Schio neprikosnoven u Italiji

Aktualne košarkaške prvakinje Italije, ekipa Famila Wuber Schio, u dvije utakmice protiv Bologne i dvije pobjede, obranili su naslov talijanskih košarkaških prvakinja. Tako je Schio po dvanaesti put u svojoj povijesti najbolji u Italiji. Ove godine su s dvostrukom krunom – i kupom i Scudettom, a u EuroLigi su brončani. Sezona za pamćenje. Za pamćenje su i obje utakmice finalne serije koje su posmatrale i zdušno bodrile svoje ekipe pune tribine i u Bologni i u Schiu. Bologna nije iskoristila prednost domaćeg terena jer je prvu utakmicu na svom parketu izgubila 86:84 i samo pobjeda u Schiu davala je nadu da bi mogli vratiti seriju u svoju PalaDozzu i potvrditi prvo mjesto osvojeno u ligaškom dijelu natjecanja u Serie A1. Međutim, Schio nije propustio prvu prilku da osvoji naslov pred svojom publikom.

Fantastičnu utakmicu odigrala je Schiova Amerikanka Marina Mabrey koja je postigla čak 37 koševa. Imala je fenomenalan šut za tri poena (8/11). Valorizacija u ovako teškoj utakmici čak 34. Bila je nerješiva zagonetka za košarkašice Bologne i prevaga na ovoj utakmici. Zato je i proglašena za MVP. Hrvatska reprezentativka Ivana Dojkić bila je najefikasnija u redovima Bologne (18 poena i valorizacija 18), ali niti ona, niti Iliana Rupert (14 poena i valorizacija 20), niti Sernina Cheyenne Parker (14 poena i valorizacija 18) nisu bile dovoljne da Bologna te večeri pobijedi Schio i vrati seriju u Bolognu. Najveća talijanska košarkaška zvjezda Cecilia Zandalasini, od koje se puno toga očekivalo, nije bila na očekivanoj razini. Ipak, u odnosu na prošlu sezonu Bologna je u talijanskoj košarci napravila korak više do naslova – igrali su finale Scudetta.

Famila Wuber Schio – Virtus Segafredo Bologna 84:79 (2:0) 

  • Famila Wuber Schio: Mabrey* 37, Bestagno* 8, Mestdagh, Sottana, Verona* 17, Howard* 14, Sventoraite 2, Crippa, Keys* 6, Penna. Trener: G.Dikaioulakos
  • Virtus Segafredo Bologna: Del Pero, Pasa, Rupert* 14, Barberis, Dojkic* 18, Andre’* 8, Zandalasini* 12, Orsili -, Parker 14, Laksa* 13, Cinili -. Trener: G.Ticchi
Famila Wuber Schio, prvakinje Italije u sezoni 2022&2023 – lfb

Talijankama slijedi reprezentativno ljeto i utakmice na Europskom prvenstvu sredinom lipnja u Tel Avivu u Izraelu. U skupini B su sa Belgijom, Češkom i Izraelom.

Ženska košarka

Foto: Ivana Dojkić bila je najefikasnija u Bologni/ fbvsbologna