Primiču se kvalifikacije za EuroBasket 2017 u Češkoj

Bliži se početak kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Češkoj 2017. godine (EuroBasket 2017) i izbornici svih reprezentacija polako skraćuju popise na one košarkašice koje će činiti dvanaest najboljih. Informativno uvijek ažurirana i iznimno pedantna web stranica krovne košarkaške organizacije Europe prati svaku reprezentaciju, a što je objavila o našoj možete pročitati ovdje. Uglavnom, ono što se u ovom trenutku zna jest da će Hrvatska svoje pripreme imati u Velikoj Gorici, a da će prve utakmice odigrati 21.11.2015. protiv Nizozemske u Amsterdamu, i protiv Estonije 25.11. u Tallinnu. Mada je Hrvatska prvu utakmicu protiv Nizozemske trebala po rasporedu i planu igrati u Hrvatskoj, došlo je dogovorom dva saveza do promjene pa će Hrvatska umjesto domaćin biti gost, a rezultat će pokazati koliko je to bio mudar potez i kako ćemo startati u kvalifikacijama. Pobjeda bi na domaćem terenu bila izvjesnija, a start pobjedom motivirajući za nastavak kvalifikacija. No, velika će biti prednost našim curama startaju li u gostima pobjedom. Podsjetimo, da bi se izravno plasirala na EuroBasket 2017. Hrvatska bi trebala osvojiti prvo mjesto u skupini ili biti među šest najbolje drugoplasiranih reprezentacija. Bila bi prava senzacija da u našoj skupini (B) prvo mjesto ne osvoje aktualne viceprvakinje Europe Francuska (četvrta na svjetskoj ranking listi), ali Hrvatska (20. na svjetskoj ranking listi) se ima pravo nadati da može biti među šest najbolje drugoplasiranih reprezentacija i izravno se plasirati na EuroBasket 2017. Bio bi to veliki uspjeh hrvatske ženske košarke jer bi time četvrti put zaredom bila sudionik najveće europske reprezentativne smotre. Kontinuitet nastupa na najvećim europskim smotrama važan je.

Izbornik Hrvatske Braslav Turić ima imena 13 košarkašica koje će ponijeti teret kvalifikacija. Već je poznato da se Iva Slišković, koja u Francuskoj (Landes Basket) igra odličnu klupsku košarku, inače naša najbolja košarkašica na EuroBasketu 2015 u Mađarskoj, oprostila od reprezentacije, i da Mirna Mazić zbog ozljede neće moći nastupiti u ove dvije utakmice pa preostali dio ekipe na pripremama činit će: Nina Premasunac (Medveščak, Hrvatska)Ivana Tikvić (Umbertide, Italija)Ana-Marija Begić (Campus Deportivo Promete, Španjolska)Ružica Džankić (Medveščak, Hrvatska), Shavonte Zellous (Indiana Fever, USA)Iva Borović (Medveščak, Hrvatska), Lana Pačkovski (Trešnjevka 2009, Hrvatska)Iva Ciglar (UNIQA Euroleasing, Mađarska)Marija Režan (Gelistirenle, Turska)Antonija Sandrić (Toulouse, Francuska)Luca Ivanković (Besiktas, Turska)Ana Lelas (Avenida, Španjolska)Jelena Ivezić (Napoli, Italija).

Stručni stožer naše reprezentacije čine: Braslav Turič (izbornik i glavni trener), Vladimir Englman (pomoćni trener), Ivana Hace (fizioterapeutkinja), dr. Mislav Cimić (doktor ženske seniorske reprezentacije) i Željko Ciglar.

Foto: Hrvatska sa EuroBasketa 2015 u Mađarskoj koja je osvojila 12. mjesto u Europi / Fibaeurope.com