Slavonija je pokazala kako se voli i bodri Hrvatska

Danas podvlačimo crtu pod slavonsku fazu nastupa ženske košarkaške reprezentacije Hrvatske. I podvlačeći je punim ustima možemo konstatirati kako je Slavonija – najprije Slavonski Brod pa potom sinoć Osijek – pokazala kako se voli svoje i kako se navija za svoje. Kako se svojim diči ali i poštuje tuđe. Podigla je visoko ljestvicu dočeka, organizacije, nazočnosti publike na tribinama, bodrenju svoje reprezentacije i još puno toga lijepog. Krenimo redom:

  • I reprezentacija Francuske i reprezentacija Nizozemske, kako to i priliči sportskoj publici, uljudno su dočekane od prepunih tribina Vijuša i Gradskog vrta i pozdravljene pljeskom.
  • Reprezentacija Hrvatske bila je slavonsko mezimče ovih desetak dana jer je na svakom koraku ljubazno dočekana, mažena i pažena, a koliku ljubav prema njoj gaje Slavonci najbolje pokazuju do vrha ispunjene dvorane u Slavonskom Brodu i u Osijeku. I to na hrvatskoj ženskoj košarci na kojoj se do jučer moglo vidjeti tek nekoliko stotina gledatelja, a sada se oni broje tisućama. Posebno je fenomenalan bio odziv u Slavonskom Brodu, korektno i sportsko navijanje bez iti jednog incidenta, ali i u maloj dvorani Gradski vrt u Osijeku. Fenomenalne atmosfere u kojima i košarkasšice osjećaju tu potporu, vole igrati u takvoj atmosferi i mnogo više pružaju od svojih igračkih sposobnosti. Ambijent kakav opet i u studenome treba pratiti naše cure i sve ostale hrvatske reprezentacije kad igraju kvalifikacije za izlazak na europskuc scenu. Slavonijo, bravo!
  • Prijami gradonačelnika, župana, susreti sa navijačima, djecom, mladim košarkašicama najbolja su potvrda međusobnog poštovanja, uvažavanja i davanja značaja jedni drugima i u toj interakciji svi dobivaju.
  • HKS je promijenio svoj odnos prema ženskoj reprezentaciji. Barem je to vanjska  slika koju svatko može uočiti. Predsjednik HKS-a Ivan Šuker bio je u Slavonskom Brodu i jasno rekao da mu je jedan od prioriteta i ženska reprezentacija, odnosno njezine kvalifikacije za EuroBasket 2017. I u Slavonskom Brodu i u Osijeku utakmicama su nazočili stručni tajnik HKS-a Joke Vranković, zatim predsjednica Stručnog savjeta za žensku košarku Danira Nakić ali i članovi tog stručnog tijela HKS-a (Sandra Mandir u svojstvu i team managera reprezentacije, Korana Longin, Anđa Jelavić, Željko Ciglar) kojemu je prioritet briga za napredak hrvatske ženske košarke koja ima svoje potencijale.
  • Rezultatski smo ostvarili ono što smo i željeli – trebala nam je za drugo mjesto u skupini B pobjeda protiv Nizozemske od najmanje 10 koševa. Hrvatska je pobijedila sa plus 14 i nakon drugog kvalifikacijskog kruga je na tom drugom željenom mjestu koje nas može odvesti na EuroBasket 2017. No, u ovom trenutku najbolje je reći – vidjet ćemo kakvi će biti raspleti u ostalih osam skupina jer šest najboljih drugoplasiranih, kao i prvoplasirane ekipe po skupinama, također izravno ide na europsko prvenstvo u Češku. Realno, protiv Francuske smo izgubili s podnošljivih devet razlike. Francuska je ipak europski viceprvak, ali i protiv nje smo u pojedinim trenucima utakmice odlično parirali.
  • Završnica kadetskog prvenstva Hrvatske u Slavonskom Brodu bila je i izvrsna prilika da se na jednom mjestu nađe i da se vidi na djelu sve ono najbolje što hrvatska ženska košarka ima u mlađim uzrasnim kategorijama. Da se susretnu košarkaški djelatnici na jednom mjestu i proanaliziraju hrvatske potencijale, da se nađu i bivše košarkašice, obnove uspomene, a što se sve događalo ovih nekoliko slavonskih košarkaških dana.
  • Medijsko praćenje također je ovog puta bilo profesionalno i dobro. Nije to bilo kao nekada da se jedna informacija po dva-tri dana čeka da bude objevljena na službenom portalu HKS-a. Ovog puta je sve bilo brzo – i riječju i slikom i na zadovoljstvo čitatelja službenog portala Hrvatskog košarkaškog saveza kao i servisiranje portala FIBA-e, odnosno plasiranja naših informacija u Europu što je također veoma važno. Domaći mediji, web i printani, su profesionalno servisirani i o hrvatskoj ženskoj košarci se ovih dana moglo pročitati na dosta mjesta.
  • Hrvatska televizija prenosila je izravno utakmicu iz Slavonskog Broda ali nije i sinošnju iz Osijeka. Nemamo informaciju zašto, ali upravo je ona taj javni medij koji puno može pridonijeti na planu popularizacije hrvatske ženske košarke i slikom kvalifikacijska zbivanja donijeti u domove onih koji bi ih rado pogledali. No, i tamo se u vijestima i na teletextu uredno izvješćivalo o utakmicama naših košarkašica za još jedan izlazak na europsku scenu. Četvrti put zaredom što nije mala stvar za bilo koji sport jer nazočnost na tim velikim europskim sportskim smotrama donosi višestruku korist.

Slavonija od danas ostaje jedna lijepa košarkaška priča, jedna lijepa košarkaška uspomena. Svima. I publici i košarkašicama i stručnom osoblju ali i Francuskinjama i Nizozemkama koje se neće moći oteti sveukupnom dojmu koji je bio odličan. Još jednom bravo, Slavonijo!

Tihomir Begić

Foto: Marija Režan s double-double učinkom je bila prvo ime utakmice protiv Nizozemske / Snimio: Marin Sušić