Ružica Džankić: Htjela bih se dokazati negdje u inozemstvu

Zbog igre i poteza kakve na parketu pravi Ružica Džankić, košarkašica Medveščaka, trostrukih prvakinja Hrvatske, publika dolazi na utakmice. Njene briljantne asistencije kojima u posljednje vrijeme oduševljava publiku te najčešće odličan šut za tri poena, itekako su pridonijeli da Medeveščak u “trokoraku” pobijedi Zadar i opet se popne na pobjedničko postolje. Mada će 7. srpnja napuniti tek 22 godine iza nje je niz teških i značajnih utakmica koje su je igrački i psihološki očvrsnule. Što je god teža i odgovornija utakmica, to je Ružica sve bolja. I u finalnoj seriji u tri utakmice protiv Zadra postigla je 60 koševa i bila najefikasnija Medekica.

– Bila sam posebno motivirana. Inače kod nas uvijek u utakmicama netko drugi iskoči u prvi plan, bude najbolji strijelac. Najvažnije je ipak da pobjeđujemo,  kaže Džankić.

Ružica Džankić na EuroBasketu 2015. u mađarskoj / FIBA Europe
Ružica Džankić na EuroBasketu 2015. u mađarskoj / FIBA Europe

Košarku je zavoljela još kao desetogodišnja djevojčica i od nje se ne odvaja. Naprotiv, obožava je sve više i više, ulaže u svoje košarkaško usavršavanje i naporno i sustavno radi. U Medveščak je došla iz Croatije 2006.

– Po meni je to bio logičan slijed događanja. Medveščak je klub u kojem se najbolje radi i kojem puno toga mogu zahvaliti. Odnosi su korektni, atmosfera malte ne obiteljska i svi se dogovori korektno poštuju. Posebno je važno, i to želim naglasiti, da Medveščak podupire svoje košarkašice da se školuju i steknu akademsko obrazovanje koje će im sutra nakon sportske karijere trebati u životu. Ja sam na PMF-u, na geografiji, dajem sve ispite u roku i stižem obaviti sve sportske obveze.

Ove su godine bez poraza osvojile nacionalno prvenstvo, a također su osvajačice i Kupa Ružice Meglaj-Rimac. Izbacivanjem Kvarnera iz A1 lige nisu imali dostojnog protivnika koji bi im mogao parirati i natjecanju dati onu draž neizvjesnosti koja je izostala ove godine.

– Sve se znalo unaprijed, ali ipak osvojili smo naslov prvakinjan Hrvatske i to će biti zapisano u povijesti hrvatske košarke. Ovo nam je treći naslov zaredom, ostvaren bez ijednog poraza i to je najbolji dokaz naše snage ali isto tako ipak i slabe hrvatske lige.

Džankić je i standardna reprezentativka Hrvatske i izbornik Turić joj vjeruje. Odlično je apsolvirala prošlo europsko prvenstvo u  Mađarskoj, igrom pokazala da se na nju i te kako treba računati, a sudjeluje i u kvalifikacijama za EuroBasket 2017. u Češkoj. Šteta za kiks u prvoj utakmici protiv Nizozemske u Amsterdamu i sada se puno toga treba posložiti i u drugim skupinama da Hrvatska ode u Češku. Zapravo, Hrvatska više ne ovisi samo o svojim rezultatima.

– Još su nam dvije kvalifikacijske utakmice ostale i još uvijek se nadam da možemo nešto napraviti. Nama mlađim curama puno bi značilo da ne propustimo dvije-tri godine na eurospkoj sceni.

Tko zna koliko smo puta pisali da je upravo to veliki propust ondašnjeg HKS-a što generacija Ružice Džankić, koja je europska kadetska viceprvakinja, nije imala priliku braniti i boje Hrvatske U20 reprezentacije na europskim prvenstvima. To je taj propust koji se nije smio dogoditi. No, što je tu je, ali slične pogreške se ne bi smjele događati. Ružici je istekao ugovor s Medveščakom, a sam Medveščak ne bi htio “grlom u jagode” na europsku scenu. Treba mu pomoć Grada i drugih mjerodavnih institucija pa da Zagreb i Hrvatska, opet nakon tri godine, imaju predstavnika na europskoj klupskoj košarkaškoj pozornici. Npr. u EuroCupu, ako ne u EuroLigi. Misli li Ružica u Europu?

– Uopće o tome nisam htjela razmišljati dok liga ne završi, a voljela bih se dokazati negdje u inozemstvu. Kad bi Medveščak igrao EuroCup, to bi mi uvelike pomoglo u mojoj odluci jer bih htjela igrati košarku na višoj razini nego što je ova sada.

Sigurno je samo jedno. Gdje god bila Ružica će plijeniti pozornost stručnjaka i publike svojim virtuoznim asistencijama, ozbiljnim pristupom igri i dalekometnim pogocima.

Foto: Ružica Džankić