmicu u Gironi. Girona je treća u B skupini sa 3 pobjede i 3 poraza dok je Arka posljednja sa 1 pobjedom i 5 poraza. Favorit u utakmici je ekipa Girone. Begić je u 5 dosadašnjih euroligaških utakmica imala prosjek 8 poena, 3.8 skokova i 0.8 asistencija.

  • Girona: Spar Girona – VBW Arka Gdynia, 1. prosinca, početak u 19.15 sati

EuroCup

Patricija Bura glavni je oslonac igre Ružomberoka/fiba.basketball
  • Ružomberok: MBK Ružomberok – Movistar Estudiantes, 1.prosinca, početak u 17 sati

U skupini J Patricija Bura i njezin aktualni prvak Slovačke Ružomberok su se već kvalificirali u play-offs. No, i ovu utakmicu na domaćem parketu Bura i Ružomberok žele okončati pobjedom koja bi potvrdila njihov ovogodišnji vrlo dobar nastup na europskoj sceni. Bura je lider ekipe s najviše valorizacijskih poena i najviše skokova. Prosječno je po utakmici u ovom natjecanju postizala 10.2 poena, 8.8 skokova i 1 asistenciju.

Ivana Dojkić drugi je najbolji strijelac Bologne u EuroCupu/fiba.basketball
  • La Roche-sur-Yon: Roche Vendee – Virtus Segafredo Bologna, 1. prosinca, početak u 20 sati

Virtus Segafredo Bologna naše Ivane Dojkić nalazi se u vrlo neizvjesnoj poziciji u skupini H. Oni nemaju izbora – moraju pobijediti u Francuskoj i nadati se premda su nade minimalne. Bologna je, nažalost, u ovom natjecanju na domaćem parketu izgubilo sve utakmice što ju i jeste dovelo u ovakvu poziciju. Virtus Segafredo Bologna mogla bi se kvalificirati u doigravanje kao jedna od najbolje rangiranih trećeplasiranih ekipa s pobjedom i ako Lointek Gernika izgubi. Ivana Dojkić prosječno je po utakmici EuroCupa postizala 12.6 poena, 1.6 skokova i 2.6 asistencija. 

Ivana Tikvić (Tenerife) – fiba.basketball
  • Fribourg: BCF Elific Fribourg – Tenerife, 2. prosinca, početak u 19.30 sati

I Tenerife Ivane Tikvić i Fribourg trebaju pobjedu za siguran prolazak u eliminacijsku fazu. Upravo zbog toga, ali i posljednjih rezultata ekipe Tenerife, očekuje se teška i neizvjesna utakmica u Fribourgu.  Tikvić je prosječno u tri utakmice EuroCupa postigla 6.4 poena, 6.2 skoka i 2 asistencije.

Josipa Pavić – Rutronik Stars Keltern /fiba.basketball
  • Keltern: Rutronik Stars Keltern – Zabiny Brno, 2. prosinca, početak u 18.30 sati

Keltern je u poziciji sličnoj kao i Bologna. Rutronik Stars Keltern mogao bi se kvalificirati u doigravanje kao jedna od najbolje rangiranih trećeplasiranih momčadi ako London Lions izgube. Svoju sudbinu Josipa Pavić i Keltern ne kreiraju sami. Uz pobjedu nad ekipom Zabiny Brno trebaju osluškivati rezultat druge utakmice u skupini.

ŽENSKA KOŠARKA/Boris Kosač