Režan, Zellous i Ciglar napravile preokret i odvele Hrvatsku do prve pobjede

Hrvatska je izborila prvu kvalifikacijsku pobjedu u Estoniji. Mada prvo poluvrijeme nije obećavalo da će se to i dogoditi, pojačanom angažiranošću i agresivnošću u trećoj četvrtini, koja je i bila presudna za konačan ishod ove utakmice, Hrvatska je, zahvaljujući ponajviše odličnoj i preciznoj Mariji Režan (valorizacija 27), odlučnoj i efikasnoj Shavonte Zellous (valorizacija 20) i našoj najboljoj košarkašici u ovom prvom kvalifikacijskom krugu Ivi Ciglar (valorizacija 21), uspjela ostvariti gostujuću pobjedu.

Estonija – Hrvatska 55:67 (19:15, 16:12, 7:29, 13:11)

  • Estonija: Nikolai 13, Sokman 2, Rosenfeldt 6, Köster 12, Kosk -, Anderson 6, Pokk 3, Bratka 5, Piibur 2, Mesila-Kaarmann 6, Perv -. Trener: Jaanus Levkoi
  • Hrvatska: Ivezić 4, Borović 0, Sandrić 6, Premasunac 5, Zellous 21, Režan 11, Ciglar 14, Džankić 2, Ivanković 4, Dojkić 0, Begić 0, Pačkovski 0. Trener: Braslav Turić

Hrvatska nije dobro ušla u utakmicu i Estonija je prvo poluvrijeme, u kojem je dobila obje četvrtine, riješila u svoju korist 35:27. Broj koševa što su ih naše djevojke postigle za 20 minuta najbolje govori o igri naše reprezentacije. Međutim, u trećoj četvrtini naše su cure kao preporođene pokazale fenomenalnu igru i dobile je 29:7. Za deset minuta igre postigle su više koševa nego u cijelom prvom poluvremenu. Ciglar, Zellous i Režan uzele su konce igre u svoje ruke i riješile utakmicu. Ni četvrta četvrtina, koju su opet dobile Estonke, nije mogla ugroziti ogromnu prednost što su je Hrvatice napravile u trećoj četvrtini. Hrvatska je izborila pobjedu, ali igra naše reprezentacije puna je oscilacija što će se, vjerujemo, popraviti do drugog kvalifikacijskog kruga što će ga Hrvatska igrati kao domaćin i u kojem će se susresti s Francuskom u Slavonskom Brodu 20. veljače 2016. i Nizozemskom 24. veljače 2016. u Osijeku, što će biti posebno važna utakmica koju će Hrvatska za drugo mjesto u skupini B morati dobiti s najmanje deset koševa razlike. To će biti ključna utakmica jer najvjerojatnije pobjede protiv Estonije mogle bi na koncu biti samo one za povratak samopouzdanja i uigravanje jer se reprezentacijama koje osvoje drugo mjesto računaju svi rezultati osim onih protiv četveroplasirane reprezentacije u skupini kao i svima onima u skupini sa po četiri ekipe. Igru naše reprezentacije izbornik Braslav Turić ovako je prokomentirao:

– U utakmicu smo ušli s prevelikim respektom prema Estoniji. Vidjelo se to pogotovo u napadačkom dijelu gdje neke stvari koje smo bez ikakvih problema trebali realizirati – nismo realizirali. Obrambeno smo prvo poluvrijeme bili jako loši. Previše smo se širili, nismo mogli braniti jedan na jedan i to je bila prevaga Estonije u prvom poluvremenu. U drugom poluvremenu smo se malo više skupili, pomagali smo s prvih linija, automatski nam se otvorio napad s nekoliko kontri, napravili smo razliku i mislim da smo to poprilično uvjerljivo iskusno priveli kraju.

Redoslijed u skupini B: 1. Francuska (2 pobjede), 2. Hrvatska (1 pobjeda i 1 poraz), 3. Nizozemska (1 pobjeda i jedan poraz), 4. Estonija (dva poraza)

Kompletna statistika

Marija Režan bila je najkorisnija košarkašica Hrvatske protiv Estonije - valorizacija 27
Marija Režan bila je najkorisnija košarkašica Hrvatske protiv Estonije – valorizacija 27

Foto: Najefikasnija u redovima Hrvatske – Shavonte Zellous / FIBA – Siim Semiskar