Sjajna igra Hrvatske i pobjeda u Italiji

To je bila prava Hrvatska, prava igra i pobjeda kojom nam se vratio osmjeh na lice i vjera da možemo stići do EuroBasketa 2019. U prepunoj dvorani fanatičnih talijanskih navijača naša izbornica Anđa Jelavić odlično je dirigirala orkestrom svojih raspoloženih cura i u jednoj košarkaškoj rapsodiji pokazala da se na Hrvatsku i te kako treba računati. Na ovakvu Hrvatsku kakvu smo večeras vidjeli u San Martinu di Lupari. Fantastična izvedba na krilima svih košarkašica, a osobito fenomenalne Marije Režan te izvrsnih Ivane Dojkić i Antonije Sandrić.

Italija – Hrvatska 71:83 (21:16, 11:14, 15:28, 24:25)

  • Italija: Gorini -, Sottana 25, Zandalasini 17, Dotto 7, Masciadri 0, Formica 4, De Pretto 8, Crippa 5, Bestagno 0, Cinili 4, Andre 0, Kacerik 1. Trener: Giovanni Lucchesi
  • Hrvatska: Begić 2, Buzov 0, Sandrić 22, Premasunac 8, Todorić 0, Režan 35, Miloglav -,  Džankić 0, Slonjšak 0, Dojkić 16, Bura 0, Miletić 0. Trenerica: Anđa Jelavić

A joj kako fenomenalna izvedba Marije Režan! Nismo gledali njenu dosadašnju reprezentativnu statistiku, ali vjerojatno nikada ovako efikasnu i dobru utakmicu nije odigrala za Hrvatsku! Savršenih gotovo 40 minuta bez ijedne pogreške, nezaustavljiva i precizna sa svih pozicija!  Utakmicu je završila sa double-double učinkom (čak 35 koševa i 13 skokova). Valorizacija 42!!! Jednom riječju – fantastično! Izvrsno su s njom pick and roll igrale i Dojkić i Sandrić, a ona je te akcije redovito završavala poenima. Dojkić je definitivno pokazala da bez ikakvih problema može biti prva razigravačica naše reprezentacije, a Mišura je kapetanski odvažno pogađala kad je bilo najteže i najtješnje.

Anđa Jelavić, izbornica hrvatske reprezentacije: “Moram reći da sam zaista iznimno sretna zato što je bila stvarno teška utakmica. Dobro smo se pripremili, prvenstveno smo vjerovali u sebe – u našu obranu, u naš napad. Želja je postojala, to se vidi još iz prošle utakmice, kao i iz ove danas jer imamo više skokova od protivničkih ekipa. Današnja igra je pokazatelj da u ovoj ekipi sve cure igraju jedna za drugu. Imamo 18 asistencija što je samo odraz koliko su cure željele ovu pobjedu. Ja mogu samo reći da sam presretna i čestitati svojim igračicama na odličnoj utakmici jer kažem – nije bilo lako pobijediti Italiju na njihovom terenu.”

Sjajnu utakmicu odigrala je Marija Režan koja je danas upisala 35 poena i 13 skokova: “Igrala sam stvarno dobro. Nisu imali toliko dobre centre, bile su situacije gdje sam stvarno to dobro rješavala. Kasnije su mi se priključile druge cure i da nije bilo njih moji koševi ne bi značili ništa. Na kraju, drugo poluvrijeme smo odradili zaista ekipno. Svaka cura je dala sve od sebe i u napadu i u obrani, ginule smo za svaku loptu.”

 Sve su cure svoje minute odigrale odlično, tzv. “glupe pogreške” svedene su na minimum i prva kvalifikacijska pobjeda je tu. A nije bilo lako protiv prepunog gledališta i njihovih najboljih košarkašica Sottana (25 koševa) i Zandalasini (17). Čestitke izbornici i njenom stožeru koji su bili na visini ovog teškog zadatka i svim košarkašicama. Išli su u Italiju na sve ili ništa. Donijeli su sve. Vremena za detaljnije analize bit će, a sada – proslavimo zajedno ovu izuzetno važnu i vrijednu pobjedu!

Foto: Hrvatska – velika pobjeda u Italiji /fiba.com