Schio prejak za Bolognu, osvojio Scudetto

Sve ono što nije stalo u odlučujući zicer na trećoj utakmici finalne serije doigravanja za prvakinje Italije, francuska reprezentativka Sandrine Gruda realizirala je u četvrtoj utakmici koju je iznimno motivirana, možda upravo zbog tog promašenog zicera, odigrala u bolonjskom košarkaškom hramu PalaDozzi. Najveća valorizacija na utakmici (34), fenomenalna izvedba sa 75% šuta (22 poena) i kraljica Schiovog reketa. Precizna Kitija Laksa kad je najpotrebitije (21 poen) i uvijek opasna Giorgia Sotana. Pobjedom 84:69 Famila Wuber Schio postala je po 11 put u svojoj povijesti prvakinjama Italije.

  • Virtus S. Bologna – Famila W. Schio 69:84 (16:24, 15:26, 18-21,20-13) (1:3)
  • Ivana Dojkić (Bologna) – 38.07 min.(2sk, 3as, 2il, 4ol, val.27) – 26p (2P 6-8, 3P 2-7, SB 8-8), šut 53.3%
Kitija Laksa, MVP talijanskog Scudetta, jedna od najboljih šuterica Europe, ako ne i najbolja

Naša kapetanica Ivana Dojkić bila je daleko najbolja u redovima Bologne, ali njen odličan individualni realizatorski učinak (26 poena) nije nagrađen pobjedom Bologne. Nije imala raspoložene suigračice, posebno se to odnosi na centra Brianu Turner koja je teško sama izlazila na kraj sa visokom centarskom linijom Schia (Gruda – Andre – Keys). Prevlast je bila u skoku – obrambenom i napadačkom. Schio je imao 43 skoka, a Bologna 31. Presudila je i kraća klupa Bologne i puno kvalitetnija rotacija Schia. Prva talijanska zvijezda Cecilia Zandalasini također skromnog učinka u ovoj utakmici – 13 poena i valorizacija 9. No, gledajući realno Schio je najjača talijanska ženska košarkaška ekipa, a Bologna je u odnosu na prošlu sezonu, kada je igrala polufinale Scudetta, ove sezone igrala finale. To je ipak pomak nabolje.

Za MVP finala Scudetta izabrana je Kitija Laksa, istinska zvijezda Famile Wuber Schio tijekom ove sezone, jedina u povijesti koja je osvojila sve MVP naslove (Superkup, Talijanski kup i Scudetto finale).

ŽENSKA KOŠARKA/Tihomir Begić

Foto: Bologna je na koncu osvojila drugo mjesto /facebook.com/legabasketfemminile