Ružica Džankić potpisala za ruski Enisey

Ružica Džankić (7. srpnja 1994., visina 181 cm) potpisala je svoj prvi inozemni profesionalni ugovor s ruskom prvoligaškom ekipom Enisey iz Krasnoyarska, milijunskog sibirskog grada, trećeg po veličuini u toj ruskoj oblasti. U Hrvatskoj se u dresu Medveščaka najprije drugi put okitila Kupom Hrvatske za košarkašice, potom treći put naslovom košarkaških prvakinja Hrvatske, zatim drugi put sveučilišnim prvakinjama Hrvatske i na koncu drugi put sveučilišnim prvakinjama Europe. U svom Zagrebu bila je prva perjanica zagrebačkog Sveučilišta, na kojem studira PMF, proglašena je MVP jučer završenih Europskih sveučilišnih igara…Tome treba dodati srebrenu medalju Regionalne košarkaške lige. Rekli bismo osvojila je sve što se ove godine moglo osvojiti. I onda pravac Rusija. Enisey Krasnoyarsk, prvoligaški klub koji je prošlu sezonu završio na šestom mjestu i stigao do četvrtfinala play-offa.

Ružica Džankić prošla je sve reprezentativne uzraste, a bila je najbolji strijelac kadetske reprezentacije Hrvatske koja je u Grčkoj bila viceprvak Europe. Sa juniorskom reprezentacijom je u B Diviziji osvojila zlato, a danas je standardna članica seniorske reprezentacije Hrvatske koja sudjeluje u kvalifikacijama za odlazak na EuroBasket 2017. u Češkoj. Kao seniorka sudjelovala je i na EuroBasketu 2015. u Mađarskoj.

Ruski prvoligaš je na svojim stranicama objavio ovu vijest, možete vidjeti ovdje. Za one naše čitatelje koji ne znaju ruski, Valerija Posavec, profesorica ruskog, prevela je press objavu Eniseya na hrvatski. Evo što press služba ruskog kluba za koji će sljedeće sezone nastupati Ružica Džankić piše o njoji: (prijevod)

Napadač hrvatske reprezentacije Ružica Đankić u sezoni-2016/2017 nastupat će za žensku ekipu košarkaškog kluba “Jenisej”.

Dosje:

Ružica Đankić je rođena 7. srpnja 1994. u Zagrebu, Hrvatska.

Visina – 181 cm.

U 2015. Ružica je bila član reprezentacije svoje zemlje na Europskom prvenstvu, koje je održano po prvi put u dvije zemlje – Mađarskoj i Rumunjskoj. Izašla je na parket u 7 susreta, postigla 5,3 poena i 3,3 skokova što čini skor od 1.3 koeficijenta i 26 minuta po utakmici. Rusija i Hrvatska su u prvom i drugom krugu turnira bile u istoj skupini. Hrvatska reprezentacija je tada zauzela 12 mjesto.

Prošlu sezonu Ružica Đankić je provela u ekipi „Medveščak“ s kojom je osvojila zlato na prvenstvu Hrvatske i srebrnu medalju u Međunarodnoj ženskoj regionalnoj košarkaškoj ligi, koja objedinjuje klubove iz bivše Jugoslavije. U 21. susretu prvenstva Hrvatske Ružica je postigla 14,6 poena i 3,6 skokova i imala 2,8 asistencija u 20 minuta po utakmici. U prvenstvu MŽRKL bila je treća po rezultativnosti u ekipi s 12.7 poena, 3.5 skokova i 2.4 asistencije u 26 minuta na parketu.

Ružica je osvojila titulu „bek godine“ i jedna je od najboljih napredujućih mladih košarkašica na svojoj poziciji u Europi.

Karijera: 2013-2016 “Medveščak” (Zagreb, Hrvatska)

Sportski uspjesi: Prvak Hrvatske sezona-2015/16, Srebrna medalja MŽRKL sezona-2015/16

Foto: Ružica Džankić u reprezentativnoj akciji protiv Francuske / fibaeurope