Razgovor s povodom: Vedrana Grgin Fonseca

Vedrana Fonseca, Splićanka, član HKS-ova Stručnog savjeta za žensku košarku. I sam sam ostao paf (!!!) oduševljavajući se njezinom izuzetnom sportskom biografijom i karijerom te uspjesima što ih je postigla igrajući tu čarobnu igru između dva obruča. Dva puta je bila prvakinja WNBA, najjače ženske košarkaške lige na svijetu, sa Los Angeles Sparksima, a sa moskovskim Spartakom bila je i prvakinja Europe. Njezina karijera doista je impozantna. Pogledajte za koje je sve ekipe igrala u inozemstvu:

 • 1994-1995: Cesena – Italy
 • 1995-1996: Como – Italy
 • 1996-1997: AO Sporting Athènes – Grčka
 • 1997-1998: Fluminense – Brazil
 • 1998-2000: Parana Basquete Clube – Brazil
 • 2000-2001: Lotos Gdynia – Poljska
 • 2001-2002: UB-FC Barcelone – Španjolska
 • 2001-2002: ESB Villeneuve-d’Ascq – Francuska
 • 2002-2004: Bourges – Francuska
 • 2004-2005: ESB Villeneuve-d’Ascq – Francuska
 • 2005-2007: Valenciennes – Francuska
 • 2007-2008: Spartak Moscou – Rusija
 • 2008-2009: Union Hainaut Basket – Francuska
 • 2009-2010: Celje – Slovenija i ŽKK Split

WNBA ( ŽENSKA AMERIČKA PROFESIONALNA LIGA )

 • 2000, 2001 i 2002 – Los Angeles Sparks

fonseca– Evo, ovakva jedna sportašica odlučila se svoje bogato znanje i iskustvo prenositi na mlade. Od početka rujna 2016. u Splitu je započela s radom njezina škola košarke. “Tri poena” Vedrane Fonseca ex. Grgin, poznate hrvatske košarkaške internacionalke i hrvatske reprezentativke. Za one koji manje znaju, tko je Vedrana Grgin u ženskom košarkaškom svijetu?

– Karijeru sam počela u Splitu, i sve do moga odlaska u inozemstvo igrala sam u Splitu. Klub je nekoliko puta mijenjao ime, u početku je to bila KK Jugoplastika, poslije KK Splitska Trgovina i na kraju KK Split. U Splitu sam igrala do 18. godine i onda sam krenula kao profesionalac u inozemstvo. Odigrala sam 16 sezona u inozemstvu i završila igračku karijeru 2010. godine.

– Koji su vaši najveći uspjesi u hrvatskoj klupskoj košarci, uspjesi u reprezentativnoj košarci i u međunarodnoj?

Klupski naslovi u Hrvatskoj su:

 • Prvak Hrvatske sa Splitom u sezonama 1991/92, 1992/93 i 1993/94 godine
 • Osvajač Kupa Hrvatske sa Splitom 1991. i 1992. godine

Klupski naslovi na nivou europskih takmičenja su

 • Osvajanje Europske lige za žene 2007-2008 sa Spartak Moscou
 • Sudjelovanje na Final Four turniru Europske lige za žene 2005-2006 sa Valenciennes
 • Sudjelovanje na Final Four turniru Europske lige za žene 2002-2003 sa Bourges

Klupski naslovi u inozemstvu su:

 • 1996-1997 : Prvak Grčkog prvenstva sa Sporting Athens
 • 1997-1998 : Prvak Brazilskog prvenstva sa Fluminense
 • 1999-2000 : Prvak Brazilskog prvenstva sa Parana Basquete Clube
 • 2000-2001 : Prvak Poljskog prvenstva sa Gdynia
 • 2001 i 2002 : Prvak Američke lige WNBA sa Los Angeles
 • 2003-2004 : Vice prvak Francuskog prvenstva sa Bourges
 • 2004-2005 : Vice prvak Francuskog prvenstva sa Bourges
 • 2005-2006 : Vice prvak Francuskog prvenstva sa Valenciennes
 • 2006-2007 : Prvak Francuskog prvenstva sa Valenciennes
 • 2007-2008 : Prvak Ruskog prvenstva sa Spartak Moscou
 • 2009-2010 : Osvajač Kupa Slovenije sa Celje

Reprezentacija Hrvatske:

 • Od 1990. godine standardni član ženske reprezentacije Hrvatske do kraja karijere
 • 2001. godine osvajanje zlata na Mediteranskim Igrama u Bariju – Italy sa reprezentacijom Hrvatske
 • 1995. i 1999. godine sudjelovanje na Europskom prvenstvu

– Kako je Vedrana Grgin započela igrati košarku?

– Kao klinka prošla sam skoro sve sportove – plivanje, atletiku, malo tenisa, a onda zadnje i košarku. Cijela moja obitelj ima košarkakašku sportsku tradiciju, od tete Elvire Carbonini (Ćulić), moga oca, strica… i mama je malo trenirala pa onda ja i brat i moja rodica Anja, tako da prvi put kad sam napravila košarkaške korake i uzela košarkašku loptu, to je bila “prva” ljubav. Bilo mi je “suđeno”.

– Kako ste se odlučili za pokretanje škole košarke i zašto?

