Ragusa nije iskoristila prvu meč loptu, “izgorijela” od Plamena 32 koša razlike

Ragusa je u trećoj utakmici finalne serije imala prvu meč loptu za osvajanje Prvenstva Hrvatske za košarkašice, ali je nije iskoristila u požeškom Grabriku. Tamo ju je večeras deklasirala ekipa Plamen Požege sa čak 32 koša razlike i uzvratila za dubrovački poraz 30 koševa u drugoj utakmici. Gotovo su obje ekipe bile neprepoznatljive u trećoj utakmici. Ragusa koja je u prethodne dvije igrala zaista dopadljivu košarku, večeras je bila uspavana, neenergična i neagresivna. Plamen se totalno rasplamsao i od u prve dvije utakmice poprilično anemične ekipe postao je goropadan i odvažan na krilima Jelene Ivezić, La Mame i Emilije Podrug. Kad one igraju, to je sasvim drugi Plamen. K tome treba dodati da su sve tri imale double-double; La Mama (31 koš i 21 skok), Ivezić (22 koša i 15 skokova), i Podrug (15 koševa i 10 skokova). Dopala se i igra playa Plamena Marije Kešeljević. Kod Raguse Ana Vrsaljko 15 poena, Iva Todorić 14 i Carmen Miloglav 13.

Budući da su Dubrovčanke prije utakmice imale omjer 2:0 u dobivenim utakmicama, a finale se igra na tri dobivena susreta, Hrvatski košarkaški savez dopremio je pehare i medalje u Požegu, ali ništa od toga nije podijeljeno. Sada sve to putuje u Dubrovnik i “nada se” da će dolje biti dodijeljene. Međutim, u Požegi se, ohrabreni večerašnjom  igrom i visokom pobjedom, također nadaju da će se opet vratiti za majstoricu u Grabrik.

Plamen Požega – Ragusa 88:56 (21:7, 15:27, 25:9, 27:13) (1:2)

  • Plamen: Ivezić 22, Benić -, Bunčić -, Bašić -, Maričević 0, A.Berger -, Kešeljević 5, Le.Hrmić 8, La.Hrmić 7, M.Berger 0, La Mama 31, Podrug 15. Trener: Vladimir Englman
  • Ragusa: Stojanović 5, Čagalj 2, Miloglav 13, Putica 0, Kujundžić 0, Todorić 14, Vrsaljko 15, E.Majstorović 4, N.Pavić 0, Ivanišević 3. Trenerica: Cvetana Matić

Plamen je u gotovo svemu bio bolja ekipa. Ukupna valorizacija Plamena bila je 114, a Raguse samo 45. Plamen je imao 58 skokova, Ragusa 28. Spomenute tri košarkašice Plamena  – Ivezić, La Mama i Podrug – dale su 68 od 88 domaćih poena, one tri napravile su 46 skokova od 58 – same su imale više skokova nego cijela ekipa Raguse. One 46, Ragusa 28. U takvom odnosu snaga nije se ni mogao očekivati neki “dostojanstveniji” rezultat. Ekipa koja pretendira na naslov, bilo koja pa tako i Ragusa, ne bi si smjela dopustiti da za 10 minuta igre postigne 7 poena, kao u prvoj četvrtini, niti 9 kao u trećoj. La Mama je sa valorizacijom 42 bila kraljica pod koševima i u napadu i u obrani – čak 12 napadačkih skokova i 9 obrambenih.

Na poluvremenu utakmice predstavnici Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS-a) uručili su priznanje najboljim igračicama u protekloj sezoni – tako je La Mama Kapinga Maweja proglašena MVP (najkorisnijom) igračicom i najboljom skakačicom lige, dok je Jelena Ivezić proglašena najboljom igračicom lige po izboru prvoligaških trenera.

Četvrta utakmica finalne serije igra se u srijedu u Dubrovniku. To je druga meč lopta za Ragusu da pobjedom obrani naslov prvakinja Hrvatske, a za Plamen prilika da pobjedom seriju vrati u Požegu i izbori majstoricu na svom parketu. Bit će interesantno.

ŽENSKA KOŠARKA/Tihomir Begić

Foto: Ekipa Plamen Požege odigrala je odličnu treću finalnu utakmicu/FBplamenpožega