Reprezentacija Srbije prvakinje Europe 2015., EuroBasket 2017. u Češkoj

EuroBasket 2015 je završio finalnom utakmicom između Srbije i Francuske pred oko 5.000 gledatelja u Budimpešti. Pobijedila je Srbija 76:68, po prvi put u povijesti popeli se na najviše europsko postolje ženske košarke i što je posebno važno izravno idu na najveću sportsku smotru na svijetu – Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. Naše susjetke, pod vodstvom trenerice Marine Maljković, svakako zaslužuju čestitke za igre na ovogodišnjem EuroBasketu protiv kojih je igrala i Hrvatska u skupini D. Naslov europskih prvakinja više je nego zasluženo izboren. MVP EuroBasketa je Ana Dabović, ali da je to priznanje ponijela i Sonja Petrović ne bi bilo nezasluženo. Obje su igrale sjajno baš onda kad je bilo najpotrebnije i obje su u najboljoj petorci prvenstva uz Francuskinje Celine Dumerc i Sandrine Gruda te Španjolku Albu Torens. U finalnoj utakmici protiv Francuskinja, koje su na sve načine željele vratiti eurospki naslov što su ga od Španjolske izgubile na svom parketu 2013., Sonja Petrović postigla je 22 koša, imala sedam skokova i dvije asistencije, a Ana Dabović 25 koševa, jedan skok i tri asistencije. Detaljnije s ove finalne utakmice možete pročitati ovdje.

Konačni poredak dvadeset ekipa sudionica EuroBasketa 2015. u Mađarskoj i Rumunjskoj je: 1. Srbija, 2. Francuska, 3. Španjolska, 4. Bjelorusija, 5. Turska, 6. Rusija, 7. Crna Gora, 8. Litva, 9. , 10. , 11. , 12. Hrvatska… itd.

Kako je odlučio Board Fiba-e Europe slijedeće europsko prvenstvo, EuroBasket 2017, održat će se u Češkoj. Jedini protiukandidat bila je Srbija, koja ni uz ponuđene vrlo dobre uvjete za domaćinstvo, nije dobila dovoljan broj glasova.

Foto: Ana Dabović MVP EuroBasketa 2015. / fibaeurope.com