Razija Mujanović u Komisiji za žensku košarku FIBA Evrope

Najbolja košarkašica i sportašica Bosne i Hercegovine svih vremena Razija Mijanović postala je članica FIBA-ine Komisije za žensku košarku, a za ovu ju je funkciju kandidirao predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Mirza Teletović. Danas je o njenoj kandidaturi stigao potvrdan odgovor iz sjedišta FIBA Europe, a jednoglasno je izabranma u ovu Komisiju.

Mujanović će tako biti jedan od 14 članova komisije koja je mjerodavna za razvoj i renome europske ženske košarke. U ovoj komisiji je i njena nekadašnja suigračica iz jugoslavenske reprezentacije Danira Nakić te legendarna Ruskinja Svetlana Abrosimova.

– Ponosna sam što ću biti glas Bosne i Hercegovine u sjedištu košarke i što će moj izbor omogućiti da ubrzamo razvoj košarke. Ovim putem zahvaljujem predsjedniku Teletoviću i tajniku Čolanu te svima vama koji ste vjerovali u mene i koji me kontinuirano podržavate – kazala je Razija Mujanović, koja već neko vrijeme obnaša dužnost direktora svih ženskih reprezentativnih vrsta u Košarkaškom savezu BiH.

Podsjetimo da je Razija Mujanović 2017. godine uvrštena u FIBA-inu Kuću slavnih. Njezine uspjehe teško je nabrojiti pa ćemo reći samo ono najvažnije. Četiri puta je birana za najbolju košarkašicu Europe, a naslove prvakinja osvajala je u pet država (ex Jugoslavija, Mađarska, Španjolska, Italija i Brazil). Razija Mujanović je sa reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojila olimpijska srebro u Seulu 1988., a svjetsko srebro u Maleziji 1990. Sa reprezentacijom BiH je 1993. osvojila zlato na Mediteranskim igrama u Montpellieru. Često je znala reći da joj je najdraža titula ona sa Jedinstvom iz Tuzle 1989. kada je taj klub, osim što je osvojio naslov prvakinja bivše države,  postao i prvakom Europe nakon pobjede u Firenzi u finalu nad Primigiem iz Vicenze. Nakon toga je igrala gdje je poželjela i uvijek bila najbolja. Dvije sezone je bila u WNBA.

Tihomir Begić

Foto: Razija Mujanović sudjelovat će u radu Komisije koja će voditi računa o ženskoj košarci na Starom kontinentu /arhiv