– Nemoguće je jednostavno pobjeći od košarke i nakon završetka igračke karijere. To je nešto što ti je u venama za cili život, toliko emocija koje sam proživljavala i sad kad staneš, ne možeš se naviknuti na život bez toga. Bar odeš ono malo do dvorane, pogledaš neku utakmicu, pratiš malo cure koje igraju u inozemstvu. Uvik je neka bubica u glavi koja ti da da misliš da se vratiš u dvoranu. Sebe sam vidila u radu s mladima, da je to nešto što me privlači i znam koliko je bitno da jedna mlada cura prođe sve uzrasne kategorije prije nego dođe do seniorske ekipe. Najvažnije su te prve godine, da se ne preskoči to znanje, tada igračica najviše individualno i nauči i kasnije uvijek ponavlja i u seniorskom uzrastu. Znam kako su treneri sa mnom trenirali od kad sam još bila klinka i dalje, i ja želim moje znanje i iskustvo prenjeti mladim košarkašicama.

– Vi ste osim igračkog iskustva i stručno osposobljena, odnosno košarkaški školovana osoba. Rekli bismo spoj igračkog iskustva i struke? Znači da ste osigurali za sve djevojčice stručan i kvalitetan rad?

– Uvijek ću biti bolji trener ako sam i stručno školovana osoba. Igračko iskustvo je ogromno, ali biti trener i još u radu s mladima, sigurno mi je od velike koristi bilo školovanje na stručnom studiju i još kad imate mentora prof. Slavka Trninića i odslušate njegova predavanja, misliš da znaš a svatiš da još puno toga ne znaš. Za sve djevojčice je garantiran kvalitetan rad u školi, a volje i želje za rad s njima neće faliti. Uz mene, tu je i Boran Grgin. Boran je već prošao kao trener sve kategorije uzrasta, a zadnjih godina je trener paralelno i seniorske ekipe i mlađih uzrasta. On je magistar kineziologije i zajedno ćemo trenirati djevojčice u Školi košarke. Sigurno da stručnog rada neće faliti. Fantastično je to što imam njega kraj sebe…

– Vedrana Grgin Fonesca je član i HKS-ovog Stručnog stožera za žensku košarku. Nije vas bilo na sastancima. Možda zato što ste živjeli u dalekom Brazilu ili postoji neki drugi razlog?

– Drago mi je što sam član Stručnog stožera za žensku košarku, tu su djevojke s kojima sam igrala, koje dobro poznajem i s kojima ću dijeliti ideje za napredak ženske košarke. Nisam bila na sastancima jer sam se vratila iz Brazila u lipnju, ali sam redovito dobijala sve informacije o temama i zaključcima na sastancima. Sada sam tu i pridružiti ću se curama u idućim sastancima.

– Možete li usporediti hrvatsku žensku košarku iz svog vremena i ovu danas?

– Svako vrijeme ima svoje odlike, ne trebaju se raditi usporedbe kako je bilo prije, kako je sada. U svojoj sam karijeri igrala sa fantastičnim igračicama, ali ima njih i danas. Trenirali su me odlični treneri ali i njih ima danas.

– Šta treba hrvatskoj ženskoj košaci danas?

– Nisam upućena u rad HKS-a prema ženskoj košarci. Treba što je moguće više rasteretiti klubove za plaćanje kotizacija da bi klubovi mogli opstati i imati priliku igranja u ligama. Sigurno je jako dobra ideja bila osnivanje Stručnog stožera za žensku košarku kojoj su sada date veće ovlasti, ali također s tim dolazi i veća odgovornost u radu. Treneri moraju imati mogućnost stalnog obrazovanja, kroz organiziranje kampova za trenere na kojima možemo imati kontakte sa našim velikim trenerskim imenima i svjetskim imenima te također organizirati kampove za mlađe košarkašice na kraju sezone i pokušati na te kampove pozvati i mlade talentirane košarkašice iz inozemstva.

fonseca1– Niče sve više škola košarke u Hrvatskoj. Kako vi to tumačite?

– Ženska košarka može biti još puno bolja i uspješnija i imamo igračice da to postignu. Imamo puno talentiranih igračica i još možemo stvoriti nove talente. Mi smo sportska zemlja, po sportašimo smo i poznati u svijetu. Cure koje poznajem, bivše košarkašice, imaju danas škole košarke, i to je u redu, jer tko će bolje od njih trenirati te djevojčice? Radimo ono što najviše volimo…

– Kako će raditi vaša škola košarke i koja je najvažnija poruka djevojčicama koje će se odlučiti za nju?

– Nekad nije trebalo puno vremena da se skupe djeca u dvorani i da se igra košarka. Danas je to puno teže i treba tražiti djecu da opet zavole košarku i da dođu u dvoranu na trening. Kad su djevojčice u dvorani, sve će biti spontano. Sport je nešto najbolje čime se djeca mogu baviti, a košarka je jedna fenomenalna igra u kojoj ti nikad nije dosadno. Košarka je jedinstvena, jer nije samo kolektivna već je i individualna igra. Košarka, više nego bilo koji drugi sport, zahtjeva integraciju osobnog talenta u nesebičnu momčadsku igru.

Eto, tako govori Vedrana Fonseca. Sreća da se s tolikim kompetencijama vratila u Split i Hrvatsku prenositi mladima što zna i umije. A njezin sportski životopis govori sve sam po sebi. I doista tko bi bolje mogao mladima prenositi košarkaško znanje i iskustvo od ovakvih sportskih veličina koje srećom imamo.

Tihomir Begić

Foto: Vedrana Grgin Fonseca, prvakinja Europe s moskovskim Spartakom / osobna arhiva / zenska-kosarka.com

2 KOMENTARI

Comments are closed.